Te és a világ

Hasznos és gyakorlatias utazási tippek, ötletek

TOP 10+1 pénztárcabarát, titkos tipp Nápolyban

2016. május 10. 13:41 - Te és a világ

Nápoly az egyik legvarázslatosabb olasz város, ami néhány éve a reneszánszát éli. A várost valaha elborító szemétdombokat felszámolták, sorra nyílnak az új bárok és éttermek, a virágzó kulturális életről nem is szólva. Nézd meg, hogy mit ajánlunk, ha Nápolyban jársz, hogy a legtöbbet hozd ki a városból!

 

1. A legjobb nápolyi szállás+repülőjegy kombináció

Ha Nápolyba készülsz, nézz szét a maiUtazás.hu Repjegyvadász ajánlatai között, ahol különböző időpontokra találhatsz minőségi szállásokat Nápolyban. A csomagok a repülőjegyet is magukba foglalják, így a legfőbb gond lekerül a válladról – most már csak azzal kel foglalkoznod, hogy jól érezd magad Nápolyban.

napoly_utazas_1.jpg

2. Így közlekedj okosan Nápolyban!

A nápolyi tömegközlekedés árszínvonalban a többi európai nagyvároshoz közelít: a vonaljegy másfél euróba kerül, a hetijegy pedig 15,8 euróba. A Dante tértől a Piscinoláig húzódó 1-es metróvonal meglepő különlegességeket rejt magában: a megállók igazi művészeti alkotások, az állandó és ideiglenesen felállított vizuális és fényeffektekkel tarkított állomások némelyikén úgy érezheted magad, mint aki egy igazi mesevilágba csöppent. Ha sokat fogsz tömegközlekedni, akkor azt javasoljuk, hogy ruházz be egy Campania Arte Card-ba, amivel ingyen használhatod a tömegközlekedést, ráadásul számos múzeumba ingyen vagy kedvezménnyel mehetsz be. A háromnapos normál kártya ára 21 euró, a 18-25 évesek pedig ugyanezt 12 euróért vehetik meg. Az árakról és kedvezményekről ITT olvashatsz el mindent.

 

A cikkben említett fontosabb helyszíneket térképen is jelöltük. Írásunk a térkép alatt folytatódik.
Látnivalók    I   Gasztronómia    I   Látnivalók Nápoly környékén

 

3. Kultúrát olcsóbban

A Nemzeti Régészeti Múzeum az abszolút kedvencünk. Ha csak egy múzeumba mész be Nápolyban, ez legyen az. Az ókori görög és római régészeti emlékeket felsorakoztató múzeumba a normál belépő 8 euró, 18 éven aluliaknak ingyen van, csak úgy, mint mindenkinek minden hónap első vasárnapján. A múzeum keddenként zárva tart. A Castel Nuovo középkori épülete a tengerpart mentén húzódik, gyönyörű kilátással a tengerre és a városra magára. A múzeummá alakított kastélyban a 19. századi olasz festészet remekeit nézheted meg. A normál belépő ára 6 euró, a 18 éven aluli EU-állampolgárok pedig ingyen látogathatják. A barokk és reneszánsz mesterek műveit összegyűjtő Museo Nazionale di Capodimontébe 7,5 euróért mehetsz be, de ha 14h után érkezel, akkor egy eurót spórolhatsz a belépőjegyen. A 18-25 év közöttiek számára kedvezményes a belépés, ők 3,75 euróért mehetnek be a múzeumba. A Római Birodalom harmadik legnagyobb amfiteátruma, az Anfiteatro Flavio lenyűgöző látványt nyújt, ezért semmiképp se hagyd ki. A normál belépő 4 euró, a kedvezményes 2. 18 év alatti EU-polgárok ide is ingyen mehetnek be.

a_castel_nuovo_napolyban_3.jpg

4. A legjobb street food Nápolyban

A szűk Spaccanapoli utca a város történelmi negyedén húzódik végig és tele van mindennel, ami szem-szájnak ingere. A tradicionális nápolyi konyha minden eleme megtalálható itt, kóstolhatsz sfogliatellát, ami egy leveles, ricottával töltött péksütemény, pastierát, ami egy tipikus nápolyi torta, és főtt búzával van töltve (nem tévedés!) vagy az erősen rumos babá nevű süteményt. Street food lévén az árak nagyon barátságosak és a minőségben, frissességben sem fogsz csalódni, a téged körülvevő hangulatról nem is beszélve. A Porta Nolana piac hasonlóan jó választás, itt a friss tengeri herkentyűkön és helyi specialitásokon kívül mindent megkapsz, ami egy piac és zsibvásár keverékétől elvárható: használt DVD-ket, könyveket, ékszereket és hamis Prada táskákat is. A Porta Nolana metrómelló mellett találod a piacot, minden nap nyitva van.

5. A pizza őshazája

A királyi palota közelében található Brandi pizzéria állítólag a margharita pizza szülőatyja, a legenda szerint az 1800-as évek végén itt találták ki az azóta világszerte híressé vált pizzát. Akárhogy is volt, az étterem nagyon népszerű, az étel pedig kitűnő. A helyiek nemigen járnak ide, mert tele van turistával, de ez téged ne zavarjon. Az ételre szinte mindig várni kell egy jó fél órát, de hidd el, megéri. A pizzákon kívül érdemes mást is kipróbálni, például a salátákat. A Da Michele is az 1800-as évek óta süti a pizzákat, amelyekből csupán kétfélét készítenek: margharitát ás marinarát, de azokat kifogástalanul. Sokan Nápoly legjobb pizzériájának tartják, a helyiek körében is nagyon népszerű. A Di Matteoban Clinton elnök is járt és úgy hírlik, elégedetten távozott, szóval mi is csak ajánlani tudjuk. Az egykori híres vendég és a nagy népszerűség ellenére az árak elfogadhatóak.

a_legjobb_pizza_napolyban_5.jpg

6. Nápolyi különlegességek

Nápolyban található az egyik legfurcsább templom, amiben valaha jártunk. A kacifántos nevű Santa Maria delle Anime del Purgatorio ad Arco templom alagsorában a mai napig létező halottkultusz tárul a látogató szeme elé. Az emberi csontvázakhoz imádkozó hívők gyakran áldozatokat visznek a csontoknak és párnákra teszik a maradványokat, hogy azok ezáltal is közelebb kerüljenek a mennyországhoz. Noha az egyház a 60-as években megpróbálta betiltani a halottkultuszt, nem járt sikerrel, a templomot látogató sok turista nem kis örömére. Ha viszont inkább a világi élvezeteknek hódolnál, menj el a Mergellina kikötőbe, ami naplemente után telik meg igazán élettel. Éttermek, pizzériák és fagyizók csábítják a korzón sétáló helyieket és persze a turistákat is. A kikötő fölött magasodó Posillipo hegyről pedig fantasztikus kilátás nyílik a Vezúvra és a kikötőre magára.

7. Egy alig ismert gyöngyszem: Procida

Ischia vagy Capri gyönyörű szigetek Nápoly közelében, ám annyi a rovásukra írható, hogy túlságosan népszerűek. Ha nyáron utazol Nápolyba, garantáltan zsúfolásig tele lesznek, így mi azt javasoljuk, hogy a Nápolytól egy órás kompútra lévő Procidára kirándulj. A külföldiek nem igazán ismerik, pedig festőien gyönyörű sziget, tele a szivárvány minden színében pompázó apró házakkal, szűk sikátorokkal és hangulatos éttermekkel. A tengerpartjai is fantasztikusak, ezért a fürdőruhát semmiképp ne hagyd otthon!

kirandulas_procidara_7.jpg

8. A kihagyhatatlan Herculaneum és Pompeii

Vonattal könnyen és gyorsan megközelíthető a Vezúv által romba döntött és kitűnő állapotban fennmaradt ókori Pompeii és kisebb testvére, a hasonló sorsra jutott Herculaneum is, ezért azt javasoljuk, hogy ne szervezett túrára menj, csak vegyél egy vonatjegyet és szervezd meg magadnak az utat. Herculaneumot ismeretlensége és kisebb mérete okán talán egy fokkal kényelmesebb lesz felfedezni, mint a népszerű és kiterjedt Pompeii-t. A városokon belül nincsenek információs táblák, így ha nem fogadsz túravezetőt vagy bérelsz audioguide-ot, nem fogod tudni, hogy mit látsz. A jegypénztárnál mindig van jó néhány idegenvezető, de a minőség nagyon változó, így azt tanácsoljuk, hogy mielőtt felbéreled, hogy vezessen körbe, mindenképp beszélgess vele, hogy kiderüljön, mennyire alapos a tudása. Pompeii és Herculaneum is nagyon napos városok, árnyék szinte alig van, így tanácsos naptejet és kalapot vinni magaddal a kirándulásra. Pompeii-be a belépő 12 euró, Herculaneum-ba 11 euró, a kombinált, összesen öt feltárt települést tartalmazó jegy pedig 21 euróba kerül. A belépőkről és kedvezményekről ITT tudhatsz meg mindent.

9. Fedezd fel Nápolyt egy Vespán!

Több nápolyi cég is kínál Vespás városnézést, ami praktikus és emlékezetes módja a város felfedezésének. A VespAround túravezetői felvesznek a szállásodon és vissza is visznek a fél napos vagy egy napos túra végeztével. A gyakorlott sofőrök mögött ülve garantáltan biztonságban érzed majd magad, miközben a szűk sikátorokon át manőverezve megnézitek a város összes nevezetességét. A félnapos túra fejenként 150 euróba kerül, az egész naposak 240 euróba. Utóbbiak kínálata széles: mehetsz Pompeii-be, a Vezúvra, Sorrentoba, és az Amalfi partra is, de természetesen van lehetőség csak Nápoly felfedezésére is.

vespa_berles_napolyban_9.jpg

10. Éjszakai élet

A Vico Belledonne a Chiaia tele van bárokkal és éttermekkel, a környék a helyi fiatalok kedvence. Az Enoteca Belledonne barátságos áraival és hangulatos berendezésével kiemelkedik a környék bárjai közül. A közeli Ba-bar reggeli kávéra is ideális, igazi arcát azonban este mutatja meg. A koktélkínálat széles, a konyha isteni és a beszélgetés mellett társasjátékokkal is múlathatod az időt. A spanyol negyedben található Cammarota Spritz a helyi értelmiség és művészek körében kedvelt, árai hihetetlenül alacsonyak, egy pohár aperol spricc például 1 euróba kerül. Ha ebből eleget ittál, nézz át a szomszédos Nennellába, ahol igazi házi koszt vár, a szó jó értelmében. Házi készítésű tészták és rizottók egész sora szerepel a kínálatban. Ha nyáron jársz Nápolyban, akkor ne hagyd ki a nápolyi szabadtéri filmfesztivált. A júliustól szeptember elejéig tartó fesztiválon a város számos pontján tartanak vetítéseket, köztük igazán hangulatos helyszínekkel. A belépők árai változóak, 4 eurótól már nézhetsz filmeket.

+1. Amire vigyázz

Nápolyban sajnos még mindig „divat” a robogós rablás, amikor a turista mellett elszáguldó jármű vezetője vagy hátsó utasa egy gyors mozdulattal megszabadítja a gyanútlan városnézőt a táskájától vagy ékszereitől. Javasoljuk, hogy hátizsákot vigyél magaddal a városnézésre és ne legyenek rajtad feltűnő ékszerek, nehogy kísértésbe hozd a tolvajokat.

 További hasznos utazási tippek:

komment
süti beállítások módosítása