Te és a világ

Hasznos és gyakorlatias utazási tippek, ötletek

A 10+1 legjobb utazási tipp Prágában

2016. május 10. 15:05 - Te és a világ

A cseh főváros nagyon élhető és élvezhető úti cél, főleg, ha tudod, hol találod a legjobb sörözőket, a leghangulatosabb éttermeket és hogy hogyan nézd meg úgy a nevezetességeket, hogy a lehető legjobb ár-érték arányú programokat válaszd. Íme, a legtutibb tippjeink, ha Prágába készülsz.

1. Így közlekedj okosan Prágában

A cseh fővárosban a tömegközlekedés egyáltalán nem drága, de mielőtt bármilyen jegyet vennél, javasoljuk, hogy gondold át, hogy mely nevezetességeket akarod megnézni és vedd fontolóra a Prága kártya megvételét. A 2, 3 vagy 4 napos Prága kártyával korlátlanul használhatod a tömegközlekedést és ingyen, illetve kedvezménnyel nézhetsz meg számtalan nevezetességet és múzeumot. A kétnapos normál kártya ára 46 euró, a kedvezményes 33. A kedvezményt a 26 éven aluli diákok vehetik igénybe. Ez a kalkulátor abban segít, hogy, hogy kiderüljön, megéri-e megvenni a kártyát.

A cikkben említett fontosabb helyszíneket térképen is jelöltük. Írásunk a térkép alatt folytatódik.
Látnivalók Prágában   I   Gasztronómia   I   Sörözők Prágában   I   Éjszakai élet

 

 2. Legyél óvatos pénzváltáskor

Prága alapvetően biztonságos város, de zsebtolvajokra és csalókra számíthatsz az utcán. Éppen ezért azt tanácsoljuk, hogy pénzt csak bankban válts vagy ATM-ből vegyél fel. A pénzváltó irodákat kerüld el, a legtöbb nagyon nagy jutalékkal és rossz átváltási árfolyammal dolgozik, így Te garantáltan rosszabbul jársz, mintha bankban váltanál. Fontos, hogy az utcán soha ne válts pénzt! A legtöbb ilyen művelet azzal végződik, hogy a turistát kirabolják. Habár eurót elfogadnak sok helyen, azt javasoljuk, hogy mindig koronával fizess, mert az eurós helyeken rossz az átváltási árfolyam, a visszajárót pedig biztosan koronában fogod kapni.

 3. A legjobb városnéző túrák

Ha prágai városnézés, akkor a New Prague Tours sétáit ajánljuk és nemcsak a programok kitűnő összeállítása miatt, hanem azért is, mert idegenvezetőik mindig nagyon felkészültek. A prágai várat bemutató sétájuk 11 euróba kerül, az esti, sörözőket körbejáró sétájuk pedig 13 euróba. A diákok kedvezménnyel tudnak jegyet venni minden programra. Ráadásul minden délelőtt indul egy három órás, ingyenes városnéző túrájuk, ahol nemcsak a legfőbb nevezetességekhez, hanem a turisták által kevésbé ismert helyekre is elkalauzolnak. Habár a programon történő részvétel ingyenes, a séta végén illik borravalót adni az idegenvezetőnek. Ha valami különlegességre vágysz, akkor ajánljuk a földalatti Prágát bemutató Prague Underground Tours programjait. Nemcsak a kazamatákat, hanem földalatti bárokat és a prágai metróalagutakat is felfedezheted a sétákon. Ha télen jársz Prágában, akkor sem kell lemondanod a városnéző túrákról, egy kis találékonysággal pedig még fagyoskodni sem fogsz! A 22-es villamos útvonala nemcsak a főbb nevezetességek előtt megy el, de olyan részeit is láthatod Prágának, ahová nem feltétlen vinne el az utad.

praga_utazas.jpg

 4. A kihagyhatatlan prágai vár

A prágai vár a város egyik legnagyobb látványossága, hiszen számtalan nevezetességet foglal magába: itt található a Szent Vitus székesegyház, a Szent György Bazilika, a Lőportorony és az Aranymívesek utcája is. A jegyárak attól függően változnak, hogy hány nevezetességet szeretnél megnézni. Ha a legolcsóbb, 250 koronába kerülő ’B’ jegytípust választod, az is egy bő fél napos program, hiszen a fent említett épületekbe mindbe tartalmaz belépőt – a Lőportorony kivételével, helyette a több száz éven át börtönként működő Daliborka tornyot nézhetjük meg. A családosok és a 26 éven aluli diákok, valamint a 65 éven felüliek minden jegytípust kedvezményesen vehetnek meg. Ha valamire nem jutott idő, másnap is visszajöhsz megnézni, mivel a jegy két napig érvényes: a vásárlás napjára és az azt követő napra. A jegytípusokról és kedvezményekről ITT tudhatsz meg mindent.

5. A zsidó negyed látnivalói

A zsidó temető Európa egyik legismertebb temetője, ami főleg a több mint 12 ezer sírkő különleges elhelyezésének köszönhető. Noha a belépő nem olcsó, a különleges élményért megéri kiadni a 300 koronát, ami a normál belépőjegy ára. A 26 éven aluli diákok 200 koronáért vehetnek jegyet, ami érvényes a zsidó negyed további négy zsinagógájába is. Ha a leghíresebb, Régi-új zsinagógát is meg szeretnéd nézni, oda külön belépőjegyet kell venned, ami 200 koronába kerül, kedvezménnyel pedig 140-be. Amennyiben a zsidó negyed minden látnivalóját meg szeretnéd nézni, vegyél kombinált jegyet 480 koronáért. A kedvezményes jegy ebben az esetben 320 euróba kerül. A zsidó negyed látnivalóiról és a jegyárakról ITT tudhatsz meg mindent.

praga_zsido_negyed.jpg

 6. Finomat jó áron!

Habár a Slaviát az egyik legjobb prágai kávézónak tartják, mégsem tipikus turista-hely. Vaclav Havel egykori köztársasági elnök kedvenc helye a Nemzeti Színházzal szemben áll, a kávé isteni. Ár –érték arányban kitűnő a Vltavská metrómegálló közelében található Slepé Kočičky nevű palacsintázó. Nemcsak a palacsinták, a saláták is finomak, nem beszélve a különleges sörökről. Ha erre jársz, az áfonyás sört nem szabad kihagynod! Egy sarokkal arrébb, a Horákové utcán áll egy szuper cukrászda, az Erhartova. A helyiek esküsznek rá, a turisták viszont nem igazán ismerik, éppen ezért az árak is teljesen elfogadhatóak. Az Andél metróhoz közeli U Buldoka egy legendás pub, ahol finom és olcsó ételeket ehetünk. A dekoráció önmagában is megér egy látogatást. A Vytopna éttermeket pedig nemcsak azért ajánljuk, mert kisvonat hozza a sört az asztalokhoz, hanem mert az ételek finomak és az árak is elfogadhatóak.

 7. Élvezd úgy a várost, ahogy a helyiek!

A Jiřák piac a Náměstí Jiřího z Poděbrad úton nyitja meg kapuit minden szerdán, pénteken és szombaton. A Jiriho z Podebrad metróállomás közvetlen közelében terül el, így a metróból kiszállva könnyen meg fogod találni. Számos prágai étteremnek van saját standja a piacon, ahol nemcsak helyi, hanem szlovén, thai és balkáni specialitásokat is kóstolhatunk. Tippünk: kérd az ételeket elvitelre és a dobozokkal ülj ki a közeli Riegrovy sady parkba piknikezni!

praga_jirak_piac.jpg

 8. Hol lehet jó sört kapni?

Gyakorlatilag minden sarkon. Prága a sör hazája, így nehéz olyan utcát találni, ahol ne lenne legalább egy söröző. Néhány autentikus helyet azért kiemelnénk közülük: az Arany Tigris (U zlatého tygra) egyike a város legikonikusabb sörözőinek. Vaclav Havel is sokszor megfordult itt – volt úgy, hogy Bill Clintonnal. Ha nyitás körül, azaz délután 3 után érkezel, biztosan lesz helyed és még a pincéreket is lesz időd kifaggatni a híres vendégekről. A Medvebocsokhoz (U Medvidku) a helyiek és a turisták körében is nagyon népszerű, ami nem csoda, hiszen saját főzdéje van a pincében. A saját készítésű X33 nevű sör nagyon finom, ám elképesztően erős, 12,6%-os. Meg kell említenünk még az U Fleku-t, ami ugyan egy tipikus turista hely, mi mégis nagyon szeretjük. Talán a több mint ötszáz éves falak és az élőzene az, ami a finom, házi készítésű sör mellett valódi jelleget ad a sörözőnek.

9. Éjszakai élet

A Jazz Dock kitűnő választás akkor is, ha csendes, meghitt estére vágysz, de akkor is, ha kiengednéd a gőzt. A fellépőket érdemes csekkolni indulás előtt, hiszen könnyen előfordulhat, hogy nemzetközi sztárok lépnek fel, amikor éppen arra jársz. A koktélválaszték hatalmas, a terasz ráadásul a folyóra nyílik, ami még különlegesebbé teszi az atmoszférát. Nagyon szeretjük a Károly-hídtól délre fekvő Vinografot is, ami mellett könnyű elmenni, ha egyszer megtalálod, biztosan nem akarod egyhamar otthagyni. Habár nincs sok asztaluk, a borbár nagyon hangulatos és egyben a legjobb hely, ha cseh és moráviai termelői bort szeretnél kóstolni. Az Óváros téren található Repete közönsége diákokból és turistákból tevődik össze. Számtalan koktél közül választhatsz, az árak pedig igen barátságosak. Ha megéheznél, hamburgert vagy pizzát is hoznak neked egy közeli étteremből. Amennyiben igazi diszkóra vágysz, a SaSaZu a te helyed. E Prága egyik legnagyobb klubja, ahol nemzetközi szupersztárok is fellépnek időről-időre.

praga_latnivalo_vinograf.jpg

 10. Egy igazán különleges program: Beer Spa

Fürödtél már valaha sörben? Prágában megteheted. A fél órás fürdőzés nemcsak azért különleges, mert a sör alapanyagául szolgáló árpában, malátában és élesztőben mártózhatsz, hanem azért is, mert a kád szélére szerelt csapokból annyi sört csapolhatsz magadnak, amennyit csak akarsz! A fürdőzés után melegített ágyban heverészhetsz, szaunázhatsz vagy masszíroztathatsz, attól függően, hogy a spa milyen szolgáltatást kínál. Elsősorban pároknak ajánljuk a programot, de kisebb baráti társaságoknak is szuper időtöltés lehet. Spatól függően változik az ár, fejenként körülbelül 30-40 eurótól érhető el a szolgáltatás, ami nem olcsó ugyan, de az élmény sem mindennapi.

praga_utazas_beer_spa.jpg

+1. Így foglalj olcsón szállást Prágába!

Ha Prágába készülsz, mindenképp böngészd végig a maiUtazás.hu ajánlatait, ahol több időpontra is találhatsz szuper ár-érték arányú prágai szállásokat, amelyek a legtöbb esetben az ellátást is magukba foglalják.

 

További hasznos utazási tippek:

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása