Te és a világ

Hasznos és gyakorlatias utazási tippek, ötletek

10 tuti tipp Varsóban

2017. február 15. 13:03 - Pető Dóra

Varsó télen-nyáron jó választás, ha hosszú hétvégére vágysz. A kulturálisan gazdag lengyel főváros nemcsak a művészeteket kedvelőknek tartogat számtalan jó helyet, de azoknak is, akik gasztronómiai élményekre vagy egyszerűen csak fergeteges bulikra vágynak. Tapasztalt utazási szakértőink megosztják veled tippjeiket, hogy ne csak a kötelező varsói látnivalókat nézd meg, hanem a város igazi arcát is meglásd.

 

1. Az óváros az egyik legszebb varsói látnivaló

Az óvárosba mindenképp látogass el, mivel ez Varsó egyik leghangulatosabb része. A 15. századi épületek színes homlokzatai, a kedves kávézók és a trendi éttermek biztosan ott tartanak majd pár óráig. Itt már az 1200-as években is nagy élet folyt, ez volt a település központi tere, ahol a vásárokat tartották. Vásárok ugyan már nincsenek itt, de a tér megőrizte központi jellegét. Itt található például a Varsói Történeti Múzeum is, amit mindenképp ajánlunk azoknak, akik szeretnék megérteni Varsó múltját és jelenét. 

varso_latkepe_1.jpg

2. Hol bulizz Varsóban?

Ha kimozdulnál este, akkor vedd az irányt a Foksal utca irányába, ahol egymás után sorakoznak a jobbnál jobb bárok. A Foksal utcától kicsit délebbre fekvő Syreni Śpiew koktélbár az egyik nagy favoritunk. Több mint negyven koktélt kínálnak itt, mindezt minden este élőzene mellett teszik. Varázslatos hangulata van a bárnak, szóval ha Varsóban jársz, ide mindenképp látogass el. Hétvégén ráadásul hatalmasakat lehet itt táncolni, a 80-as évek souljától kezdve napjaink elektronikus zenéjéig elég széles a repertoár. Ha már szórakozás: tavasztól őszig szuper szabadtéri koncerteket hallgathatunk a Visztula partján épült új helyszínen, a Miejskie Granie na Plażowej-en. A röviden csak Plazowa néven emlegetett partszakasz homokos strandja különleges hangulatot ad a koncerteknek, itt tényleg úgy érezheted magad, mintha a tengerparton lennél. 

 

A cikkben említett fontosabb helyszíneket térképen is jelöltük. Írásunk a térkép alatt folytatódik.
Látnivalók   I   Gasztronómia   I   Szórakozás   I   Vásárlás

 

3. Így utazz és szállj meg Varsóban

 Ha kedvet kaptál egy varsói hosszú hétvégéhez, akkor időről-időre csekkold le a maiUtazás.hu Repjegyvadász ajánlatait, ahol az aktuálisan elérhető legjobb csomagajánlatok közül válogathatsz, így egy gombnyomással foglalhatsz szállást és repülőjegyet is Varsóba. A város szinte egész évben ideális úti cél, időjárását tekintve hasonlóra számíthatsz itt, mint Magyarországon. Tavasztól őszig a szabadtéri szórakozó- és koncerthelyszínek miatt érdemes ide utazni, télen pedig a karácsonyi hangulat és a gyönyörűen kivilágított utcák miatt lehet részed életre szóló élményben. 

varso_ejjel_3.jpg

4. Ki a zöldbe!

A Lazienki Park az egyik legszebb zöld felület és 74 hektáros méretével az egyik legnagyobb is a városban, ezért fogadd meg a tanácsunkat és pattanj fel a Royal úton közlekedő 166-os vagy 180-as buszra és irány a park. A tetején lévő Chopin emlékműtől sétálj lefelé a tóig, utadat nagy valószínűséggel mókusok egész hada fogja kísérni. A tóhoz érve meg fogod pillantani a gyönyörű Lazienki Palotát, ami a 18. században az uralkodó nyári rezidenciájául szolgált, manapság pedig múzeumként várja a látogatókat. Az egyik legnépszerűbb varsói látnivalóba a felnőtt belépő 1800 Ft-ba kerül, csütörtökönként viszont ingyenesen lehet látogatni, ezért célszerű erre a napra tervezni a látogatást. 

5. A patinás varsói királyi palota

A varsói királyi palota története egészen a 14. századig nyúlik vissza. Évszázadokon keresztül ez volt az uralkodó család hivatalos rezidenciája. A belépő 2100 Ft, ám vasárnaponként ide is ingyenes a belépés. Maga az állandó kiállítás szerintünk kevésbé izgalmas, ám a kastélyt körbejáró túra már annál inkább az. Ha részt veszel a túrán, akkor számos olyan helyiségbe is bekukkanthatsz, amit egykor az uralkodó és szűk családja használhatott csak. Ez a túra ingyenesen nem érhető el, de szerintünk megéri a belépődíjat kifizetni.

kiralyi_palota_varsoban_5.jpg

6. Üsd el úgy az időt Varsóban, mint a helyiek

Az elnöki palotához közeli Varsói Egyetem központi kampusza megér egy hosszabb sétát. Főleg építészeti szempontból érdemes itt elidőzni, számos bájos és gyönyörű épületet láthatsz, ha teszel itt egy rövid kört - az egyik kedvencünk a neoklasszikus Tyszkiewicz Palota. A kampuszt azért ajánljuk figyelmedbe, mert nem egy tipikus turistahely, sőt. A közelben lévő Zsigmond oszlopa egy központi találkozóhely a helyiek körében. Időjárástól függetlenül szinte mindig látni kisebb-nagyobb csoportosulásokat a szobor körül, amit annak a 17.században uralkodott Vasa Zsigmondnak emeltek, aki a főváros székhelyét Krakkóból Varsóba tette át. 

7. Az egyik kedvenc varsói klubunk

A Sklad Butelek a külföldiek körében nem igazán ismert jazz klub és gasztro pub. A helyiek viszont imádják, mert fantasztikus programoknak ad helyet. Mi nemcsak a rendezvények miatt rajongunk érte, hanem a légköre miatt is: a Prága negyedben található öreg, patinás bejárati ajtó mögött az egyszerű járókelő sok mindent sejt, de menő koncerthelyszínt biztosan nem. Belépve a varsói 20-30-asok kedvelt találkozóhelyére érkezünk, ahol a budapesti A38-on rendezett Random Triphez hasonló koncerteket élvezhetünk: különféle műfajokban jeleskedő zenészek improvizálnak a színpadon minden előzetes gyakorlás nélkül, ami rendszerint fantasztikus eredményt produkál. Csütörtökönként blues vagy jazz esteket tartanak itt, amiket szintén jó szívvel ajánlunk.

a_legjobb_klub_varsoban_7.jpg

8. Itt egyél finomat Varsóban

A Banjaluka egy trendi és viszonylag új étterem, aminek horvát séfje a balkán és a mediterrán vidék ízeit hozza el a vendégek asztalára, mindezt pedig nagyon barátságos áron teszi. A levesek 1000 Ft körül mozognak, a tengeri herkentyűs főételek pedig 3-4 ezer forint körül. A tulajdonos, Maciej Zakowski az óvárosban is jegyez egy éttermet, a Momu-t. Az olasz étterem vegyíti a street foodot a hagyományos fine dining elemekkel, ezáltal egy színvonalas, ám ár-érték arányban barátságos helyet hozva létre. Árszínvonalát tekintve hasonló a két étterem. A Momuban naponta változó ebédmenüt kínálnak, a lokáció pedig tökéletes: a patinás épületek övezte Színház térre látni az étterem ablakiból. 

9. Shopping egy különleges helyszínen

A kommunisták irodája egykoron a Mysia 3 épületében székelt, innen kontrollálták és cenzúrázták a médiába kerülhető információkat. Manapság egy egészen másfajta koncepciónak ad teret az épület: a kulturális- és bevásárlóközpont a szabad önkifejezés tere lett, ahol bárki megmutathatja, hogy mit gondol és vall a világról. Három emeleten dizájn butikok, ékszerüzletek és fiatal tervezők szalonjai találhatóak, míg a negyedik emelet a szabad és cenzúrázatlan média nevében kiállításoknak és koncerteknek ad otthont. Ha shoppingolnál, a Mysia 3-at jó szívvel ajánljuk.

vasarlas_varsoban_mysia_3_9.jpg

10. Két különleges varsói látnivaló

A hidegháborús relikviákat őrző Neon múzeum nemcsak azoknak érdekes, akik érdeklődnek a történelem iránt, hanem a nosztalgiára vágyóknak és a régi kincseket kedvelőknek is. A legtöbb, itt bemutatott neontáblát egykor híres dizájnerek tervezték, de ezek a darabok nem maradhattak az eredeti helyükön, az utcán, ezért múzeumba költöztették őket. A Chopin Múzeum nemcsak zenerajongóknak lehet érdekes. A múzeum annyira interaktív, hogy még azoknak is maradandó lehet, akik nem különösebben érdeklődnek a klasszikus zene iránt. Vasárnaponként ingyenes, így érdemes ekkor menni, egyéb napokon a felnőtt belépő 1500 forintnak megfelelő összegbe kerül.

komment
süti beállítások módosítása