Te és a világ

Hasznos és gyakorlatias utazási tippek, ötletek

A 10+1 legtutibb isztambuli látnivaló

2016. december 10. 15:50 - Pető Dóra

Ha isztambuli városnézést tervezel, vannak látnivalók, amiket egyszerűen nem lehet kihagyni: Topkapi Palota, Nagy Bazár, Hagia Sophia, Kék Mecset – csak hogy néhány nevezetességet említsünk. Tapasztalt utazásszakértőink megosztják veled a legfontosabb tudnivalókat a nevezetességekről, de nemcsak a legnépszerűbb látnivalókról tudhatsz meg mindent, hanem kevésbé ismert, igazi isztambuli gyöngyszemeket is mutatunk neked.

 

1. Tudnivalók Isztambulban

Ha magyar útlevéllel utazol Isztambulba, nincs szükséged vízumra, ellenben van néhány tudnivaló, amit nem árt megjegyezned, ha isztambuli városlátogatást tervezel. Muszlim ország lévén a hölgyeknek tanácsos konzervatívan öltözködni, a vállat, hátat, lábat és a dekoltázst szabadon hagyó ruhadarabok viselése nem ajánlatos az utcán – nem tiltják, de biztosan meg fognak bámulni, ha kihívóan öltözködsz. A mecsetekben fokozottan figyelj az öltözködési szabályokra - a templomok bejáratánál mindig feltüntetik, hogy milyen öltözékben lehet belépni, ezeket mindig alaposan tanulmányozd át. Törökországban szabad alkoholt fogyasztani, a legtöbb étteremben és bárban szinte bármilyen italt megvehetsz, de az ittas viselkedést szigorúan büntetik, akár még a rendőrséggel is szemben találhatja magát az, aki túlzásba esik.

az_isztambuli_boszporusz_1.jpg

2. Mikor menj, és hol szállj meg Isztambulban?                      

A július és az augusztus jellemzően meleg és párás hónapok, városnézésre ilyenkor kevésbé alkalmas a klíma Isztambulban. Ha nem zavar az állandó izzadás és szeretnéd felfedezni a kevésbé zsúfolt Isztambult, akkor nyugodtan utazz ide a nyári hónapokban is. Számolj viszont azzal, hogy júliusban és augusztusban számos klub és éjszakai szórakozóhely bezár, vagy csak félgőzzel üzemel. Szeptember és október még elég melegek ahhoz, hogy szabadtéren vacsorázz vagy fürödj a tengerben, a nappalok viszont már nem olyan forróak, hogy mindig az árnyékot kelljen keresned. Éppen ezek miatt a tavaszi hónapok mellett mi ősszel szeretjük leginkább a várost.  Ha felfedeznéd a varázslatos Isztambult, akkor nézd meg a maiUtazás.hu Repjegyvadász ajánlatait, ahol sűrűn találhatsz nagyon jó ajánlatokat  – a csomagok mindig az aktuálisan elérhető legkedvezőbb árú szállást és repjegyet foglalják magukba.

3. Isztambul igazi arca: a varázslatos fűszerpiac

Nem messze a Nagy Bazártól egy igazi ékkő rejtőzik az utcák között, ez pedig nem más, mint a 17. század óta létező egyiptomi fűszerpiac. Ha színes és turistacsalogató fotókat szeretnél készíteni, helyiekkel beszélgetni, isteni datolyát vagy olívabogyót kóstolni vagy egyszerűen csak elmerülni egy nyüzsgő és tarka forgatagban, ezt a helyet semmiképp se hagyd ki! Az egzotikus fűszereken túl szárított gyümölcsöket, gyógynövényeket és afrodiziákumokat is árulnak itt. Kóstolni ér, így nyugodtan szemezgesd végig a kívánt árukat, bár ha sokat kóstolsz, mindenképp illik utána venni is valamit. Ha megszerezted a kívánt portékákat, menj fel az emeleten lévő Pandeli nevű étterembe. A türkiz csempékkel kirakott étkezde visszarepít az időben, az Aranyszarv-öbölre néző kilátás pedig egyszerűen mesés.

a_legjobb_piac_isztambulban_3.jpg

4. Shoppingolás Isztambulban

A szerdánként nyitva tartó Carsamba piac a helyiek kedvence, így turistákat itt nemigen fogsz látni. Amit itt nem kapsz meg, az nem is létezik: gyümölcs, zöldség, ruha és ajándéktárgyak elképesztő mennyiségben, az árak hihetetlenül alacsonyak, szóval igazán jó vásárt csinálhatsz, ha szemfüles vagy. Nézelődés közben tedd el a fényképezőgéped, a táskádra pedig nagyon vigyázz, mert gyakoriak a zsebtolvajok. A vasárnapi Inebolu piac a gasztrorajongók nélkülözhetetlen úti célja Isztambulban: organikus fűszerek, friss zöldség-gyümölcs, egzotikus kávéfajták és mindenféle különleges magvak hívogatják a látogatót, akinek itt kötelező alkudnia. A piac hangulata magával ragadó, és garantáltan nem fogsz sok turistával találkozni. A Yeşilköy piac vizuálisan nem tartogat akkora élményt, mint például a fentebb említett egyiptomi piac, de ha a legjobb minőségű, ál-selyem sálakat vagy az eredetire megszólalásig hasonlító Louis Vuitton táskát szeretnél venni, itt keresd. Eredeti Mac és Maybelline kozmetikumokat is vehetsz itt a valódi ár feléért. Ha minőségi és eredeti holmikra vágysz, netán a dizájnerholmik vagy az organikus ételek szerelmese vagy, akkor a Bakirköy a te piacod. A szombatonként nyitva tartó piac az azonos nevű metrómegálló mellett található. Minőségi árukészlete és isteni street food kínálata miatt ez az egyik kedvencünk.

5. Lenyűgöző isztambuli mecsetek

A több mint ezer évig keresztény templomként működő Hagia Sophia kötelező látványosság Isztambulban. A belépő nem olcsó, kb. 3800 Forint, de garantáltan megéri. A 12 évesnél fiatalabb gyermekek ingyen mehetnek be. A bejáratnál érdemes audio guide-ot kérni, mert az épület története rendkívül érdekes. A jóval fiatalabb Kék mecsetet – ellentétben a múzeumként működő Hagia Sophia-val – ma is aktívan használják a hívek. Nem hívők számára naponta ötször fél órára bezárják a belül ragyogó kék csempékkel borított, impozáns mecsetet, amit nem-muszlimként a nyugati oldalon található Hippodrom felől közelíthetsz meg. A belépés ingyenes, de az öltözködésedre kiemelten figyelj. A cipőt a bejárat mellett teheted le, a hölgyek itt vehetnek magukra sálat, amivel a hajukat kell elfedniük. Nemtől függetlenül tilos rövidnadrágban belépni a mecsetbe. Fényképezni lehet odabent, de tilos vakut használni, valamint az éppen imádkozókat fényképezni. Hagyj időt magadnak erre a programra, ülj le a szőnyegre odabent és merülj el az aprólékos díszítésű gyönyörű csempékben és figyeld meg, ahogy a beáramló fény megvilágítja a mozaikokat. A mecset varázslatos atmoszférája könnyen magával ragadja a látogatót - vallási meggyőződéstől függetlenül.

az_isztambuli_hagia_sophia_5.jpg

6. A legjobb ételek Isztambulban

Kevés olyan étterem van Isztambulban, ami közel van a látványosságokhoz, ám nem tipikus turista-hely, az Ahirikapi Balikçisi viszont ilyen. Ez a parányi étterem, amelynek néhány asztala mindig tele van elégedett vendégekkel, az óvárosban található, alig néhány lépésre a tengerparttól. Ha friss tenger gyümölcseit szeretnél enni kedvező áron, ez a te helyed! Az Adem Baba halétterem ugyan nem olyan olcsó, mint az Ahirikapi Balikçisi, de a minőség garantáltan az egyik legjobb a városban! A kb. 1900 Ft-ba kerülő grillezett kalamári a kedvencünk, de a halászlé is páratlanul finom. Az Antiochia egyik specialitása a şiş et, azaz a pácolt és grillezett marha, ami itt a legízletesebb a városban. A főételek 2500 ft-tól kezdődnek, ami nem a legolcsóbb kategória, de a minőség kifogástalan. Isztambulban az egyik legjobb kebabot a Şehzade Erzurum Cağ Kebabi-ban ettük. A gyönyörű bárányhús a szemünk előtt forog a grillen, amiről a szakács aprólékos mozdulatokkal vágja le az omlósra puhult szeleteket. Igazi ízorgia, amit mindenképp próbálj ki, ha erre jársz!

7. Így boldogulj a Nagy Bazárban

A világhíres isztambuli Nagy Bazárban nem ismeri ki magát könnyen a látogató és ennek oka nemcsak a színes kavalkád és az elképesztően nagy tömeg: a piac méretei is impozánsak, hiszen a hatvan utcán több ezer üzlethelyiség található, így nem árt egy kis felkészülés, ha nem akarsz céltalanul lézengeni a tömegben órákon át. Az első és legfontosabb dolog, hogy csak akkor menj a Nagy Bazárba, ha jókedvedben vagy. A tömeg és a rámenős eladók kezelése csak humorral lehetséges, így ha nem vagy elég laza hangulatban, inkább napold el a látogatást. Fogadd el a tényt, hogy az árusok a pénzedet akarják és ezt nem is rejtik véka alá. Elképzelhető, hogy akár százszor is felteszik majd neked a kérdést, hogy akarsz-e táskát venni. Próbálj meg mindannyiszor egy udvarias nem-mel kifarolni az el nem kezdett társalgásból – kivéve persze, ha táskát akarsz venni. Ez esetben a következőt tartsd szem előtt: az eladó elvárja, hogy alkudj, így eleve egy jóval magasabb összeget mond neked, mint amennyit kapni szeretne a táskáért. Akármennyi is a kezdő ár, amit ajánl, te mondd a felét. Ekkor elképzelhető, hogy kinevet majd, vagy azzal érvel, hogy ő milyen szegény, tíz gyereket kell etetnie, stb. és mond egy köztes árat. Te ennek is a felét javasold. Ezt folytasd addig, amíg meg nem egyeztek egy mindkettőtök számára elfogadható összegben. Ha nem szeretnél eltévedni a Nagy Bazárban, vigyél magaddal egy térképet, például ezt: Grand Bazaar Map. Eltévedni viszont egyáltalán nem tragédia, sodródj a tömeggel és élvezd a kavalkádot! Ha eleged van, csak kövesd a mindenhol látható Exit jelek egyikét.

az_isztambuli_nagy_bazar_7.jpg

8. A Topkapi Palota

A világhíres Topkapi Palotára egy bő fél napot mindenképp szánj, mert az oszmán kultúra meghatározó épületkomplexumát néhány óra alatt képtelenség megnézni. A felnőtt belépő 40 TL, ami körülbelül 3800 Ft-nak felel meg. Ebben az összegben nincs benne a hárem megtekintése, oda további 25 TL, azaz kb. 2400 Ft a belépő. A palota megtekintése ingyenes a 12 aluliak számára, a háremnél ugyanez a kedvezmény 6 éves kor alatt vehető igénybe. Azt javasoljuk, hogy a háremet semmiképp se hagyd ki, és nemcsak azért, mert korhű és jó állapotban lévő bútorokkal van berendezve, hanem mert a hárem működése az egyik legizgalmasabb része a vezetett túráknak. Lehetőség van audio guide bérlésére, de mi mégis azt javasoljuk, hogy a bejárat előtt álló, regisztrált túravezetői igazolvánnyal rendelkező idegenvezetőt fogadj, mert egy igazán jó túravezető valódi betekintést tud nyújtani a palota évszázadokkal ezelőtti titkaiba. A kijárat felé igyekezve az udvar bal oldalán vedd észre a birodalmi időkből származó konyhát és használati tárgyakat, amelyek korhű módon mutatják be a több száz évvel ezelőtti kultúra mindennapjait, igazán közel hozva őket a látogatókhoz.

9. A feledhetetlen Dolmabahce Palota

Hangulatát és építészeti jegyeit tekintve is teljesen más ez a palota, mint a Topkapi Szeráj. Igaz, később is épült: a Dolmabahce Palotát 1854-ben fejezték be, I. Abdul-Medzsid szultán és családja két év múlva költözött be ide. A belső terek kialakításában részt vett az az építész, aki a párizsi operaház belsőépítészetéért felelt, ez meg is magyarázza a teátrális hangulatot. Hatalmas kristálycsillárok lógnak a mennyezetről, a falakat grandiózus olajfestmények díszítik - akárhová nézel, európai fényűzést és pompát látsz majd. A palota három részből áll: a férfiak lakrésze, a Selamlik, a díszterem és a hárem alkotja a negyvenötezer négyzetméter alapterületű épületet. A Selamlikot és a háremet a kötelezően vezetett, angol nyelvű túrák alkalmával nézheted meg, a dísztermet, ami magában foglalja a nemzeti képtárat is, önállóan is felfedezheted. Főszezonban nagy létszámban indulnak a csoportok kb. tíz percenként, de elő- és utószezonban sem kell várnod fél óránál többet. Azt tanácsoljuk, hogy ha főszezonban jársz Isztambulban, akkor a reggeli órákban érkezz, mert délelőtt és dél körül már kígyózó sor áll a bejárat előtt, ahol nincs árnyék, ez pedig nem igazán kellemes. A palota hétfőnként és csütörtökönként zárva van, egyéb napokon 9-kor nyit. A Selamlikba a belépő 30 TL (2800 HUF), a hárembe 20 (1900 HUF), a kombinált jegy ára 40 (3800 HUF) TL – mi mindenképp erre voksolunk. A palota mellett a parkban találsz egy kávézót, ahonnan lélegzetelállító látvány tárul a szemed elé: szinte az egész Boszporuszt be fogod látni. Az árak elfogadhatóak, így ha nem sietsz, ülj le egy csésze koffein mellé az árnyékba és élvezd a vízen zajló nyüzsgés látványát.

a_dolmabahce_palota_9.jpg

10. Így bulizz Isztambulban!

A Beyoglu épület tetején található Araf a diákok kedvence, ami nem csoda, hiszen olcsó a sör, a zene pedig szuper, már ha szereted az autentikus cigányzenét. Az Araf saját cigányzenekara húzza a talpalávalót, a későbbi órákban pedig a DJ reggea-t, funky-t és rock’ n’ roll-t játszik. Az Off Pera az egyik legnépszerűbb klub Isztaambulban, ahol nem hallhatsz dubstepet vagy technot, de elektrot sem, itt európai és török popzenére ropják a helyiek és a turisták hajnalig. Mivel a hely maga kicsi, népszerűsége viszont nagy, érkezz jóval éjfél előtt, hogy beférj. Igyál meg egy-két italt, próbáld ki a táncteret, majd ha már nagyon nagy lesz a népsűrűség odabent, álljatok tovább egy kevésbé zsúfolt helyre. Például az Indigo bárba, ahová elsősorban táncolni jönnek az emberek. Itt főleg disco-t, elektrozenét és house-t játszanak – ideális hely arra, hogy hajnalig táncolj. Az Indigo Isztambul Beyoğlu körzetének közepén található, ami éjszakai életéről híres. Itt egymást érik a szórakozóhelyek, így nem nehéz megtalálnod a számodra legmegfelelőbb klubot. A város ázsiai oldalán található a Barlar Sokak, azaz bár-utca, ami nevéhez hűen tele van klubokkal és bárokkal. Ha erre jársz, egy italra térj be bármelyik helyre, az utca hangulat magával ragadó.

+1 Tipp – a mi kedvencünk

Ha kedveled az autentikus helyeket és szeretnéd megismerni Isztambul igazi arcát, akkor azt javasoljuk, hogy látogass el arra a helyre, ami már a legelső alkalommal belopta magát a szívünkbe, azóta pedig nem telhet el úgy isztambuli látogatás, hogy ne keresnénk fel. Ez nem más, mint az európai oldalon található Eminönü kikötő. A kikötőben összegyűlnek a helyiek, hogy megvitassák a napi eseményeket, miközben friss halas szendvicset majszolnak és erős, gőzölgő feketekávét isznak. Ülj le közéjük, vegyél valami finomat a mozgóárusoktól és figyeld a nyüzsgést a tengeren. A sirályok sikoltoznak, az árusok óbégatnak, a hajók pedig tülkölnek, az egészhez pedig elképesztő tarkaság járul. Ez az igazi Isztambul, így ha szeretnél belekóstolni, indíts egy reggelt a kikötőben – garantáljuk, hogy életre szóló élménnyel fogsz gazdagodni.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása