Te és a világ

Hasznos és gyakorlatias utazási tippek, ötletek

Malmöi városnézés? 10 tipp a felejthetetlen utazáshoz!

2016. december 07. 11:33 - Pető Dóra

Malmö Európa egyik rejtett ékköve – sokan nem is tudják, hogy milyen színes és hangulatos, pedig aki egyszer meglátogatja, az örökre a szívébe zárja. A város nyitott a hagyományosra és a modernre, a régire és az újra éppúgy, mint a rengeteg különböző nemzetiségre, akiknek otthont ad. Élhető és élvezhető város, ahol páratlan gasztro- és kávékultúra fejlődött ki az utóbbi néhány évben. Összegyűjtöttük Neked a legmenőbb látnivalókat, amelyekkel nemcsak teljes, de különleges is lesz a malmöi városnézés.


 

1. Élvezd a várost úgy, mint a helyiek!

Malmö szíve az óváros, amit egy kis kanális vesz körbe. A csatorna mentén számtalan kisebb-nagyobb parkot találsz, mindegyiket előszeretettel népesítik be a malmöiek, népszerű találkozási pontjai a helyieknek. Vegyél egy kis rágcsálnivalót vagy sajtot és bagettet valamelyik környékbeli boltban, majd a parkba betérve vedd le a cipőd és mezítláb sétálva a ropogós fűben keress egy ideális piknikezőhelyet magadnak! Fordítsd az arcod a Nap felé és élvezd a lágy szellőt és a friss illatokat – pont úgy, ahogy a helyiek! A Lilla Torg a malmöiek kedvelt helye, a bájos téren számtalan éttermet és kávézót találsz, amelyek reggeltől késő estig nyitva vannak. Bármikor is érkezz, nem fogsz csalódni: a tér hangulata magával ragadó.

a_hangulatos_lilla_torg_1.jpg

 

2. Hagyományos és alternatív városnéző túrák

Ha szereted a vezetett túrákat és szívesen barangolnád be egy helyi vezetésével a varázslatos Malmöt, akkor csatlakozz valamelyik ingyenes városnéző sétához! Naponta két alkalommal indulnak a séták, amelyek végén illik borravalót adni az idegenvezetőnek. Regisztrálj ITT, ha részt szeretnél venni valamelyik sétán! Ha kedveled a rendhagyó túrákat, akkor inkább bérelj bringát és fedezd fel két keréken Malmö látnivalóit! A túrán megtudhatod, hogy hogy mentette meg a várost a híres bostoni teadélután és megismerheted a mennyország fájának illatát is. A 2-2,5 órás túrán 12 km-t teszel meg kényelmes tempóban, így a nem gyakorlott kerékpárosoknak is nyugodt szívvel ajánljuk. 3300 Ft a túra ára. Malmöben lehetőséged van csónakos városnézésre is! Az ötven perces túra alatt az óváros, a modern negyed, a kikötő és a parkok mellett visz majd el az utad. A rendhagyó városnézés ára 4600 Ft. Az indulási hely mellett találsz egy pékséget is, vásárolj be magadnak az út előtt és fogyaszd a friss reggelit a csónakban ülve, miközben elsuhansz Malmö látnivalói mellett! 

A cikkben említett fontosabb helyszíneket térképen is jelöltük. Írásunk a térkép alatt folytatódik.
Látnivalók   I   Gasztronómia   I   Szórakozás

3. A malmöi kastély és a Slottsparken

A rikító piros színű reneszánsz kastély a régió legrégebbi kastélya. A Malmö Múzeumnak otthont adó épületet korhű bútorokkal rendezték be, így nem csoda, ha a kastélyba lépve úgy érzed, időutazáson veszel részt! A múzeum végigkalauzol a város és a régió történelmén, nem ritkán meglehetősen váratlan eszközöket hívva segítségül. Bemehetsz például egy valódi tengeralattjáróba, de a szemléltető eszközök között van számtalan élőlény is, például élő halak, kígyók, valamint egy birka. A kastély melletti Slottsparken nevű park hatalmas zöld területével alkalmas piknikre, sétára vagy focira is. A belépés a múzeumba 1300 HUF, a 19 éven aluliak számára viszont ingyenes. A hét minden napján 10 órától délután 5 óráig látogathatod. 

kiallitas_a_malmoi_kastelyban_3.jpg

4. A svéd bor nem világhírű – még!

Malmö környékén számtalan borászat található, amelyek egy része generációk óta működik. A klímaváltozás miatt egyre jobb minőségű borokat tudnak itt készíteni, amelyek külföldön is elismerést vívtak ki maguknak. Malmötől egy rövid autóútra található például a Hällåkra borászat, ahol festői lankákon kóstolhatsz zamatos borokat. A Hansson család már öt generáció óta műveli a szőlőt, amiből vöröset, fehéret, rozét és habzóbort is készítenek. Akár a tőkék mellett kóstolj bort, akár a takarosan berendezett parasztházban fogyassz el egy isteni, helyben készült ételsort, az ízorgia garantált! Hasonló hangulatra és minőségre számíthatsz a Klagshamn borászatnál. A parányi, mindössze másfél hektáros területen nevelt szőlőből készítik Terra Scania 2014-et, amit nem véletlenül méltatnak a borszakértők világszerte. Ha Malmöben jársz, ugorj be egy pohárra és felejtsd ott magad egy kockás abrosz mellett, miközben gyönyörködsz a tájban. 

5. A régi és az új Malmö                                                                                                  

A 14. században alapított Szent Péter templom Malmö legrégebbi épülete. A gótikus stílusban átépített egykori román templom nem csupán kívülről gyönyörű: belül letisztult tereket és egy csodaszép oltárt találsz. Gyakran adnak itt koncerteket az épület kiváló akusztikája miatt, ahová, csakúgy, mint a misékre, ingyenes a belépés. Ha már láttad a legrégebbi épületét a városnak, vedd az irányt a kortárs alkotások felé – ez a kontraszt rögtön megmutatja neked Malmö változatosságát és sokoldalúságát. A Modern múzeum 19. századi és kortárs alkotásokat mutat be, ráadásul gyakran szerveznek workshopokat is, amikre gyerekeket is szeretettel várnak. A hétfőnként zárva tartó múzeumba idén januártól a belépés mindenki számára ingyenes. 

a_malmoi_szent_peter_templom_5.JPG

6. A kihagyhatatlan svéd szauna

Ha igazán emlékezetessé akarod tenni a malmöi városnézést, vesd le a gátlásaid és irány a Ribersborg tengerparton található Kallbadhus szauna! Itt férfiak és nők külön szaunázhatnak, természetesen ruha nélkül, ahogy a svédek hagyományosan szokták. Vigyél magaddal törölközőt, amire ráülhetsz, mert a helyiek nem nézik jó szemmel a hiányát. A csodás, tengerre néző kilátással rendelkező szaunában kötetlen a hangulat, mindenki beszélget mindenkivel, ráadásul a törzsvendégek naponta többször megismétlik a rituálét, amikor eukaliptuszos vizet spriccelnek a látogatókra – ez ám az igazi felfrissülés! A tengerben ér meztelenül fürdeni, sőt illik is. Ha hiányolod a másik nemet, irány a koedukált szauna. Ajánlott délután érkezni és naplementéig maradni, mert nemcsak a látvány, de a hangulat is ilyenkor a legjobb. A felnőtt belépő 2200 Ft, gyermekeknek 7 éves kor alatt ingyenes.

7. Egy napos kirándulás Malmöből

Malmö központjától kb. 50 km-re fekszik az Östra Ringsjön tó. A huszonöt négyzetkilométernyi vízfelületű tó mindazt nyújtja, ami miatt imádni lehet a skandináv országokat: a harsogó zöld fű, a harapnivaló levegő, a hűs fák és a csillogó kék víz találkozása a malmöiek kedvelt kirándulóhelyévé teszik a tavat. Kempingezésre kitűnő, de ha csak egy napra kiszabadulnál a városból és felfedeznéd a svéd vidéket, akkor se menj messzebbre! Az E22-es autópálya közvetlenül a tó mellett megy el, de ha tömegközlekednél, akkor sincs nehéz dolgod: a központi vasútállomásról egy és háromnegyed óra alatt juthatsz el a tóhoz, de mehetsz busszal is, mindkettő Osbyholm nevű településhez érkezik, ahonnan gyönyörű túraútvonal visz körbe a tó körül. Gyalogolhatsz, de bérelhetsz biciklit is, szinte minden településen találsz kölcsönzőt, valamint a kempingekben is. Osbyholmban találod a Hörby Ringsjöstrand éttermet, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a tóra. Ha készen állsz a körsétára, akkor kövesd a narancssárga jelzést és indulj el nyugat felé a tó körül! A tóba benyúló földnyelv kezdeténél áll a megjegyezhetetlen nevű Ringsjö Krog och Wärdshus, ami a környék egyik legjobb étterme. A tó körül találsz kávézókat, minigolf pályát, de bérelhetsz csónakot és horgászfelszerelést is. 

az_ostra_ringsjon_to_7.jpg

8. A legjobb piac Malmöben

Nemcsak a helyiek imádják, a turisták körében is népszerű a Folkets park közelében található Möllevångstorget piac. Ezen a helyen rögtön egyértelművé válik, hogy Malmö egy igazi multikulturális város, ami a régit és az újat éppoly könnyen magába fogadja, mint a több mint 170 különböző nemzetet, akiknek otthont ad. Ezen a téren termelői piacot találsz minden nap, de ez csupán az egyik tényező, ami miatt ez a tér és környéke Malmö egyik legfelkapottabb helye. A teret körülvevő színes házak a világ minden tájáról származó kereskedők kézműves termékeinek ad helyet, van itt olasz kézműves kávé, keleti éttermek és dizájnerüzletek is. Egy ideális malmöi este helyszíne is lehet a tér, mivel számtalan bár várja a napnyugta után betérő vendégeket egy-egy italra. 

9. Malmö, a kávé fellegvára

Fogadjunk, hogy nem tudtad, hogy Malmö igazi kávé nagyhatalom! Mi sem hallottunk erről, amíg első kézből meg nem tapasztaltuk, hogy milyen sokszínű és gazdag a város kávékínálata. Az óvárosban két kedvencünk van, mindkettő saját pörkölésű kávéval dicsekedhet. Az egyik a Lilla az óváros kellős közepén, a másik a kanális mellett álló Solde, mindkettőt imádjuk, mert a kávé első osztályú, a dizájn egyedi, a kiszolgálás pedig közvetlen. A Cafe Number 6 nincs ugyan a központban, de hidd el, hogy megéri a kitérőt! A kínálat hatalmas, az enteriőr minimál, a kiszolgálás nagyon barátságos. Ha nem tudod, hogy mit válassz a sokféle verzió közül, csak mondd el a baristának, hogy milyen ízeket kedvelsz és megtalálja a számodra legmegfelelőbbet. A tavalyi év legjobb svéd kávézója az Uggla volt. A snuttkaffe, azaz bögrés kávé a hely specialitása, sokan kifejezetten emiatt jönnek. Az Ugglának valódi rajongótábora van, akik még télen is kiülnek a fekete-fehér csíkos napernyő alá kedvenc kávéjukkal a kezükben.

malmo_legjobb_kavezoja_9.jpg

10. Így utazz Malmöbe és találj jó szállást!                                

Ha felfedeznéd a páratlan Malmöt, akkor nézd meg a maiUtazás.hu Repjegyvadász ajánlatait, ahol sűrűn találhatsz nagyon jó ajánlatokat  – a csomagok mindig az aktuálisan elérhető legkedvezőbb árú szállást és repjegyet foglalják magukba. Májustól szeptemberig igazán kellemes az idő a városnézésre, de télen sem kell nagy hidegtől tartanod, ekkor 0 fok körüli átlaghőmérsékletre számíthatsz.

komment
süti beállítások módosítása