Te és a világ

Hasznos és gyakorlatias utazási tippek, ötletek

Lisszaboni városnézés - 10+1 szuper utazási tanács az ízig-vérig mediterrán Portugál fővárosban

2016. december 06. 15:12 - Pető Dóra

Lisszabon Európa egyik legolcsóbb fővárosa, ám az elfogadható árak csak a habot jelentik a tortán: óceánpart, hangulatos utcák, pezsgő éjszakai élet, bizsergető zene, fantasztikus ételek és kulturális sokszínűség – a portugál főváros néhány címszóban. Ha a legfőbb lisszaboni látnivalók mellett a város igazi, rejtett arcát is felfedeznéd, olvasd el tapasztalt utazásszakértőink tippjeit, akik megosztják veled tapasztalataikat, hogy garantáltan a legtöbbet hozd ki a lisszaboni városnézésből.

 

1. Így fedezd fel a lisszaboni látnivalókat!

A város érdekes színfoltjai az öko tuk-tuk-ok, amelyekkel kényelmesen felfedezheted azokat a pontokat, ahonnan a legszebb kilátás nyílik a városra. Érkezés után ints le vagy foglalj le előre egyet és élvezd, ahogy a langyos mediterrán szélben az ódon utcákon és meredek domboldalakon feltűnnek előtted az apró üzletek és bájos kávézók, hogy aztán a város tetejére érve megpillantsd azt, amit a helyiek és a turisták is imádnak a városban: a kék óceán közelségét. Az ár annál kedvezőbb, minél többen vagytok a járgányra, amibe egyébként maximum hatan ülhettek be. Lisszabonban sok helyen tudsz biciklit bérelni, de ezt a közlekedési eszközt csak azoknak ajánljuk, akik jó kondiban vannak: a város – Rómához hasonlóan – hét dombra épült. Vezetett biciklis túrákat és kerékpár kölcsönzőt találsz itt, csak bringa bérlésre itt is van lehetőséged, utóbbi 20 eurótól kezdődik naponta mindkét helyen. Természetesen Lisszabonban is találhatsz ingyenes vezetett túrákat, amelyeket helyiek szerveznek. Mi azért szeretjük ezeket, mert ha jó túravezetőt fogsz ki, akkor sokkal többet kaphatsz, mint a nagy és professzionális cégek túráin. Városi legendákkal és személyes történetekkel gazdagodhatsz, melyek végén illik borravalót adni az idegenvezetőnek. A Lisbon Chill Out Free Tours-t jó szívvel ajánljuk.

lisszabon_latkep_1.jpg

2. Hol egyél Lisszabonban?

A Bairro Alto kerület a város kulturális és gasztronómiai szíve, igazi bohém negyed, amit írók, költők és vizuális művészek is szívesen neveznek otthonuknak. Napközben viszonylag csendes a környék, ám este a kerület teljesen átalakul: az utcák felpezsdülnek, a bárok és éttermek kinyitnak. A BA borbár nagyon népszerű a helyiek körében, a hely pici ugyan, de a borok mesések, a kiszolgálás szuper, ráadásként a plafon pedig gyönyörűen dekorált. Hangulatos és stílusos hely finom borkorcsolyákkal – ideális hely pár pohár italra, mielőtt belevetnéd magad a lisszaboni éjszakába. Az édességet kedvelőknek jó szívvel ajánljuk a Manteigaria nevű helyet, ahol friss helyben sütött finomságokat kóstolhatsz. A tojáskrémes kosár és mellé egy tejes kávé egyszerűen felejthetetlen kombináció. Habár Lisszabon nem a hamburgerről híres, van egy parányi hely Bairro Altoban, amit ki kell próbálnod, ha kedveled a hamburgert. Nevéhez hűen a Cultura do Hamburguer valóban igazi hamburgerkultúrát valósít meg, mindezt elfogadható áron. Természetesen a Bairro Alton kívül is vannak helyek Lisszabonban, ahol isteni ételeket találhatsz. Egyik kedvencünk a Cais do Sodré negyedben fekvő Ribeira piac, ahol gyakran a város legjobb chefjei főznek. 2014-ben újították fel a piacot, ennek megfelelően stílusos és hangulatos, mindenképp próbáld ki! A 28-as villamos végállomásánál található Campo de Ourique piac ugyan kisebb, de a hangulata hasonlóan varázslatos.

A cikkben említett fontosabb helyszíneket térképen is jelöltük. Írásunk a térkép alatt folytatódik.
Látnivalók   I   Gasztronómia   I   Szórakozás   I   Vásárlás

 

3. Kihagyhatatlan lisszaboni nevezetességek

A Belém-torony Lisszabonnak azt jelenti, mint az Eiffel-torony Párizsnak vagy a Big Ben Londonnak. Ez a város legtöbbet fotózott látványossága, nem véletlenül: a 16. században épült fenséges, hófehér torony mellől indult a legtöbb tengeri expedíció, azaz ez volt az épület, amit a hosszú éveken át tartó és veszélyekkel teli felfedező utakra induló portugálok utoljára láttak hazájukból. A torony tetejéről, a csipkézett kőkorlátok mellől gyönyörű kilátás nyílik a tengerre. A toronyba 6 euróba kerül a belépés, de ha megfogadod tippjeinket, akár az egészet megspórolhatod: minden hónap első vasárnapján ingyen mehetsz be, valamint ugyanez a helyzet akkor, ha Lisszabon kártya tulajdonos vagy.
A Jeronimos monostor a Belém-toronyhoz hasonlóan kihagyhatatlan látványosság a portugál fővárosban. A nagy tengeri felfedezések évei alatt világuralomra törő ország gazdagságát fejezi ki az épület, mely egyben az európai gótika egyik ékköve is: csipkés korlátok, díszes kapuk és légies árkádok tagolják a monostor épületét, ahol a nagy felfedező, Vasco Da Gama is nyugszik. Az egyszeri belépő 10 euróba kerül, a Belém-toronnyal kombinált belépő viszont csak tizenkettőbe. A toronyhoz hasonlóan minden hónap első vasárnapján ingyenes a belépés ide, valamint ide sem kell belépőt fizetned, ha van Lisszabon kártyád.

a_belem-torony_lisszabonban_3.jpg

4. A legjobb strandok Lisszabon mellett

Lisszabonban az egyik legjobb dolog, hogy karnyújtásnyira van az óceán, amit a helyiek ki is használnak: ha csak tehetik, kifekszenek a partra, amiből szerencsére igen széles a kínálat, az eldugott, romantikus, apró partok szerelmesei is éppúgy megtalálják a maguk kedvencét, mint azok, akik hosszú, homokos tengerpartra vagy bárok, éttermek övezte, bulihangulatú partszakaszra vágynak. A Lisszabonból Cascais felé vezető úton széles tengerpartokat találsz, mint amilyen például Carcavelos. A helyi fiatalok kedvenc tengerpartja minden év- és napszakban népszerű, lehet itt röplabdázni, focizni és szörfözni is – ez utóbbi mondjuk a legtöbb környékbeli partszakaszról elmondható. Cascais központjában fekszik a nyugodt vizű, egzotikus napernyőkkel tarkított Praiai Da Conceicao és az apró, nagy, szürke sziklák övezte, sárga homokos Praia Da Rainha. Utóbbi igazi kis gyöngyszem, ám azt, hogy ezzel a véleményünkkel nem vagyunk egyedül, az is bizonyítja, hogy sokszor igencsak tele van. Cascaistól északra fekszenek az igazán széles, homokos tengerpartok, mint amilyen például Európa egyik legjobb tengerpartjának tartott Adraga vagy a hófehér homokkal hintett Troia.

a_lisszabon_melletti_carcavelos_tengerpart_a_4.jpg

5. Kirándulás Ericeirába

Lisszabontól észak-nyugatra fekszik Ericeira, ez a bájos halászfalu, amelyben szinte megállt az idő. A sziklákon álló parányi települést aprólékosan díszített házak, hófehérre mázolt kápolnák és valószínűtlenül szűk utcák ékesítik. Számtalan seafood étterme közül mi a Mar D' Areia Grelhados-t ajánljuk, a minőségben nem fogsz csalódni, főleg ha tenger gyümölcseit rendelsz. Ha szűkösebbre fognád a pénztárcád, akkor próbáld ki a Sunset Bamboo bárt, ahol az étel nemcsak finom, de barátságos áron is kínálják a fogásokat. Ha este jársz erre, ugorj be egy koktélra, már 3 eurótól ihatsz valami erőset és színeset! A Prim nevű étteremben még sosem csalódtunk, az étel mindig friss, a kiszolgálás pedig barátságos. 12 eurótól indulnak a főfogások, a grillezett tintahalat itt mindenképp próbáld ki. Ha átruccansz Ericeirába, vigyél magaddal fürdőruhát, hiszen Ribeira das Ilhas nevű tengerpartja egyszerűen fantasztikus! Ha tömegközlekedéssel mész Ericeirába, a Campo Grande állomásról induló Mafrense buszokat keresd.

egynapos_kirandulas_ericeiban_5.jpg

6. Ne hagyd ki: Cacilhas

A Cais do Sodré vasútállomástól indul a mindössze 2,7 euróba kerülő komp Cacilhas városába. A Tagus folyón rövid, ám gyönyörű kompút után egy igazán autentikus és hangulatos portugál kisvárosba érkezel, ahol ódon kövekből épült, pasztellszínű házak keretezik a mélykék folyó vízét. Cacilhas teraszos építkezése szemet gyönyörködtető, a teraszokon álló éttermek pedig a gyomrodat örvendeztetik meg, mert bizony itt nem fogsz rosszat enni. A közvetlenül a folyóparton álló Ponto Final étterem is ilyen, ám itt a kitűnő alapanyagok mellett a páratlan kilátást is belekalkulálják az árba. Az étterem hangulata magával ragadó, így ha belefér egy kicsit drágább ebéd, válaszd ezt a helyet.

7. Kulturális különlegességek Lisszabonban

A Szent György kastély az a lisszaboni látnivaló, ami a város szinte minden pontjáról látható. Legrégebbi részei a 6.századból származnak, amikor a rómaiak erődöt építettek a helyén. Az ezer éves falak a nyugalom szigetét foglalják magukba, a belső parkban kacsák, ludak és pávák sétálnak a látogatók mellett. Itt szinte szó szerint megállt az idő és érezni az elmúlt évszázadok csöndjét. Belül egy régészeti múzeum és egy étterem található. A kastély külső falairól gyönyörű kilátás nyílik a városra, már csak ezért is érdemes felsétálni ide.
A Bairro Alto negyedben található Sao Roque templom minden kápolnája igazi barokk mestermű, ám balról a negyedik másról is nevezetes: ez a világ legdrágább kápolnája. A 18. század közepén, Rómában megalkotott kápolna márványból, elefántagyarból, aranyból és ezüstből készült, a rajta látható festmények pedig valójában több ezer apró mozaikból álló műalkotások.
A modern és kortárs alkotásokat összegyűjtő Berardo múzeumban olyan nevek művei láthatóak, mint Dali, Picasso, Miró vagy Andy Warhol. A Belem kultúrközpontban található múzeumba a belépés ráadásul ingyenes.

a_lisszaboni_szent_gyorgy_kastely_7.jpg

8. Vásárlás Lisszabonban

A Pantheon mellett található Feira da Ladra piac minden kedd és szombat reggel színes kavalkáddal várja a használt áruk után kutatókat. Ez az egyik legszínesebb bolhapiac a városban, így ha szeretsz turkálni, itt a helyed – kulturális tapasztalatnak sem utolsó élmény a vásárlás, arról nem is beszélve, hogy itt rengeteg helyivel találkozhatsz. Alkudni kötelező. Egészen más árfekvésű hely az Embaixada, amely egy 19. századi gyönyörű palotából lett átalakítva áruházzá. A portugál dizájnertárgyakat és divatholmikat kínáló épület enteriőrjének egy része megmaradt eredeti állapotában, így ha nem is vásárolsz, egy rövid sétára térj be ide – kár lenne kihagyni ezt a lélegzetelállító épületet. Amikor az A Vida Portuguesa megnyitott 2007-ben, szinte azonnal a város egyik legkedveltebb üzlete lett, hiszen rég elfelejtett, valaha Portugáliában gyártott kézműves holmikat kínál régi-új köntösben: a szappantól kezdve az alumínium viráglocsolón át a porcelánkacsáig mindent megtalálsz itt, ráadásul ízléses csomagolásban, gyönyörű díszletek között. Ha hasznos és stílusos szuvenírt vennél, itt vásárolj. Az otthon maradtaknak és magadnak is szuper ajándék lehet a leghíresebb portugál csoki, az Arcádia. Lisszabonban két üzletük is van, az egyik a Belém negyedben, a másik a Bairro Altoban. Mindenféle ízben, formában és méretben vehetsz itt csokit, de akármit is válassz a kicsinek nem nevezhető kínálatból, nem fogsz csalódni.

9. Rejtett kedvenceink I.

A Park Bar Lisszabon rejtett ékköve. Nem említik az útikönyvek, a helyszínen még csak tábla sem jelzi ottlétét, így nem csoda, ha nehezen találod meg a Bairro Alto-i parkolóház tetején álló varázslatos helyet. A parkoló rozoga lépcsője felvezet a tetőre, ahol dús növényzet, chill hangulat, kényelmes fotelek várnak és olyan kilátás a városra, amiről biztosan még csak nem is álmodtál az épület földszintjén. Szerezz magadnak egy pohár bort és élvezd a tarka naplementét a helyiek társaságában!
Az Alfama negyedben található Restô do Chapitô nem egy könnyen definiálható hely: étterem, bár és cirkuszi mutatványosok állami fenntartású iskolája is egyben. Komolyan! Az étterem konyhája kitűnő, és ami még fantasztikus benne, az a kilátás az ablakaiból Lisszabon legrégebbi városrészére, az Alfamára, a folyóra és a hídra.
Van egy bár Lisszabonban, ahol a sör mellé egyetlen dolgot vehetsz: halkonzervet. A Sole Pesca helyén egykor horgászbolt állt, a mostani tulajdonosok pedig igyekeztek valamilyen szinten hűek maradni a hely történelméhez: telerakták halkonzervvel, a választék széles, a hangulat pedig valóban nem mindennapi. 

lisszabon_ejszakai_elete_9.jpg

10. Rejtett kedvenceink II.

A Hot Clube de Portugal az egyik legjobb jazz klub Lisszabonban, így ha kedveled az élő zenét, ezt a helyet ne hagyd ki. Elég népszerű, így érdemes lehet előre foglalni asztalt. Konyhájuk nincs, de egy vacsora utáni könnyed borra kitűnő választás.
Ha autentikus portugál fadot akarsz hallani, akkor javasoljuk a Povo-t. Az egy énekes, egy spanyol és egy portugál gitár hármasából libabőrt okozó élmények születhetnek, a Povo pedig egy olyan hely, ami mindent meg is tesz annak érdekében, hogy fokozza az amúgy sem mindennapi zenei élményt. Nincs belépő, de érdemes asztalt foglalni.

+1 Mikor menj Lisszabonba és hogyan?

Lisszabon egész évben ideális úti cél, hiszen óceáni klímája már februárban elég meleg ahhoz, hogy tavaszi bizsergést okozzon, novemberben pedig még kellemesen langyos ahhoz, hogy ne érezzük a kontinensen uralkodó telet. Augusztusban viszont a legtöbb étterem, bár és klub bezár, mert a meleg elől a helyiek is a közeli tengerpartra menekülnek, szóval ha ekkor érkezel, készülj fel egy kis off-season érzésre a városban és nagy népsűrűségre a tengerpartokon. Ha jó ár-érték arányú repjegyet és szállást szeretnél a portugál fővárosban, akkor nézd meg a maiUtazás.hu Repjegyvadász ajánlatait – garantáltan itt találod a legjobb csomagajánlatokat, így a foglalás után már nincs más dolgod, mint várni az utazás napját.

komment
süti beállítások módosítása