Te és a világ

Hasznos és gyakorlatias utazási tippek, ötletek

TOP 10+1 pénztárcabarát titkos tipp Rómában

2016. május 10. 15:50 - Te és a világ

Habár az Örök Város a közvélekedés szerint drága, ha megfogadod a tanácsainkat, garantáltan nem fogsz elszállni a költségekkel. Tapasztalt utazásszakértőink megosztják Veled kedvenc római célpontjaikat, így nem csupán szuper ár-érték arányú tippeket kapsz, de olyan helyeket is megismerhetsz, ahová a legtöbb turista biztosan nem jut el.

 

1. Isteni kávét olcsón

Biztosan nem gondolnád, hogy az ár-érték arányban legjobb kávét épp az egyik legkedveltebb római látványosság, a Pantheon mellett találod, igaz? Pedig a La Casa Del Caffè Tazza D'oro kávézó igazi különlegesség Rómában: a kávé nemcsak isteni, de elérhető áron is kínálják. Készülj fel a tömegre az önkiszolgáló üzletben, hiszen ide nem csupán a finom kávé miatt járnak az emberek: odabent helyben pörkölik a kávét és a pult mögött álló személyzet mindig szívesen mesél a kávékészítés fortélyairól. 1 eurótól ihatsz itt kávét – leülni ugyan nem tudsz odakint sem, mert a kávézónak nincs terasza, de a Pantheon körül sétálva kezedben a forró és aromás itallal garantáltan páratlan élményben lesz részed.

a_legjobb_kavezo_romaban_1.jpg

 

2. Így közlekedj okosan Rómában!

Róma belvárosa meglepően kicsi, a legtöbb látnivaló gyalogostávolságra van. Nem csupán a tömegközlekedési költségek megspórolása miatt javasoljuk, hogy gyalog közlekedj a városban, hanem azért is, mert így számtalan érdekes helyre bukkanhatsz, amiről az útikönyvek nem feltétlen tesznek említést. Ellenben ha messze laksz a központtól, érdemes több napos bérletet vásárolni. A háromnapos ára 16,5 euró, az egy hetes bérletet pedig 24 euróért veheted meg. Egy vonaljegy 1,5 euróba kerül, míg az egy napos korlátlan bérlet ára 6 euró.


A cikkben említett fontosabb helyszíneket térképen is jelöltük. Írásunk a térkép alatt folytatódik.
Látnivalók   I   Gasztronómia

 

3. Rendhagyó városnéző túra

Ha rajongsz az olasz konyháért, akkor ne hagyd ki a Walks of Italy által kínált gasztrotúrát, amely nemcsak a város különböző pontjain kalauzol végig, miközben nincs más dolgod, mint finomabbnál finomabb dolgokat kóstolni, de a túra végén egy tradicionális olasz pizzériában a saját pizzádat is elkészítheted. A túra során kóstolhatsz olíva olajokat, péksüteményeket, sajtot és sonkát, valamint egy helyi piacra is betérhetsz a csoporttal, ahol egy tapasztalt ételszakértő vezet be az olasz konyha alapanyagainak rejtelmeibe. A nap végén a saját pizza elkészítése a helyi szakács útmutatásai alapján méltó befejezése a napnak. A túrák 56 eurótól kezdődnek, ami nem olcsó, de garantáltan felejthetetlen élményben lesz részed.

4. A legjobb pizzéria Rómában

Habár az Elettroforno Frontoni pizzéria nincs közel a belvároshoz, megéri metróra szállni miatta, hiszen a Tripadvisor szerint a közel tízezer római étteremből ez a legjobb! A Marconi metróállomástól néhány perc sétára található pizzéria egyáltalán nem drága, a pizzatészta friss és ropogós, a feltét pedig fenséges, akármelyik verziót is választod. Egy nagy hibát követtünk el ittjártunkkor: hogy csak kétféle pizzát kóstoltunk meg.

5. Gyors harapnivaló

Ha nem akarsz étteremre költeni, helyette válaszd a szinte minden sarkon előforduló szendvicsezőket, ahol a paninitől kezdve a pizza szeleten át sok féle harapnivaló kapható már 3-5 eurótól. Ülj le a legközelebbi térre az ebédeddel és figyeld a színes forgatagot, pont úgy, mint a rómaiak.

legfinomabb_panini_romaban_5.jpg
6. A város legjobb tiramisuja: Pompi Bar

Habár a Spanyol lépcső közelében fekvő Pompi Bárban kínált tiramisunál találhatsz olcsóbbat is Rómában, finomabbat már aligha. A két fő számára is elegendő klasszikus tiramisu 4 euróba kerül és az egyik legfantasztikusabb, amit valaha kóstoltál. A hagyományos tiramisun túl érdemes kipróbálni a gyümölcsös változatokat is, biztosan nem fogsz csalódni. Ha megtömted a hasad, ülj le a közeli Spanyol lépcsőre, sütkérezz a napsütésben és élvezd a dolce vitát.

7. Kultúrát olcsón

A belépés a Pantheonba és a Szent Péter Bazilikába ingyenes, ezeken túl viszont a legtöbb múzeumért és kulturális látnivalóért fizetni kell, a belépőjegyek 10 eurótól kezdődnek. Mivel nem tanácsos kihagyni az örök város templomait és középkori építészeti emlékeit, a legjobb, ha Roma Pass-t vásárolsz, ami számtalan helyre kedvezményes belépést biztosít, valamint korlátlan utazást a tömegközlekedési eszközökön. A 48 órás kártya ára 28 euró, míg a három napos 36 euróba kerül. A Roma Pass nem tartalmazza a belépőt a Vatikáni Múzeumba, de jó, ha tudod, hogy ide a belépés minden hónap utolsó vasárnapján délelőtt 9 és 12.30 között ingyen van, érdemes tehát kivárni az ilyenkor az épület előtt kígyózó sort, amivel 25 eurót spórolhatsz.

a_romai_szent_peter_bazilika_7.jpg

8. Ha étterem, akkor irány a Trastevere!

A Trastevere a folyó túlpartján található diáknegyed, ami kézműves boltjai mellett kedvező áraival is csábítja a turistákat. A városközpontbeli áraknál jóval olcsóbban ehetsz az itteni éttermekben és a zsúfoltságtól sem kell tartanod. Személyes kedvencünk a kacifántos nevű Carlo Menta Talevi Lugi e Luciano étterem, ami a Garibaldi híd közelében található. Habár a hely szinte mindig tele van, megéri várni néhány percet, mert az étel finom és az egyik legolcsóbb a környéken.

a_trastevere_negyed_romaban_8.jpg

9. Ne költs olyanra, amire nem muszáj!

Tavasztól őszig igen forró napok követhetik egymást, ezért készülj okosan az időjárásra: vigyél magaddal egy újratölthető üveget és esernyőt, ami a nap ellen is véd. Habár az ásványvíz nem drága, a kedvelt turistahelyszínek előtt a normál ár többszörösét is elkérhetik egy palackért az árusok. Ivókút viszont sűrűn van a városban, ezért inkább töltsd újra az üveged vízzel, ahelyett, hogy ásványvízre költenél.

10. Egy kevésbé ismert kulináris gyöngyszem: a Testaccio környéke

A déli városrész, a Testaccio nem tartozik Róma frekventált környékei közé, pedig számtalan különlegességet rejt, amit nem szabad kihagynod, ha az Örök Városban jársz. A helyiek Róma szívének tartják a Testaccio-t és ez az a környék, ahonnan a tradicionális római konyha elindult világhódító útjára. A helyi piac termékekben ugyanolyan gazdag, ám árban jóval kedvezőbb, mint a belső kerületek piacai, körülötte pedig számtalan olyan helyet találhatsz, ami valódi kulináris élvezet nyújt – méghozzá elérhető áron. Ilyen például a Volpetti Piú, ahol isteni pizzát ehetsz, vagy a New York Times által is jegyzett Trapizzino, ahol tradicionális római suppli-t, azaz sült rizsgolyót kóstolhatsz a tulajdonos maga kreálta étel, a háromszög alakú szendvics és a pizza házasságából született trapizzino, azaz töltött pizzaszelet mellett.

a_romai_testaccio_piac_10.jpg

+1 Tipp - Így foglalj olcsón szállást és repülőjegyet Rómába!     

Ha Rómába készülsz, feltétlenül érdemes megnézni a maiUtazás.hu Repjegyvadász  ajánlatait, ahol több időpontra is találhatsz olcsó lehetőségeket minőségi szálláshelyekre, ráadásul a kereséssel sem kell vesződnöd, a csomag ugyanis magában foglalja a szállást, a repjegyet és a reptéri illetéket is.

 

További olaszországi utazási tippjeink:

komment
süti beállítások módosítása