Te és a világ

Hasznos és gyakorlatias utazási tippek, ötletek

Madridba utazol? Íme, 10 kihagyhatatlan úti tipp a madridi látnivalókhoz

2017. április 03. 12:28 - Pető Dóra

Madrid tavasszal és ősszel ideális úti cél, ahol a kellemesen meleg klímában mindent kipróbálhatsz, ami egy utazást igazán feledhetetlenné tesz: fedezd fel tematikus városi sétákon a főbb madridi látnivalókat, merülj el a nyüzsgő piacok gazdag kínálatában, kóstolj autentikus spanyol finomságokat hangulatos éttermekben, de szakíts időt a kultúrára és a pihenésre is: fantasztikus múzeumok egész sora teszi felejthetetlenné madridi nyaralásod.

 

1. Titkos madridi gyöngyszemek

Madrid központjában, a városi dzsungel közepén egy valódi oázis rejtőzik. A turisták nem igazán ismerik ezt a helyet, ám a helyiek annál inkább: a Salvador Bachiller bolt tetején lévő kávézó dús növényzetével és isteni hűsítőivel hívogatja az utca emberét. Ideális hely egy délutáni ejtőzésre, ahol a friss kávé mellett könnyű ételeket is kaphatsz. Mi imádjuk ezt a helyet, szerintünk neked is tetszeni fog. Ha elfogadható áron szeretnél inni egy-két pohár sört, akkor az En Busca del Tiempo-t ajánljuk, ahol hétköznaponként este 6 és 8 óra között egyet fizet, kettőt kap akciót tartanak.

madrid_varosnezes_1.jpg

2. Így utazz és találj jó szállást Madridban!

Ha felfedeznéd a varázslatos Madridot, akkor nézd meg a maiUtazás.hu Repjegyvadász ajánlatait, ahol sűrűn találhatsz nagyon jó ajánlatokat  – a csomagok mindig az aktuálisan elérhető legkedvezőbb árú szállást és repjegyet foglalják magukba. Madridot télen-nyáron jó szívvel ajánljuk, bár városnézésre talán tavasszal és ősszel a legalkalmasabb a város, mivel ekkor nincs olyan meleg, mint a nyári hónapokban. Ha mégis úgy döntesz, hogy nyáron fedezed fel a madridi látnivalókat, mindenképp vigyél magaddal naptejet és kalapot.

A cikkben említett fontosabb helyszíneket térképen is jelöltük. Írásunk a térkép alatt folytatódik.
Látnivalók   I   Gasztronómia   I    Szórakozás   I   Vásárlás

3. Autentikus Madrid

Madridban nagyon sok izgalmas galéria és kiállítótér található, de a Kikekeller közülük is kiemelkedik. Egyedi és különleges használati tárgyak itt művészi értéket kapnak, hogy miért és hogyan, azt nem áruljuk el, nézd meg magad, de annyit elárulunk, hogy ha fogékony vagy az egyedi dizájnra, akkor ebben a helyben nem fogsz csalódni. A hátsó helyiségben ráadásul Madrid legtrendibb bárja található, ahol a feltörekvő ifjúság krémje képviselteti magát estéről estére. Nem olcsó hely, de a hangulata magával ragadó. Ha már erre jársz, akkor a figyelmedbe ajánlunk egy helyi különlegességet a közelben: Madrid egyik leghíresebb édessége a lila színű violacukorka, ami a város védjegyévé is vált az idők során. A violából kinyert esszenciával ízesítik a különleges finomságot, amelynek autentikus verzióját egyetlen helyen vásárolhatod meg: a La Violeta nevű bolt 1915 óta árulja a jellegzetes édességet. A cukorka állítólag olyan finom, hogy maga XIII. Alfonz spanyol király is ezt vitte ajándékba a feleségének - és a szeretőinek.

madridi_galeria_kikekeller_3.jpg

4. A legjobb madridi múzeumok

A Prado Múzeum Európa egyik legnagyszerűbb képtára, amely többek között Bosch, Velazquez, Goya, Raffaello és Rubens alkotásainak ad otthont. A felnőtt belépőjegy 15 euróba kerül, de ha leleményes vagy, nem kell kifizetned ezt az összeget: a Pradoba hétfőtől szombatig este 6-tól 8-ig ingyenes a belépés, vasárnaponként és ünnepnapokon pedig 5-től 7-ig. A Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía a modern képzőművészet háza, ahol olyan nevek alkotásaival találkozhatunk, mint Picasso, Miró, Kandinsky, Dalí, vagy Bacon. A felnőtt belépő 8 euróba kerül, de ha jól időzítesz, ingyen is bemehetsz: hétfőn és szerdától szombatig este 7 és 9 között, valamint vasárnaponként délután fél 2-től zárásig nem kell belépőjegyet fizetned.

5. Itt ehetsz finomakat Madridban

Az Ojalá étterem földszintje tulajdonképpen Madrid titkos strandja, ami a helyi fiatalok körében nagyon kedvelt. A homokkal szórt padló, a nyugágyak és a színes koktélok tökéletes tengerparti hangulatot varázsolnak a város közepén álló étterembe, ahol pár órára elfelejtheted, hogy turista vagy, mert ide valóban csak a helyiek járnak. Az ételek ráadásul nagyon finomak, így azt javasoljuk, hogy ebéd- vagy vacsoraidőben látogass el ide. Ha igazán olcsón szeretnél finomakat enni, akkor szerintünk látogass el a Mercado de San Miguelre! A piac fedett, így rossz időben is jó választás, nem is beszélve a rengeteg helyi finomságról: tenger gyümölcsei, sonkák, sajtok és különleges tapaszok kínálgatják magukat a pultokról. Itt garantáltan autentikus fogásokat kóstolhatsz.

legjobb_madridi_etterem_5.jpg

6. Fedezd fel ingyen a madridi látnivalókat!

Madridban több cég kínál ingyenes városnéző túrákat, amelyek a város főbb nevezetességein kalauzolnak végéig. A sétákat rendszerint helyiek tartják, akik városi legendákkal és anekdotákkal is szórakoztatják a helyi érdekességekre éhező turistákat. A New Europe Tours óránként indít ingyenes sétákat, valamint a Free Walking Tours by Locals is minden nap több túrát tart, melyek találkozási pontja a Puerta del Sol tér. Mindkét vállalkozás kínál egyéb tematikus túrákat, melyekért fizetni kell, de Free Tour az, amelyiknek a kínálatában ingyenes, változatos témájú séták is találhatóak, ilyenek például a Velazquez vagy Picasso művészete köré épített túrák, de az építészet szerelmesei is találhatnak kedvükre való programot a sétáik között.

7. Csodálatos madridi parkok

Ha februárban vagy márciusban jársz Madridban, akkor van egy nagyon jó ajánlatunk a számodra: a város keleti peremén fekvő La Quintá de los Molinos nevű, méltatlanul kevesek által ismert park hatezer mandulafának ad otthon. A fák februárban és márciusban virágoznak, így minden fehér- és barackszínben pompázik, a levegő illata pedig egyszerűen bódító. Földöntúli szépségű park ez, amit mindenképp látogass meg, ha Madridban jársz. A Real Basílica de San Francisco el Grande mellett fekszik egy parányi park, amiben rengeteg gyönyörű dália sorakozik, ám mégsem a tarka virágok miatt ajánljuk ezt a helyet, hanem azért, mert innen csodás kilátás nyílik a városra. A parkból a naplemente is lenyűgöző, érdemes tenni itt egy romantikus sétát napnyugtakor.

mandulaviragzas_madridban_7.jpg

8. Egy kötelező madridi látnivaló

A Palacio Real vagy más néven a Királyi Palota egykor a spanyol király lakhelye volt, manapság már csak állami ünnepségek helyszíneként funkcionál, ám nemcsak a történelmi jelentősége miatt ér meg egy látogatást: az épület kívül-belül gyönyörű. A felnőtt belépő 11 euróba kerül, de ezt az összeget megspórolhatod, ha jókor időzíted a látogatást. A belépés EU-s állampolgárok részére ingyenes hétfőtől csütörtökig délután 4 és 6 óra között az október és március közötti időszakban, ugyanez április és szeptember között két órával meghosszabbodik: 4 és 8 óra között látogatható ingyenesen a palota.

9. Kedvenc madridi piacaink

A Mercado de Motores piacnak egy különleges helyszín ad otthont: a Vasúttörténeti Múzeumban nyitja meg kapuit minden hónap második hétvégéjén. A kozmopolita hangulatú piacon régi ruhákat, dekorációt és organikus termékeket lehet kapni, valamint finom spanyol ételeket is. A piacnak van egy gyerekszekciója, ahol a kicsik mini vonatokon utazhatnak, valamint külön a számukra kitalált játékokat is szerveznek itt, szóval nyugodtan letehetitek a gyerkőcöt, amíg élvezitek a napsütést a színes forgatagban. Madrid legrégebbi és legikonikusabb piaca az El Strato. Vasárnaponként 9-től több száz árus nyitja ki bódéját az Embajadores kerületben található C/Ribera de Curtidores utcán, ahol régi lemezeket, új és használt ruhákat, ékszereket és festményeket lehet kapni. Alkudni kötelező, de ha nem akarsz vásárolni, akkor is megéri ellátogatni ide, mert a hangulata magával ragadó.

legjobb_madridi_piac_9.jpg

10. Madrid, a dizájnfőváros

A Nomada Market csak a nevében piac, valójában a legjelentősebb spanyol dizájnvásárt takarja, amit évente négy alkalommal rendeznek meg. A 2005-ben életre hívott rendezvény eredeti célja az volt, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson fiatal tervezőknek és dizájnereknek, illetve találkozási lehetőséget a szakma képviselőinek. A Cebada piac épülete ad otthont a rendezvénynek, amely immár nem csupán egy vásár: gasztronómiai események, workshopok és divatbemutatók követik egymást. A rendezvény olyannyira népszerű, hogy valószínűleg sorban kell állnod, ha be szeretnél jutni a kiállítási térre.

 

További spanyolországi tippjeink:

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása