Te és a világ

Hasznos és gyakorlatias utazási tippek, ötletek

Costa Brava - 10 utazási tipp a tökéletes nyaraláshoz

2016. november 23. 14:58 - Pető Dóra

Az utóbbi években már nemcsak a spanyolok, hanem a külföldiek körében is egyre népszerűbb Costa Brava. Ez a gyönyörű észak-spanyolországi vidék mindent tud, amit egy ideális úti célnak tudnia kell: varázslatos tengerpartok, eldugott kis öblök, túraútvonalak, gazdag kultúra és ínycsiklandozó ételek várják a látogatókat. Ha megfogadod tippjeinket, nemcsak a főbb látnivalókhoz és a kevésbé ismert helyekre kalauzolunk el, de azt is eláruljuk, hogy hogyan utazz úgy a Costa Bravára, hogy megtaláld a legjobb ár-érték arányú szolgáltatásokat!

 

1. Így utazz és találj jó szállást a Costa Braván!                         

 Ha felfedeznéd a gyönyörű Costa Bravát, akkor nézd meg a maiUtazás.hu Repjegyvadász ajánlatait, ahol sűrűn találhatsz nagyon jó ajánlatokat  – a csomagok mindig az aktuálisan elérhető legkedvezőbb árú szállást és repjegyet foglalják magukba. 

costa_brava_legjobb_tengerpartjai_1.jpg

2. Hogyan közlekedj?

Nemcsak a kényelmessége miatt javasoljuk az autóbérlést a Costa Braván, hanem azért is, mert útközben rengeteg varázslatos hely mellett fogsz elhaladni, amit garantáltan mind meg akarsz majd nézni, tömegközlekedéssel pedig kevésbé tudsz rugalmas lenni. Ha nem akarsz vezetni, akkor busszal is könnyen meg tudod közelíteni a településeket. Barcelonából, Gironából vagy Figueresből a Costa Brava szinte minden városába megy busz, a Sarfa társaság narancssárga járatait keresd. Blanes és Barcelona között vasúttal is tudsz közlekedni, Blanestől északra pedig helyi buszok járnak a települések között, a jegyek ára néhány euró távolságtól függően. Egyes városok között hajóval is utazhatsz, a jegy ára típusonként változik. A Dofi Jet Boat klasszikus hajói például Tossa De Mar és Lloret De Mar között 21 euróért közlekednek oda-vissza, míg a gyerekjegy 10 euróba kerül. A Nautilus üvegfenekű hajókkal a környező szigeteket és a partvonal egyes szakaszait járhatjuk be, a felnőtt jegyárak 20,5 eurótól kezdődnek a másfél órás kirándulásokra, a gyerekek 13,5 eurótól utazhatnak.

A cikkben említett fontosabb helyszíneket térképen is jelöltük. Írásunk a térkép alatt folytatódik.
Látnivalók   I    Gasztronómia

3. A természet csodái Lloret De Mar-ban

Lloret De Mar egyetlen tengerpartjában sem fogsz csalódni, ezt garantáljuk. Egyet viszont kiemelnénk mind közül: Santa Christinát sokan Costa Brava legszebb tengerpartjának tartják. A csendes, homokos tengerpartot dombok veszik a körül, a növényzet harsogó zöld, a tenger pedig türkizkék színű. Lloret tengerpartról óránként indulnak ide hajók. A Santa Clotilde Gardens Lloret De Mar egyik ékköve. A gyönyörűen gondozott kert sétára, piknikezésre vagy egy kis délutáni sziesztára is kitűnő választás. A park tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a tengerpartra. A belépő 5 euróba kerül, nem érdemes kihagyni.

lloret_de_mar_a_tengerpartja_3.jpg

4. Építészeti különlegességek Lloret De Mar-ban

A katalán gótikus stílusban épült Lloret De Mar-i Sant Roma-templom kívülről és belülről is izgalmas építészeti megoldásokat kínál, fényképezőgépet mindenképp vigyél magaddal, ha úgy döntesz, hogy felkeresed. A 11. században épült Sant Joan kastély a Lloret De Mar és Fenals tengerpartokat elválasztó domb tetején áll, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a partra. A felnőtt belépő 3 euró, a diák másfél. Lloret De Mar-ban ne hagyd ki a 20.század elején épült temetőt. A gazdag nemesi- és kereskedőcsaládok számára épült kripták meglepő építészeti ékkövei a városnak. Naplemetekor igazán gyönyörű színekben játszanak a falak, tegyél hát egy hosszabb sétát a kertben!

5. Tossa De Mar

Lloret De Mar-tól pár kilométerre északra fekszik ez a néhány ezer lelket számláló pici település. A tengerpartja csodálatos, ráadásul egy 14.századi erőd is színesíti a part látképét, ami különleges hangulatot ad a helynek. A főszezonban óránként közlekedő üvegfenekű hajókkal felfedezheted a tenger élővilágát és a közeli szigeteket, például Platja Gran-t vagy Cala Giverola-t, amelyek igazi rejtett ékkövei a vidéknek. A parton sok éttermet és bárt találsz, mi a helyi művészek által készített kerámiákkal díszített Restaurant Bahia-t ajánljuk a figyelmedbe, a hangulatos asztaloknál egyszerre élvezheted a tenger és a város látványát, miközben a grillezett halakat vagy a paellát szervírozzák a tányérodra. Sétáld körbe az óvárost is és igyál egy sangriát valamelyik bárban!

tossa_de_mar_5.jpg

6. Az elbűvölő Girona

Girona színes tengerparti házai és kacskaringós, szűk, középkori utcái biztosan elvarázsolnak, ha úgy döntesz, hogy meglátogatod. A város lenyűgöző gótikus katedrálisához 86 lépcső vezet fel. A közelben áll a szintén gyönyörű Basílica de Sant Feliu, ami a város védőszentjének, Szent Nárcisznak a sírját őrzi. A felnőtt jegy mindkét templomba 7 euró, a diák 5, ám ha vasárnap mész, ingyen mehetsz be. A jegy ára tartalmazza az audioguide-ot. A Museu del Cinema olyan filmtörténeti ereklyéket mutat be, mint például Johnny Depp ollókezei vagy a Casablanca egyes díszletei. A belépő  felnőtteknek 5 euró, gyerekeknek pedig ingyen van.

7. Étel-ital Gironában

A zsidó negyed sarkán álló La Fabrica kitűnő kávét kínál, ha esti programra vágysz, akkor pedig nincs más dolgod, mint elsétálni a Rambla de la Llibertat térre és kiválasztani egyet a számtalan hangulatos bár és étterem közül. Vasárnaponként a téren virágvásárt tartanak, ami szintén nem utolsó látvány. Az Onyar folyón átívelő piros hídról jobbra fordulva meglátod a Plaça de la Independència teret, ahol jó ár-érték arányú éttermeket és kávézókat találhatsz, csak győzd kiválasztani a legszimpatikusabbat. A helyiek egyik kedvence az El Vermutet, ide térj be egy italra valamelyik este. Édesszájúaknak ajánljuk a Rocambolesc fagyizót, ahol még a csövek is ehetőnek tűnnek.

az_elbuvolo_girona_7.jpg

8. Figueres

A Dalí múzeumot Figueresben akkor is érdemes meglátogatni, ha a festő nem tartozik a kedvenceid közé. A múzeum épülete kívülről sem mindennapi látvány, a szürreális elemek – mint például tojás alakú méretes kövek a tetején – is jelzik, hogy különleges helyre érkeztél. Nemcsak a festő egész életművét öleli fel a gyűjtemény, de megnézheted szobrait és használati tárgyait is. A hétfőnként zárva tartó múzeumba a felnőtt jegy 14 euróba kerül, a diák 10-be. A múzeumhoz közeli éttermeket inkább kerüld el, válaszd inkább a kevésbé frekventált helyen lévőket, mint amilyen például a Restaurant L’Ou d’Or. Az étel kitűnő és az árak is elfogadhatóak. A ház borai 5 eurótól kezdődnek üvegenként.

9. A spirituális Monserrat

Montserrat számos gyönyörű túraútvonalat kínál a természet kedvelőinek. Talán a hegy tetején lévő bazilika és kolostor az oka, de az egész helyet belengi valamiféle spiritualitás, amit rögtön érezni fogsz, amint megérkezel. Ezen az oldalon a népszerűbb sétaútvonalak közt tudsz válogatni. A bazilikába egyébként autóval vagy libegővel is fel lehet jutni. Itt őrzik a település legféltettebb kincsét, a Fekete Madonnát. A templom hátsó részében, az oltártérben látható szobor keletkezését a kereszténység születésének idejére teszik, nem csoda hát, ha nagy becsben tartják. Főleg főszezonban számíthatsz zarándokok kígyózó sorára a Madonna előtt, akik mind arra várnak, hogy a szobor szabadon hagyott jobb kezét megérinthessék. Ha délután érkezel, kisebb az esély arra, hogy várnod kell. A híres monserrati fiúkórus minden délután 1 órakor énekel, így ha akkor nézed meg a Madonnát, biztos, hogy nem lesz tolongás körülötte.

montserrat_gyonyoru_turautvonalai_9.jpg

10. Begur, egy kevésbé ismert gyöngyszem

A Gironától alig egy óra autóútra lévő Begur az elmúlt években a barcelónaiak körében igazán népszerű lett. A mór és spanyol építészeti emlékekkel tarkított szűk utcákon megéri elveszni néhány órára, a kitűnő éttermekről nem is beszélve. A La Escalopa jó ár-érték arányú pub, amit jó szívvel ajánlunk. Begur tengerpartjai, a Sa Tuna és a Sa Riera aranyszínű homokkal, buja zöld növényzettel és apró éttermekkel várják a megfáradt utazókat. A város környékén számtalan apró, középkori település és borászat fekszik a dombok között, érdemes tehát autót bérelni és felfedezni a környéket - Regencós és Púbol nem lehet rossz választás.

További spanyolországi tippjeink:

komment
süti beállítások módosítása