Te és a világ

Hasznos és gyakorlatias utazási tippek, ötletek

Egész évben Balaton

2018. március 07. 10:25 - Vildus

Almádi télen is pezseg

A Balaton nemcsak nyáron várja a hűsölni, barnulni, programozni és fesztiválozni vágyókat. Télen éppoly izgalmas és sokszínű, mint a forró nyári kánikulában és ráadásul a dugóban sem kell araszolnunk. 

A szezon mondhatni egész évesre duzzadt hazánk tengerpartján. Mindegy mikor érkezünk, élményekkel gazdagodva térhetünk haza. Az idei fehér tél pedig csak extra hav a tortán, hisz egy olyan arcát mutatja nekünk meg a tó, melyre időben kell érkezni.

Én is így tettem, és utam Almádi felé vettem, hogy kipróbáljam a Hunguest Hotel Bál Resort**** -t ezen az extra hidegnek ígérkező márciusi hétvégén. A Balaton északkeleti öble közelében, az Öreg-hegynek a tóra leereszkedő lejtőjén elterülő fürdőváros, mely almafáiról kapta nevét, már a század elején is a pihenni és gyógyulni vágyok paradicsomának mondhatta magát. 1899-ben ugyanis az ország első Kneipp kúraközpontját itt, Almádiban hozták létre.

A balatoni Kneipp fürdőben hideg és meleg vizes fürdőkkel, légkúrával, speciális diétával, de gyógyszerek nélkül kezelték a vendégeket, jellegzetes fa hazákban, úgynevezett légsátrakban.

https://www.youtube.com/watch?v=y5XMyjwUHGQ

A Hotel Bál Resort wellness részlegére vezető folyóson található állandó mini kiállítás is visszarepít az időben, megidézve a századelő fürdőkultúráját. A hotel erőssége nem a wellness, de a rengeteg extra szolgáltatásnak köszönhetően, bőven válogathatunk, hogy hogyan is szeretnénk felfrissülni, akár így télvíz idején.  Gőz, infra és finn szauna, jakuzzi, Kneipp taposó, a masszázsok teljes tárháza, kozmetika, pedikűr, relax terem…

Aki viszont aktívabban szereti az időt tölteni, a sport szerelmeseinek is remek választás a BÁL, mert egy pazar 25 méteres medence is található az épületben a saját konditerem szomszédságában, a squash pályák mellett. A téli sport szerelmeseinek sem kell messze menni, hisz az eplényi sípályán hódolhatnak hóbortjuknak, sőt a hotel repertoárjában egy exkluzív egy éjszakás ajánlat is található síbérlettel, rozmaringos masszázzsal és félpanzióval. De mindemellett túrázó és nord walking-os csoportokkal is találkoztam a hétvégén, mely csak tovább fokozta bennem azt az érzést, mintha a nyári, naptej illatú balatoni hangulat beköltözött volna az épületbe, csak épp kabátot húzott.

A mozgáson túl

 Azért a part se ürült ki teljesen, a hideg ellenére sokan sétáltak és a teljes madárállományt szinte testközelből lehetett megcsodálni, sőt külön élmény volt a vizen járni, mert a tó olyan szinten szilárdult meg a nagy hidegben. 

Bár tény, hogy a nyári pezsgést inkább a meleg hotel falai mögött találtam meg, ahol nagy meglepetésemre rengeteg program várt, melyek remek kikapcsolódással szolgáltak és örömmel tapasztaltam, hogy ez nem csak egyszeri alkalom, hanem minden héten gondoskodnak róla, hogy a vendégek kulturális élményekkel is gazdagodva térjenek haza. Esténként mindig élőzene van a hallban és 15-17 óra között pedig a sky lounge-ban. Ez kihagyhatatlan, ha a közelben járunk, hiszen nem kell szállóvendégnek lenni ahhoz, hogy a hotel rooftop bárjából csodáljuk meg Almádit és panorámáját. Speciális kínálat is várja a tetőre merészkedőket a happy hours-ban finom sütemény és habos kávé formájában, mely nagyon baráti áron elérhető bárkinek, évszaktól függetlenül.

Ezen a hétvégén Piros Ildikó hozott egy falat kultúrát a hotelba, a  Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész a 100 éves Szabó Magdára emlékeztette a nagyérdeműt, a Sky Lounge-ban pedig a Nők a Balatonért Egyesület gyűlt össze, kiknek missziója, hogy  a Balaton környezeti, természeti és kulturális értékeit őrizzék és megvédjék.

Nemcsak magán célra

A wellness/sport és konferencia profillal rendelkező hotel, egész évben várja az üdülő- és üzleti vendégeket egyaránt. A Balaton csodálatos panorámája minden szobából megcsodálható. Egyaránt biztosítva van a nyugodt pihenés, de lehetőség van színvonalas rendezvények, konferenciák lebonyolítására is.

Több rangosabb egyesület is szervezi ide összejöveteleit, hiszen minden adott hozzá, ráadásul a hotel külön hangsúlyt fektet az egészségmegőrzésre, melyre prevenciós, edukációs programokat szerveznek (jógatábor, fittness tábor, egészséges életmód tábor, különféle sport táborok), szombatonként pedig egész nap igyekeznek mozgásra bírni vendégeiket.  Ez nem is véletlen, hiszen a sport kedvelőinek a BÁL területén rossz idő estén is rendelkezésükre áll minden, jó időben pedig a saját, privát strand felbecsülhetetlen érték röplabda pályájával és hogy tovább tetézzem akár vitorlást is tudunk bérelni, skipper-rel. Az italok kortyolgatása mellett, tehát élvezhetjük a családtagok, barátok, esetleg kollégák, üzleti partnereink társaságát, a tó csendjét egy teljesen új perspektívából, akár a nyílt vízen ringatózva. Úgy gondolom már csak emiatt is, érdemes lesz visszatérnem nyáron a BÁL-ba, bár tény, hogy tavaszra is borzasztó csábító áraik vannak.

Gasztro

Aki hétvégére érkezik, annak jó hír, hogy a reggeli a megszokott 10 óra helyett 11 óráig elérhető, tényleg pazar svédasztalos választékkal. A tágas étteremnek köszönhetően elvesztem a reggeli kínálatban, ez jó időben úgy gondolom, csak tovább fokozódik, hisz a reggeli falatokat a hatalmas teraszon is lehetőség van elfogyasztani, mely a hotel parkjára néz. Ebéd időben az a’la carte a hagyományos magyar konyha ínycsiklandozó alkotásait és nemzetközi ételek színes palettáját ajánlja. Este pedig a félpanziós szolgáltatás részeként svédasztalos, bőséges vacsorakínálat várja a vendégeket. A glutén és laktóz érzékenyek a konyha külön figyel, így senki nem marad éhen.

A Hungest Hotel BÁL Resort véleményem szerint, mindenképp jó választásnak bizonyult erre a hétvégére. Bár egyedül érkeztem, de egy percig sem éreztem magam így, hisz a hotel nyüzsgött a hétvégére vagy akár az egy éjszakára megszálló vendégektől. Ezt a liftek túlterheltsége is bizonyította, hisz olykor egész sokat kellett várjak, hogy lejussak a tizenegyedik emeltről, bár mindig kellemes emberekkel volt szerencsém szóba elegyedni. Utólag bevallom elbírtam volna viselni még pár napot! ByeBÁL

komment
süti beállítások módosítása