Te és a világ

Hasznos és gyakorlatias utazási tippek, ötletek

Ibizai nyaralás? 10 kihagyhatatlan úti tipp

2016. december 20. 11:57 - Pető Dóra

Ibiza egész évben szuper úti cél, tavasszal és ősszel változatos természet és kellemes klíma fogad, nyáron pedig mesés tengerpartok és hajnalig tartó bulik a világ legismertebb diszkóiban. Fogadd meg tippjeinket, és garantáljuk, hogy ibizai nyaralásod valóban felejthetetlen lesz!

 

1. Mikor utazz Ibizára és hogyan?

Ibizán a turistaszezon májusban kezdődik és októberig tart, de ez nem jelenti azt, hogy ezen az intervallumon kívül nem érdemes a szigetre látogatni, sőt! Mi kora tavasszal szeretjük legjobban a szigetet, amikor a virágzó mandulafák betakarják a sziget nagy részét. Ha nemcsak a fergeteges bulik miatt utazol Ibizára, akkor vedd fontolóra a tavaszi vagy őszi időzítést, mert ekkor a természet is változatosabb képet nyújt, mint nyáron, és az árak is barátságosabbak. Ha ibizai nyaralásról álmodozol, akkor nézd meg a maiUtazás.hu Repjegyvadász ajánlatait, ahol sűrűn találhatsz nagyon jó ibizai ajánlatokat  – a csomagok mindig az aktuálisan elérhető legkedvezőbb árú szállást és repjegyet foglalják magukba.

ibizai_nyaralas_1.jpg

2. Ibizai legendák nyomában

Es Vedra szigete Ibiza délnyugati partjairól látható. A sziget meredeken emelkedik a magasba a tengerből, az avatatlan szemnek úgy tűnik, mintha egy vulkán lenne. Számos legenda fűződik a misztikus sziklához, a helyiek szerint sárkányok, szirének, nimfák és istennők szülőföldje ez a csodás természeti képződmény. Az egyik legismertebb legenda szerint Es Vedra nem más, mint az elsüllyedt Atlantisz csúcsa. A vele szemben lévő, Ibiza szigetén található Atlantisz barlang neve is erről tanúskodik. A barlang bejárata mellett ülve volt részünk életünk legcsodásabb naplementéjében – az Es Vedra mellett lenyugvó Nap fenséges látványt nyújtott. A barlanghoz feljutni nem egyszerű, mivel nincsenek útjelző táblák, de ha meg is találod az ösvényt, készülj fel egy igen meredek emelkedőre. Mivel szinte lehetetlen útleírást adni a barlanghoz vezető útról, javasoljuk, hogy fogadjatok fel helyi idegenvezetőt vagy kérjetek meg egy helyit, hogy adjon útmutatót a barlanghoz. Felérve nemcsak csodálatos látványban lesz részed, de az előtted ott járt látogatók művészetét is megcsodálhatod, többek között egy gyönyörűen kidolgozott, Shiva istennőt ábrázoló sziklarajzot is.

A cikkben említett fontosabb helyszíneket térképen is jelöltük. Írásunk a térkép alatt folytatódik.
Látnivalók   I   Gasztronómia   I   Vásárlás   I    Szórakozás

3. A legnépszerűbb ibizai tengerpartok

A San Antonitól kb. 15 perces autóútra fekvő Cala Comte az egyik legnépszerűbb ibizai strand. Habár a homokos része nem nagy, kristálytiszta, türkiz színű vize miatt nagyon kedvelt a helyiek és a turisták körében is. Ideális snorkelező hely, mivel a víz alatt helyenként élővilágban gazdag sziklák bújnak meg. A San Antonio-i öbölből szezonban naponta többször indulnak ide kompok, de mehetsz busszal is. A Sunset Ashram étteremből és bárból gyönyörű kilátás nyílik a tengerre, és ahogy a neve is mutatja, különösen napnyugtakor van varázslatos hangulata. A Sunset Ashram nem olcsó, aminek oka az lehet, hogy a kifogástalan alapanyagokon kívül a kilátást is beépítették az árba, de egyszer megéri kipróbálni. Ibizai nyaralásod fantasztikus eleme lesz a Cala Salada strand! Nekünk ez a kedvencünk, ám ezzel nem vagyunk egyedül. A helyiek is nagyon kedvelik ezt a tiszta, halványkék, sekély vizű partszakaszt, amit sziklák és fenyvesek öveznek. A San Antonioból ide vezető út főszezonban le van zárva, ezért azt tanácsoljuk, hogy gyere busszal vagy vízi taxival. Ha benne vagy a kalandban, akkor mielőtt belépsz a strandra, térj le az úton jobbra, mely felfelé vezet a domboldalon. Az út meredek, de megéri a fáradtságot, mivel a végén bronzkori sziklarajzokat rejtő barlang várja a túrázókat, valamint egy igazán lélegzetelállító kilátás a tengerre. A sziklarajzokból sajnos nem fogsz sokat látni, mert állagmegóvási okok miatt a barlang bejárata le van zárva, de csak a kilátásért is megéri felkaptatni ide. A tengerparton egyetlen étterem áll, ahol finom tengergyümölcsei paellát kóstolhatsz.

a_legnepszerubb_ibizai_tengerpart_3.jpg

4. Hol vásárolj Ibizán?

Ibiza város központja tele van dizájnerboltokkal és újhullámos, kézműves holmikat áruló trendi boltokkal, ám ezek legtöbbje igen borsos áron kínálja a portékáit. Ha nem akarsz egy vagyont otthagyni a nyaraláson, akkor javasoljuk, hogy keresd fel a hétvégi hangulatos bolhapiacok egyikét. Las Dalias szombatonkénti kézműves piaca azoknak is elérhető holmikat kínál, akik különleges dolgokra vágynak, de szűkebb a pénztárcájuk. Rengeteg gyönyörű ékszer, kiegészítő, cipő és táska talál itt gazdára minden héten. A Punta Arabí vagy más néven hippipiac szerdánként tart nyitva, kínálata hasonló a Las Daliaséhoz. Mindkét piac hangulata magával ragadó, így ha vásárolni nem is akarsz, egy kávéra és nézelődésre érdemes ellátogatni valamelyikre. A San Jordi-i bolhapiac híres a szigeten, szombatonként tarka, zsibongó sokaság lepi el a piacot, akik órákon át képesek kincsek után kutatni. Sok a használt holmi, amik között tényleg lehet értékes dolgokat találni, csak legyünk türelmesek.

5. Az ibizai nyaralás tetőpontja

A nyaralásod elmaradhatatlan része az Ibizától délre fekvő festői sziget, Formentera felkeresése. Ibiza városból főszezonban óránként indulnak kompok a szigetre, egy retúrjegy 40 euróba kerül. A szigetre érve jobb, ha robogót bérelsz, mert a taxi nem olcsó mulatság. Robógót 30 eurótól tudsz bérelni, indulj vele útnak az égszínkék vizű Illetes beach-re vagy a földöntúlinak tűnő Isla Espalmadorra, ahol forró iszapos fürdőt vehetsz a felzubogó forrásokban, ráadásul ingyen. Éttermek közül a Pelayot ajánljuk, mert friss és finom ételeket kínálnak elérhető áron, a tengerparton álló étterem hangulata pedig magával ragadó! 

kirandulas_formentera_szigetere_5.jpg

6. Ismerd meg az ibizai kultúrát

Ibiza város szerintünk legszebb része a magasan fekvő Dalt Vila, vagy más néven az óváros. Ódon épületeivel és fehérre meszelt falaival hamisítatlan mediterrán hangulatot áraszt. A helyi információs irodától ingyenes városnéző túrák indulnak, melyek hat különböző nyelven érhetőek el, ezt ne hagyd ki, ha erre jársz! Dalt Vila különleges oldalát ismerheted meg, ha Húsvétkor vagy májusban látogatod meg. Utóbbi időpontban tartják a középkori fesztivált az óvárosban, ahol pompás jelmezekbe öltözött karneválozókat, zenés és táncos bemutatókat láthatsz és bepillantást nyerhetsz a több száz évvel ezelőtti Ibiza mindennapjaiba. Ha még többet tudnál meg a helyi kultúráról, akkor nézz be a Vara de Rey-i Centro Sociocultural S'Alameraba, ahol izgalmas interaktív, Ibizához kapcsolódó fotó- és képzőművészeti kiállításokat nézhetsz meg. A belépés ingyenes.

7. Pénztárcabarát ibizai éttermek

Válaszd a helyi kifőzdéket a turistacsalogató látványéttermek helyett! Így nem csupán autentikus élményben lesz részed, de a költségeidet is csökkented. Az Ibiza város kikötője mögötti szűk utcákon találsz jó néhány hamisítatlan helyi éttermet. Mi a Comida Bar San Juan-t és a Los Pasarejos-t próbáltuk, mindkét helyen isteni ételeket ettünk nevetségesen alacsony áron. A San Antonio-i tengerparton hasonló rejtett kincs az El Kiosko vagy Cala Llongában a Can Nuts. A Mercado Viejo, vagy más néven az öreg piac Ibiza város lelke. Pezsgő, autentikus, mindig friss finomságokat áruló piac ez, amit semmiképp se hagyj ki, ha Ibizára látogatsz. Zöldséget, gyümölcsöt és pénztárcabarát készételeket is kaphatsz itt, amelyekért fogásonként mindössze néhány eurót kérnek el. Ibizára is igaz, hogy minél jobban eltávolodsz a tengerparttól, annál barátságosabbak az árak. Üdítő kivétel ez alól az El Pirata Ibiza, ahol jó ár-érték arányú pizzát ehetsz.

legfinomabb_etelek_ibizan_7.jpg

8. Ibiza, a világhírű bulik szigete

A világ egyik leghíresebb diszkója az ibizai Pacha, ahová már 20 eurótól vehetsz belépőjegyet. Évekkel ezelőtt csillagászati összegeket kértek a belépőkét, manapság már elérhetőbb a bejutás ide egy szélesebb réteg számára is. Az Amnesia az egyik legőrültebb és leggigantikusabb bulihely, az itteni partik egyszerűen legendásak. A belépőjegy ára is tükrözi az a hájpot, ami körülveszi a világ egyik legismertebb diszkóját: a helyszíni belépőjegy 50 euróba kerül, online 40-be. A legnépszerűbb helyek előtt mindig hatalmas a sor főszezonban, így érdemes nyitáskor érkezni, azaz kb. éjfél körül. Ha online megveszed a jegyed, akkor nemcsak kevesebbet költesz, de időt is spórolsz, mert nem kell sorban állnod. A legnagyobb diszkókba 40 eurótól juthatsz be, határ pedig a csillagos ég. Buli előtt érdemes kihasználni a közeli bárokban a happy hour-t, mivel a koktélok listaárai a diszkókban 15 euró-tól kezdődnek, Ibiza város bárjaiban 10 euró körül mozognak, happy hour-nál viszont ennél olcsóbbak.

9. Ha egy kis nyugalomra vágysz

Az ibizai nyaralás pihentető, nyugodt és relaxáló is tud lenni, csak a megfelelő helyre kell menni. Benirrás a nyugodt lelkűeknek ajánlott, de ha eleged van a mindennapos bulizásból, számodra is ideális hely lehet. Ez a tengerpart egy igazi hippiparadicsom, a naplementét zenével és tánccal köszöntő, színes holmikat viselő fiatalok látványa felejthetetlen élmény, pláne, ha még be is állsz közéjük! Nap közben nézz be valamelyik ingyenes, tengerparti jógaórára, este pedig élvezd a nyugalmat valamelyik különleges hangulatú étteremben, például az Elements Ibiza-ban. Az egész évben minden vasárnap nyitva tartó piacon igazi kincsekre lelhetsz, de barátságos árai miatt ebédre is kitűnő választás.

pihenteto_nyaralas_ibizan_9.jpg

10. Egy napos ibizai kirándulás

A sziget belsejében található Sant Josep de sa Talaia egy parányi, de hangulatos település, ráadásul arról is nevezetes, hogy az innen induló túraútvonal tetején olyan látványban lehet részed, amit sosem fogsz elfelejteni. A Bar Bernat Vinya mögötti utcán kövesd a festett nyilakat, melyek kivezetnek a faluból, fel egészen Ibiza legmagasabb hegyére, a Sa Talaia-ra. Az út meredek és meleg, ezért ha szezonban nyaralsz itt, vigyél magaddal vizet és kalapot. A hegy tetejéről eléd terülő látvány megéri az izzadást, tiszta időben akár Mallorcáig is elláthatsz! Ha az ellenkező irányban indulsz lefelé, akkor körülbelül három óra alatt érsz vissza a faluba, de odaérve az út rögtön egy fantasztikus és olcsó pizzériába torkollik, a Pizzeria Es Vergébe, ahol magadhoz veheted a megérdemelt kalóriákat.

Más spanyol nyaralóhelyek is érdekelnek? Nézd meg a hozzájuk tartozó tippjeinket:

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása