Te és a világ

Hasznos és gyakorlatias utazási tippek, ötletek

Máltai utazás? 10+1 tipp, hogy a legtöbbet hozd ki belőle

2016. december 07. 09:52 - Pető Dóra

Az évi több mint háromszáz napsütéses nappal, a Földközi-tenger legtisztább vizével és gazdag gasztronómiájával Málta a szívünk csücske. Tapasztalt utazás szakértőink most megosztják Veled élményeiket, hogy máltai utazásod számodra is életre szóló élmény legyen.

 

1. Hogyan fedezd fel Máltát?

Málta partjait vízitaxival körbejárni felejthetetlen élmény! Míg a hetvenes években több ezer vízitaxi volt forgalomban, mára alig néhány tucat maradt, így nemcsak városnézésben, de egy kis időutazásban is részed lehet, ha úgy döntesz, hogy kipróbálod az utazásnak ezt a módját. A tradicionális máltai csónakkal, a dghajsával egy fél órás út fejenként 10 euróba kerül, a kikötőben álló bódékban bármilyen időpontra tudsz helyet foglalni. A Vallatta-i Barakka kert, annak is kifejezetten a felső része kihagyhatatlan máltai látványosság. Ha ide felsétálsz, a szemed elé táruló lélegzetelállító panoráma biztosan örökre bevésődik az emlékezetedbe. Tippünk: vegyél egy kávét és egy péksütit és sétálj fel ide a kora reggeli órákban. Fantasztikus élmény hallgatni az ébredező város és a kikötő zaját, miközben a sós víz semmi mással össze nem téveszthető illata leng körül.

malta_tokeletes_uti_cel_1.jpg

2. Mikor és hogyan utazz Máltára?

Málta egész évben tökéletes úti cél: tavasszal és ősszel városnézésre a legalkalmasabb, nyáron pedig mindenre, ami a meleggel és a napsütéssel összefügg: napozásra, snorkelezésre, hajókirándulásra, tengerben ugrálásra. Télen a hőmérséklet 15 fok körül alakul, az árak alacsonyabbak és sehol nem lesz tömeg, nyáron pedig teljes pompájában élvezheted a mediterrán környezetet, igaz, ezért kicsit nagyobb népsűrűséggel és valamivel magasabb árakkal kell fizetned. Ha Máltára készülsz, nézz szét a maiUtazás.hu Repjegyvadász ajánlatai között, ahol különböző időpontokra találhatsz minőségi szállásokat. A csomagok a repülőjegyet is magukba foglalják, így a legfőbb gond lekerül a válladról – most már csak azzal kel foglalkoznod, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a máltai utazásból.

3. A legjobb tengerpartok

Máltán rengeteg gyönyörű tengerpart van, ahol a víz alatti élővilág legalább olyan lenyűgöző, mint a víz feletti. Comino és Gozo szigetekre könnyen lehet egy napos búvárkodást szervezni, mivel Máltán rengeteg búváriskola van, ahol a kezdőktől a haladókon át az egészen profikig mindenki megtalálja a kedvére való merülést. Mi a Dive Deep Blue-val merültünk, és nagyon elégedettek voltunk. Ha inkább a felszín feletti világ érdekel, akkor is van bőven miből választani. A Málta nyugati partján hosszan elnyúló Golden Bay a turisták kedvence, aminek oka az lehet, hogy a partszakasz mindent tud, ami miatt fiatalok és idősek, valamint kisgyermekes családok számára ideális helyszín lehet: széles, homokos part, tiszta víz, zavartalan környezet és éttermek-büfék sora várja a látogatókat. Comino szigetén található a híres Kék Lagúna, melynek festői kéksége képeslapokról köszön vissza szerte a szigeten. A homokos strand nagyon népszerű, ezért érdemes ide a kora reggeli órákba érkezni és lefoglalni legalább néhány törölközőnyi helyet. Napágyat és napernyőt a nagyobb standokon mindenhol lehet bérelni. Ramla I-Hamra Gozo szigetén fekszik, mi az itteni homok különleges, narancsos színe és a part kevésbé zsúfolt mivolta miatt kedveljük. Ha erre jársz, akkor sétálj fel a tengerpart nyugati részén található Calypso-barlanghoz, ahonnan fantasztikus kilátás tárul a szemed elé.

a_kek_laguna_maltan_3.jpg

4. Egy nem mindennapi történelmi hely

Nem olcsó látványosság, ám garantáltan az egyik leglenyűgözőbb a Hal Saflieni Hypogeum, főleg, ha érdekel a történelem. A hatalmas, kőbe vájt komplexum az egyik legnagyobb temetkezési hely, amit valaha láttunk. A Kr.e. 2500-3600 között épült gigantikus kőrengeteg az UNESCO Világörökség része. A valaha akár hétezer holttest konzerválására szolgáló építménynek három szintje van, mindegyik a föld alatt. A három szint mindegyike igazi labirintus, aminek bebarangolásában informatív audiogudie segít. A hatalmas szentély orákulumszobát, rituális áldozatbemutatások színhelyeit és még gabonatárolókat is rejt. Állagmegóvási okok miatt óránként csak tízen mehetnek le a mélybe, ezért mindenképp foglalj előre jegyet. Ha utazás előtt erre nincs lehetőséged, tudsz jegyet venni a vallettai Szépművészeti Múzeumban a következő napra. A felnőtt belépő 30 euróba kerül, 12-17 évesek 15 euróért vehetnek jegyet, a 6-11 éves gyereknek pedig 12 euróba kerül a bejutás. Hat éven aluli gyerekek nem léphetnek be a szentély területére.

A cikkben említett fontosabb helyszíneket térképen is jelöltük. Írásunk a térkép alatt folytatódik.
Látnivalók   I   Gasztronómia   I    Szórakozás

5. Ismerd meg Málta történelmét!

A Malta at War Museum a szigetország második világháborús szerepét járja körül igen alaposan. A múzeum alatti katakombákban korhű eszközökkel mutatják be a mindennapi életet az állandó bombázások célpontjává vált városban. A felnőtt jegy 10 euróba kerül. A Lascaris bunkermúzeum eredetileg a szolgák földalatti lakóhelye volt a középkorban, a második világháború alatt pedig a szövetségesek titkos főhadiszállásaként szolgált. A bunker fontos események színhelye volt, például Eisenhower innen irányította a Szicília megszállását eredményező Husky hadműveletet. A korhű katonai és felderítő eszközökkel gazdagon ellátott bunkermúzeumba a felnőtt belépő 10 euróba kerül. Ha kombinált jegyet veszünk 25 eurórért, akkor a bunkermúzeumba, a Malta at War múzeumba, a Rinella erődbe és a Felső Barakka alatti üdvözlő ütegre is be lehet menni, utóbbiról minden délben kilőnek egy ágyúgolyót.

6. Nyerj bepillantást egy arisztokrata család mindennapjaiba!

A több mint háromszáz éves Casa Rocca Piccola névre hallgató máltai palota egy Valletta-i nemesi család lakóhelyeként szolgál a mai napig, a látogatók pedig valódi bepillantást nyerhetnek egy tehetős és több évszázad óta a helyi arisztokrácia kiemelkedő részének tekintett család hétköznapjaiba. Régiségek, impozáns bútorok, drága kárpitok, hatalmas csillárok és családi ékszerek között vezet a látogatók útja a palotán belül, ahol, ha szerencséd van, a család egyik tagja fog körbevezetni. A ház alatt a család kősziklába vájt privát bunkerja található, amit háborús időkben védelmi célokra használtak, a házhoz pedig saját ciszterna tartozik, ami minden, a 16. században épült ház számára kötelező tartozék volt, háború és szárazság esetén ugyanis igen jó szolgálatot tett. Az óránkénti vezetett túrák ára felnőttek számára 9 euró, tanulóknak 5 euró, a 14 éven aluliaknak pedig ingyenes.

a_casa_rocca_piccola_maltan_6.jpg

7. Lenyűgöző megalitikus építmények Máltán

Tarxien megalitikus templomai több mint ötezer évesek. Belegondolni is nehéz, hogy évezredekkel ezelőtt fejlett civilizáció élt azon a kiterjedt területen, melyből mára mindössze négy építmény maradt fenn. Legrégebbi része Kr.e. 3250 körül épült az újkőkorszaki megalitikus építmény, melyet a 20. században fedezett fel egy máltai régész, aki a helyiek beszámolóit követte. A felnőtt belépő 6 euróba kerül, a diák 4,5 euróba, míg a 6-11 éves gyerekek 3 euróért látogathatják a több ezer éves szentélyt. Tarxin közel áll a Hal Saflieni Hypogeumhoz, a kettő kombinálása ideális kulturális program lehet. Mnajdra és Hagar Qim megalitikus szentélyei egymástól mindössze pár száz méterre állnak, mindkettő minumentális és impozáns, a kőkorszaki építészet lenyűgöző példái. E két épületegyütteshez látogatóközpont is tartozik, míg Tarxien infrastrukturálisan kevésbé kiépített. A láotagóközpontban nézd meg a kiállítást, mely átfogó képet ad a megalitikus építkezésről, valamint itt lehet audioguide-ot is bérelni. A felnőtt belépő 10 euróba kerül.

8. Hol ehetsz finomat Máltán?

Máltán szinte minden sarkon találsz jó éttermet, a mediterrán konyha és a világkonyha is szép számmal képviselteti magát. Ha pénztárcakímélő helyet szeretnél találni, akkor nincs könnyű dolgod, de ha megfogadod tippjeinket, nem kell vagyonokat ételre költened. Vallettában a Piadina Cafét jó szívvel ajánljuk, mert isteni olasz kávéval és friss piadinákkal, valamint salátákkal vár a mindig mosolygós személyzet. A No.43. névre hallgató ételbár friss, ízletes és különleges, könnyű ételekkel várja az éhes turistákat. Máltai utazásunk fénypontja volt, amikor egy fárasztó nap végén leültünk a terasz egyik asztalához és friss szendvicset ropogtattunk egy csésze gőzölgő kávé mellett, közben pedig néztük a járókelőket. Másik nagy kedvencük a St. Paul utcán álló Il-Gifen bár, ahol isteni olasz tésztát ettünk, nagyon barátságos áron. A tészták mellett hamburgert és egyéb egyszerűbb fogásokat is találni az étlapon, mindegyiket nagyon jó ár-érték arányban.

legjobb_etelek_maltan_8.png

9. Kirándulás Marsaxlokkba

Ha Máltán jársz, két települést mindenképp meg kell látogatnod – Vallettán kívül persze. Az egyik a festői szépségű Marsaxlokk, aminek sárga épületei és a mélykék vízen ingatózó színes csónakjai számtalan képeslapról ismerősek lehetnek. Szépségén túl friss is isteni finom tengeri halakat kínáló éttermeiről is híres. Ide Vallettából a 81-es és a 85-ös buszokkal juthatsz el, vasárnaponként pedig az X86-os gyorsbusz is jár. A vasárnapi halpiac itt különösen autentikus élmény, de készülj fel, hogy nagy lesz a népsűrűség, így érdemes korán érkezni. Marsaxlokkon kívül esik ugyan, de a belvárosból egy negyed órás sétával elérhető a Szent Péter medencéje nevű természeti képződmény. A parányi tengerparti öböl vize a napfénytől függően a kék ezerféle árnyalatában tud játszani, így napos időben mindenképp megéri ellátogatni ide, gyönyörű fotókat készíthetsz és fürdeni is lehet.

10. Mdina lenyűgöző, középkori utcái

A másik kihagyhatatlan település a sziget közepén fekvő parányi középkori város, Mdina. A zöld dombra épült, várfallal körülvett városba érkezve a látogató úgy érzi, mintha időutazáson venne részt és a középkorba érkezett volna. Vessz el a szűk utcákon és kanyargó sikátorokban, majd térj be a Metropolitan katedrálisra és élvezd a hirtelen csendet. Jó szívvel ajánljuk a Palazzo Falson Historic House múzeumot: a korhű bútorokkal, festményekkel és kárpitokkal berendezett épületben a 19- századi nemesi famíliák életébe leshetünk be. Ha már megnézted a Casa Rocca Piccolát Vallettában, akkor ezt a látványosságot kihagyhatod, de ha nem, akkor érdemes betérni. Angol nyelvű audioguide mesél a tárgyakról és a kétszáz évvel ezelőtti mindennapi életről. A felnőtt belépő 10 euróba kerül. Mdinában számtalan kávézó és étterem található, de talán egy sem rendelkezik olyan páratlan kilátással, mint a Palazzo de Piro. Nem olcsó hely, de az atmoszféra fantasztikus, a kávé pedig finom, ezért mi jó szívvel ajánljuk.

mdina_kozepkori_varosa_10.jpg

10+1. A legjobb bulihelyek Máltán

Málta legnagyobb partyközpontjában, a Vallettától pár kilométerre északra fekvő Pacevilleben minden bulizni vágyó megtalálja a kedvére való helyet. A Havana nevű helyet nagyon szeretjük, mert főleg R&B és soul szól itt, nem mellesleg pedig van hat bárja, ami mind különböző hangulatú, így minden alkalommal megtaláltuk a kedvünkhöz passzoló atmoszférát. A Shadow is Pacevilleben található és a Havanához hasonló népszerűségnek örvend, bár ide főleg a fiatalabb korosztály jár, mivel itt elsősorban technot játszanak. Valletta kikötőjében és a belvárosban is lépten-nyomon bárokba és klubokba fogsz botlani, így ha csak egy pohár bort vagy koktél innál, akkor nem lőhetsz mellé egyik hellyel sem. Ha azonban még maradt erőd egy kis tánchoz az egész napos városnézés után, akkor jó szívvel ajánljuk a Twenty Two nevű helyet, mely Málta legmagasabb épületének huszonkettedik emeltén található. A klubba rendszerint nincs belépő, napjaink trendi zenéi mellett a nyolcvanas-kilencvenes évek slágereire is rophatod hajnalig.

komment
süti beállítások módosítása