Te és a világ

Hasznos és gyakorlatias utazási tippek, ötletek

10+1 pénztárcabarát tipp Párizsban  

2016. december 05. 12:51 - Te és a világ

Párizs az egyik legdrágább európai város, de számodra nem feltétlenül kell, hogy az legyen! Ha megfogadod a tanácsainkat, garantáltan beleférsz és büdzsébe és olyan helyekre is eljutsz, amelyekről biztosan nem írnak az útikönyvek. 

 

1. Fedezd fel a várost egy helyi segítségével – ráadásul ingyen!

Nem szükséges befizetned drága városnéző túrákra Párizsban, ha fel szeretnéd fedezni a várost, de kezedben útikönyvvel, a térképet bogarászva sem kell bolyonganod az apró sikátorokban. Választhatsz autentikus és pénztárcakímélő megoldást is, ez pedig nem más, mint a Discover Walks szolgáltatása. Tematikus túrák egész sorát kínálja a vállalkozás, részt vehetsz a Notre Dame-ot és Párizs belvárosát bemutató túrán, 400 év építészeti különlegességeit bemutató várostörténeti sétán, de a Latin-negyedet és a Saint-Germain-negyedet is bebarangolhatod a helyi túravezető segítségével, mindezt ráadásul ingyen. A túrák másfél óráig tartanak, a végén illik borravalót adni idegenvezetődnek. A honlapon rengeteg tematikus túrát találsz és vannak köztük fizetősek is, a legolcsóbb az éjszakai Párizst mutatja be és 24 euróba kerül, a legdrágább pedig, ami három órás, a zsidónegyedet barangolja be, ára pedig 240 euró.

eiffel_torony_parizsban_1.jpg

2. Így közlekedj okosan Párizsban

Habár a francia főváros szinte minden sarkon kínál valamilyen látnivalót, a viszonylag nagy távolságok miatt érdemes használni a tömegközlekedést, főleg, ha csak néhány napod van felfedezni a várost. Egy vonaljegy 1,8 euróba kerül, a tíz darabos gyűjtőjegy ára pedig 14,1 euró. Utóbbi csecsemőknek és tíz év alatti gyerekeknek 7,05 euróba kerül. Ha sok helyre akarsz viszonylag gyorsan eljutni, érdemes elgondolkodni a Paris Visit kártya megvételén. Attól függően, hogy melyik típust választod, a kártya 1,2,3 vagy 5 napig érvényes a központi kerületekben (zóna 1-3) vagy az összes párizsi kerületben (zóna 1-5). Megvásárlásával nemcsak a tömegközlekedésen spórolhatsz, de számtalan más kedvezményhez is hozzájuthatsz, például olcsóbban vehetsz belépőjegyet múzeumokba, kedvezményesen vehetsz részt hajókázáson a Szajnán vagy olcsóbban utazhatod be a várost Hop On Hop Off busszal. A Paris Visit kártyáról itt tudhatsz meg többet. Mivel a legtöbb látnivaló az 1-3-as zónákban van, bőven elegendő lesz, ha ide veszel jegyet.

A cikkben említett fontosabb helyszíneket térképen is jelöltük. Írásunk a térkép alatt folytatódik.
Látnivalók   I   Gasztronómia

 3. Piknik a Tuileriák kertjében

A Concorde tértől majdnem a Louvre-ig nyújtózik ez a kivételesen szép park a Szajna jobb oldalán. Mivel a helyiek és a turisták körében is egyaránt népszerű, szinte lehetetlen olyan időpontot találni, amikor kevesen látogatják. Ez azonban nem jelenti azt, hogy zsúfoltságtól kell tartanod. A park elég nagy, jut hely bőven mindenkinek! Vegyél néhány deka sajtot és egy bagettet valamelyik környékbeli boltban mielőtt betérnél a parkba, vedd le a cipőd és mezítláb sétálva a harmatos fűben keress egy ideális piknikezőhelyet magadnak! Fordítsd az arcod a Nap felé és élvezd a virágillatot – pont úgy, ahogy a helyiek!

piknik_atuileriak_kertjeben_5.jpg

4. Kultúrát olcsóbban!

A párizsi múzeumok nagy része drága, de ha lentebb olvasol, kaphatsz néhány hasznos és pénztárcakímélő tippet. Például jó, ha tudod, hogy minden hónap első vasárnapján ingyen mehetsz be számtalan múzeumba, többek között a Musée d’Orsay-be, a Rodin Múzeumba, a Pompidou Központba vagy a Picasso Múzeumba is. Vannak olyan múzeumok, amelyek a 26 év alatti EU állampolgárok számára egész évben ingyenesen látogathatóak, mint például a Louvre vagy a Saint Chapelle. A teljes listát itt találod. Hasznos információ, hogy a Musée d’Orsay-be a teljes árú jegy 12 euróba kerül, de ha délután 4.30 után mész, akkor csak 9 euró az ár. Kivéve csütörtökön, akkor este 6 után él ez a kedvezmény. Ha jól időzítesz, akkor a Rodin Múzeumot is kedvezményes belépővel nézheted meg, mert az eredetileg 10 eurós belépő szerda esténként 6 órától csak 7 euróba kerül. A múzeumhoz tartozó szoborparkra is érvényes a szerdai kedvezmény: az egyébként 4 eurós belépő ekkor 2 euróba kerül. Ha több múzeumot is meg szeretnél nézni, akkor érdemes Museum Pass-t vásárolni, ami közel 50 helyre érvényes. Két napra 42 euróba kerül, a négy napig érvényes 56 euróba, a hat napos pedig 69 euróba. A múzeumok listáját itt tudod megnézni, a fent említettek közül szerencsére mindbe érvényes.

5.Kerüld a híres kávézókat!

Ha valamit nagyon nem ajánlunk, akkor az a híres kávéházak látogatása, mint amilyen például a Café de Flore vagy a Deux Magots – míg előbbi Simone Beavoire és Jean-Paul Sartre törzshelye volt, utóbbi az Amelie csodálatos élete című filmből ismert. Két érvet is fel tudunk hozni ellenük: mindig zsúfolásig tele vannak és nagyon drágák. Miért innál dupla áron kávét egy dugig tömött, de híres helyen, ha felfedezhetsz magadnak bájos és hangulatos kávézókat, ahol nem kell kifizetned egy ebéd árát egy jó lattéért? Javasoljuk, hogy vessz el a kis utcákban és lehetőleg minél kevésbé frekventált helyet keress magadnak. Nemcsak az árak, de az atmoszféra is jóval barátságosabb lesz. 

parizs_legjobb_kavezoi_5.jpg

6. A legpárizsiasabb utca

Habár a francia főváros tele van rejtett építészeti és kulturális drágakövekkel és akár minden cél nélkül az utcákon barangolva is szinte percenként belebotlasz egybe, szeretnénk felhívni a figyelmed egy utcára, amely kiemelkedik az összes többi közül és párizsiasabb magánál Párizsnál is! Ez nem más, mint a Place Monge megállótól néhány percnyire lévő Rue Mouffetard. A turisták nem igazán ismerik, a helyiek viszont esküsznek rá. A környék tele van ódon utcákkal és hangulatos épületekkel, a Rue Mouffetardon pedig igazi kincsekre lelhetünk. Egyik kedvencünk a Le Bar De Fer borbár, ahol élő jazzzenét hallgathatunk. Számtalan borfajta közül választhatunk, az árak pedig a legtöbb párizsi borbárhoz viszonyítva nagyon barátságosak. Ezen a környéken az éttermek is inkább a helyiek, sem mint a turisták pénztárcájához szabják az áraikat. Számos olyan éttermet találunk errefelé, ahol már 12-13 eurótól ehetünk három fogásos menüket, míg máshol ez csupán egy főétel ára. A Le Petit Breton például egy autentikus breton étterem jó ár-érték arányú szolgáltatással. A palacsintát és az almabort itt kötelező kipróbálni!

a_rue_mouggetard_parizsban_3.jpg

7. Ne mássz fel az Eiffel-toronyba! De ha mégis felmész, tervezz előre!

Számos oka van a fenti tanácsnak: 1. A belépőjegy nem olcsó – a legfelső szintig érvényes felnőtt jegy 17 euróba kerül. 2. Mindig nagy a tömeg a torony lábánál és az egyes szinteken is, akár órákba is telhet feljutni. 3. Az Eiffel-torony maga az érdekes látnivaló, nem az, amit a tetejéről látsz. Vegyél inkább egy üveg bort, némi rágcsálnivalót, vigyél magaddal egy pokrócot vagy sálat és heveredj le a fűbe a torony lábához. A lemenő Nap fényében nézni a torony díszkivilágítását egy jó francia bor társaságában igazán felemelő. Ha először jársz Párizsban, akkor valószínűleg úgysem bírod ki és felmész a toronyba. Ez esetben mindenképp foglalj jegyet előre itt, mert így rengeteg időt spórolhatsz.

8. Különleges program a művészet szerelmeseinek

A Marmottan Monet Múzeum Claude Monet világhírű impresszionista festő képeit gyűjti egy csokorba. Ha Párizsban jársz, ez az, amit semmiképp sem szabad kihagynod! Nemcsak azért, mert ez a világ legnagyobb Monet-gyűjteménye, hanem azért sem, mert a festészet iránt kevésbé fogékonyak is biztosan lenyűgözőek találják a szemet gyönyörködtető képeket, a múzeum impozáns berendezéséről nem is beszélve. A város egyik kevésbé frekventált részén található, a 9-es metróvonal La Muette megállójának közelében. A teljes árú belépő 11 euró, a kedvezményes 6,5. A legtöbb párizsi múzeumhoz hasonlóan hétfőnként zárva tart.

9. Egy kiváló sajtüzlet

Noha rengeteg nagyszerű sajtüzlet található Párizsban, személyes kedvencünk a jó ár-érték arányú L’Affineur Affiné. A Saint Georges és a Pigalle metrómegállók között található étterem és sajtüzlet kombinációja több mint száz különféle sajttal büszkélkedhet, melyek nagy részét kistermelőktől szerzik be. Hetente egyszer mennek új áruért és minden egyes sajtot külön ellenőriznek, ízlelnek, kóstolnak, szagolnak, hogy a legjobb minőséget nyújthassák a vevőknek. Noha a kínálat mindig változik, vannak klasszikusok, amelyek szinte állandóan megvásárolhatóak az üzletben, ilyen például a Napóleon sajt. Kóstolás nélkül ne vegyünk semmit, habár a kínálatot elnézve a tizedik falat után nem biztos, hogy meg tudjuk majd különböztetni egyik ízt a másiktól, de a személyzet türelmes és segítőkész, így biztosan megtaláljuk a kedvencünket.

parizs_legfinomabb_sajtjai_7.jpg

10. Finomat jó áron!

A Rennes metrómegálló közelében található Le Nemrod egyike a kiváló ár-érték arányú párizsi helyeknek. Egy croissant 1,6 euró, a rántották 6 eurótól kezdődnek, a szendvicsek 4 eurótól. A szendvicsek hatalmasak, így készüljünk fel arra, hogy ezután nem biztos, hogy még jut hely a gyomrunkban kávénak.
A Saint-Paul metróhoz közeli L’as du Fallafel nevű hely olyan népszerű, hogy semmiképp sem javasoljuk, hogy délben vagy vacsoraidőben érkezz. Menj inkább délelőtt vagy délután, mert akkor elkerülheted a tömeget. 6 eurótól kezdődnek az ételek, az adagok nagyok, az alapanyagok frissek, szóval garantáltan jó üzletet csinálsz.

+1 Tipp - Így utazz és lakj olcsón Párizsban!                             

 Ha első kézből szeretnéd megtapasztalni, hogy igazunk van-e a fentieket illetően, akkor nézd meg a maiUtazás.hu Repjegyvadász ajánlatait, ahol sűrűn feltűnnek nagyon jó párizsi ajánlatok  – a csomagok mindig az aktuálisan elérhető legkedvezőbb árú szállást és repjegyet foglalják magukba.

 

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása