Te és a világ

Hasznos és gyakorlatias utazási tippek, ötletek

10 hasznos tipp Dubai-ban

2016. május 10. 13:43 - Te és a világ

 Dubaiban megtalálsz mindent, ami csillogó és hívogató, legyen szó világklasszis éttermekről vagy nyüzsgő helyi piacokról. Noha a város maga nem olcsó, ha megfogadod tippjeinket, garantáltan nem fogsz vagyonokat elkölteni a néhány napos kirándulás alatt.

 

1. Így utazz és lakj olcsón Dubaiban!

Ha felmerült benned, hogy meglátogasd a Közel-Kelet ékkövének tartott Dubait, akkor először nézd meg a maiUtazás.hu Repjegyvadász ajánlatait, ahol sűrűn feltűnnek nagyon jó dubai ajánlatok  – a csomagok mindig az aktuálisan elérhető legkedvezőbb árú szállást és repjegyet foglalják magukban.

dubai_utazas_1.jpg

2. Városnéző túrák

Noha több iroda is kínál városnéző túrákat Dubaiban, a legtöbb túl van árazva, ezért érdemes alaposan körülnézni, mielőtt programot választasz. Mi a Get Your Guide túráit ajánljuk, mivel nemcsak ár-érték arányban hozzák a legtöbbet, de nekik van a legszélesebb kínálatuk is a tematikus túrákat illetően.
A legrövidebb városnéző séta 4 órás és 28 euróba kerül, az ár tartalmazza a belépőt az Al Fahidi erődbe és a Dubai Múzeumba. Alternatív városnéző túrát szervezhetsz magadnak is, nem szükséges hozzá más, csak egy okostelefon és némi angoltudás. A GPSMyCity mobilalkalmazás segítségével alaposan megismerheted Dubai-t és ráadásul egy forintot sem kell fizetned a túráért. Kilenc sétát ajánl az applikáció, minden egyes útvonalba eső épületről a legfontosabb információkkal. Noha pénztárcakímélő megoldás, nem tudja helyettesíteni egy túravezető személyes tapasztalatait vagy az adott városhoz köthető színes történeteit. 

3. Így közlekedj olcsón Dubaiban

A tömegközlekedés nagyon olcsó és meg fogsz lepődni, hogy mennyire tiszták a járművek! A metró a legjobb módja a város felfedezésének, de arra figyelj oda, hogy vannak olyan kocsik, amelyek kizárólag nők számára vannak fenntartva, csakúgy, mint a taxik esetében a rózsaszínűek, amelyeket női sofőrök vezetnek. EZ az útvonaltervező segít megtervezni az útvonalad Dubaiban. A hajó is szintén gyors és olcsó módja a közlekedésnek. A kikötőből kevesebb, mint 100 forintnak megfelelő összegért visz el a tradicionális fahajó a piacra, így neked nincs más dolgod, mint gyönyörködni a tengerben és a város látványában, míg a hajó a hullámokat szeli. 


A cikkben említett fontosabb helyszíneket térképen is jelöltük. Írásunk a térkép alatt folytatódik.
Látnivalók   I   Gasztronómia   I   Vásárlás - Piacok   I   Éjszakai élet  

4. A kihagyhatatlan Burj Khalifa

A világ leggyorsabb liftje néhány másodperc alatt felrepít a 124 emelet magasra nyúló ikonikus épület tetejére, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a városra és a tengerpartra. A Burj Khalifa metrómegállótól 10 perc sétára található az épület, ahová mindenképp foglalj jegyet előre, így elkerülheted a kígyózó sorokat. Azt javasoljuk, hogy napnyugtakor menj, mert akkor a nappali és éjjeli látványt is megcsodálhatod. A 16h és 18h közötti jegyek ugyan jóval drágábbak, de a látványért megéri kiadni a 200 dirhamnyi (15 ezer forint) összeget. 12 éves kor alatt minden jegytípust – az azonnali belépést biztosító jegy kivételével - kedvezményesen vehetsz meg. A jegyekről és az online foglalásról ITT tudhatsz meg mindent.

burj_khalifa_dubaiban_4.jpeg

5. Helyi finomságok elérhető áron

Dubai híres kitűnő és minőségi éttermeiről, amelyek bizony nem olcsóak. Ha nem szeretnél egy kisebb vagyont ételre költeni, akkor neked ajánljuk az Al Diyafah utat, ami az Al Jafiliya metrómegálló közelében található. Számtalan étterem és kávézó sorakozik itt egymás mellett, ahol minőségi és igazán jó ár-érték arányú ételekhez juthatsz. Az út északi végén áll a Sidra étterem, ahol isteni libanoni konyhát találsz. Az Al Diyafah másik végén a Pars Iranian Kitchen híres sültbárányáról és friss tengeri ételeiről, ha erre jársz, mindenképp térj be egy kebabra. Nagyon jó választás a Ravi’s is, mi itt kóstoltuk Dubai legjobb curry-jét, mindenképp ajánljuk, ha szereted a tradicionális közel-keleti konyhát.

6. Shopping

Amit a Deira piacon nem találsz meg, az nem is létezik. A hatalmas piacon az aranytól kezdve a ruhán és tech kütyükön át a fűszerekig minden kapható. Javasoljuk, hogy keresd meg az aranypiacot, majd ha kigyönyörködted magad, kövesd az orrod és barangold be a szomszédos fűszerpiacot. Alkudni mindenhol kötelező. Az Al Ghubaiba metró közelében található Bur Dubai piac textil- és kézműves termékek hatalmas választékát kínálja. Péntek esténként különösen élénk itt az élet, így ha jól bírod a nyüzsgést, ezt a napot válaszd piacozásra. Alkudni itt is kell, az árak abszolút barátságosak. A Karama piac a szuvenírek és hamis dizájnertáskák Mekkája. Itt biztosan nem annyiért vásárolsz ajándékokat, mint Dubai híres bevásárlóközpontjaiban, pláne, ha még az alkudozás is jól megy. Egy sarokkal arrébb találod a Karama halpiacot, ide mindenképp nézz be, ha nincs problémád a szagokkal. A zsezsegő, nyüzsgő piac hangulata magával ragadó, nem is beszélve az egzotikusabbnál egzotikusabb tengeri herkentyűkről!

legjobb_piac_dubaiban_6.jpg

7. Egy napos kirándulás

Al Ain az Egyesült Arab Emírségek negyedik legnagyobb városa, Dubaitól mindössze másfél órányira fekszik. Itt található a híres tevepiac, ahol a kora reggeli óráktól zajlik az alkudozás a mindenfajta méretű és fajtájú tevére. Habár poros és kaotikus hely, az arab kultúra igazi lenyomata, amit kár lenne kihagynod, ha erre jársz. A bejáratnál találkozhatsz helyiekkel, akik ajánlkoznak, hogy körbevezetnek – természetesen pénzért -, őket udvariasan utasítsd vissza, mert nem tudnak olyat mutatni, amit ingyen ne nézhetnél meg. A hölgyeknek javasoljuk, hogy öltözzenek visszafogottan. A közeli Jebel Hafeet-hegy ideális kiránduló- és piknikezőhely, valamint az Al Ain-i állatkert is nagyszerű úti cél. Utóbbiba a felnőtt belépő 30 dirham, a 12 év alatti jegy pedig csupán 10.

8. Ismerd meg a helyi kultúrát!

Számos Dubai-i múzeumba ingyenes a belépés, így például az Al Ras metróállomás közelében található Heritage House-ba, ami egy gazdag gyöngykereskedő néhai otthona volt. A múzeummá alakított tradicionális lakóház audiovizuális eszközökkel hozza hozzád közelebb a múltat. A Dubai Múzeum a helyi szokásokat és mindennapi életet mutatja be, méghozzá nagyon szemléletesen. A belépőjegy mindössze 3 dirham, 6 évesnél fiatalabb gyermeknek pedig csupán 1. Egykor Bastakia negyednek hívták az erőd környékét, ami egy igazi történelmi gyöngyszem a városon belül. Jó néhány épülete még az 1900-as évek elejéről való, amelyekben kereskedők és gyöngyhalászok laktak, így igazi építészeti különlegességnek számítanak. Vessz el a szűk utcákon, gyönyörködj a művészeti galériákban és kézműves boltokban, ha pedig elfáradsz, igyál egy üdítőt az árnyas kávézók valamelyikében!

a_bastakia_negyed_dubaiban_8.jpg

9. Szafari túra a sivatagban

A legtöbb utazási iroda kínál sivatagi túrát, ami a kihagyhatatlan programok egyike, ha Dubaiban jársz! A félnapos túraprogram irodától függetlenül szinte mindig ugyanazt tartalmazza: egy sivatagi tevefarm meglátogatását, tevelovaglást, szörfözést a homokdűnéken, helyi néptáncbemutatót és naplementés grillvacsorát. A túra ára irodánként változik, körülbelül 25 ezer forintba kerül attól függően, hogy milyen vacsorát választasz magadnak. Habár nem olcsó a kirándulás, garantáltan életre szóló élményt nyújt.

10. Éjszakai élet

A 360 bár Dubai egyik legfelkapottabb szórakozóhelye, ami hétvégenként mindig zsúfolásig tele van. A Mall of the Emirates metrómegállóhoz közel található klubba 21 évesnél fiatalabbakat nem engednek be, a személyit pedig elkérik, így trükközésnek nincs helye. A Chi előtt is mindig kígyózó sorok állnak, ezért érdemes korán érkezni. Itt kitáncolhatod az energiákat magadból akár hajnalig, ha pedig elfáradtál, az árnyas kertben lévő puha párnákon pihenhetsz. Keddenként számos helyen Ladies’ Night van, ami nem csupán néhány ingyen italt jelent, de van ahol egész éjjen át tartó korlátlan pezsgőfogyasztást! A Healthcare metróállomás közelében található Carter’s-t dicsérik a helyiek és a turisták is, de a Budoir, a Double Decker vagy a Rock Bottom Cafe is jó választás lehet.

dubai_ejszakai_elete_10.jpg

 

 

komment
süti beállítások módosítása