Te és a világ

Hasznos és gyakorlatias utazási tippek, ötletek

Korfu - Varázslatos kirándulások és programlehetőségek Görögország szépséges szigetén

2016. december 07. 10:23 - Pető Dóra

Az egyik legzöldebb görög szigetként számon tartott Korfut imádják a turisták. A szeptembertől júniusig tartó esők harsogó zölddé változtatják a szigetet, ahol a változatos természet mellett gazdag kultúrát, történelmet, ragyogó tengerpartokat és finom ételeket találsz, no meg a híres görög vendégszeretetet. Ha igazi pihentető kikapcsolódásra vágysz, Korfut neked találták ki. Adunk 10 tippet, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a nyaralásból.

  

1. A bőség zavara – tengerpartok Korfun

 Korfu bővelkedik szebbnél szebb tengerpartokban, így gyakorlatilag akármerre mész a szigeten, előbb-utóbb egy gyönyörű parton találod magad. Paleokastritsa városához öt tengerpart tartozik, de közülük csak három közelíthető meg hajóval. A fő tengerpartja pici ugyan, de nagyon bájos, tele éttermekkel és kávézókkal. Egy búvárközpontot is találsz itt, ha kíváncsi lennél rá, hogy mi van a víz alatt. Glyfada, a Korfu városhoz legközelebb eső partszakasz főleg a fiatalok körében népszerű. A sárga homokos tengerpartot fákkal borított sziklák veszik körül, a környéken pedig minden megtalálsz, amire szükséged lehet a parton: ételt, italt és vízisportokat is. Ha csendesebb részre vágysz, Avlaki a neked való strand. A turisták körében kevéssé ismert tengerparton néhány villa és étterem áll csak, a víz azonban selymes és azúrkék, a partot pedig hófehér kavicsok határolják. Agios Gordiost Avlaki mellett találod, ez a tengerpart nem olyan csendes, mint előbb említett szomszédja, ellenben nagyon jól felszerelt és éppen ezért néha meglehetősen zsúfolt.

korfu_legszebb_tengerpartjai_1.jpg

2. Hogyan utazz, hol szállj meg és mikor?

 Ha kedvet kaptál egy görögországi nyaraláshoz, akkor időről-időre csekkold le a maiUtazás.hu Repjegyvadász ajánlatait, ahol az aktuálisan elérhető legjobb csomagajánlatok közül válogathatsz, így egy gombnyomással foglalhatsz szállást és repülőjegyet is Korfura. Május végétől június végéig olcsóbb szállásokra, kellemesen meleg időjárásra és figyelmesebb kiszolgálásra számíthatsz, ugyanez igaz szeptember utolsó kétharmadára. Júliusban és augusztusban viszont meglehetősen meleg van, és előfordulhat, hogy néhány tengerpart zsúfolt lesz, ilyenkor érdemes a kevésbé frekventált partokat keresni. Alább ezekre is kaphatsz néhány tippet.

3. Ismerkedés a történelemmel Korfu városban

 Kérkyra, azaz Korfu város történelmi városnegyede azoknak is kínál bőven látnivalót, akiket nem érdekelnek a kultúrtörténeti érdekességek és a múzeumok, hiszen az óváros annyira bájos, hogy órákig el lehet sétálgatni benne anélkül, hogy megunnád. Fedezd fel a Spianáda teret a város közepén, ami a 19. századi francia építészet gyönyörű lenyomatait őrzi. Az elegáns, árkádos Listón nevű épület az egykori arisztokrácia fontos találkozási pontja volt, manapság pedig éttermeknek és kávézóknak ad otthont. Ha kisétáltad magad, keresd meg a krikettpálya melletti Aegli éttermet, ahol tradicionális görög ételeket kóstolhatsz, barátságos áron. A Pane e Souvlaki is jó választás, a friss pita és a csirke souvlaki itt különösen finom. A Lemonia téren álló Bellissimo a kedvencünk, mert az étel isteni, a kiszolgálás kifogástalan, a hely maga pedig nagyon hangulatos. A színes házak tövében álló asztaloknál ülve úgy érezheted magad, mintha egy romantikus film díszletei közé csöppentél volna. A tintahal és a polip az abszolút favorit, mindenképp próbáld ki, ha szereted a tenger gyümölcseit. 

korfu_ovarosa_3.jpg

4. Kulturális kalandok

 Ha vevő vagy a múzeumokra, akkor első utad Korfu városban a Mourágia-negyedben található Andivouniótissa Múzeumba vezessen (a város legnépszerűbb múzeuma, a Régészeti Múzeum sajnos még mindig zárva van felújítás miatt, a nyitás időpontja bizonytalan), ahol a bizánci időkből származó kincseket őriznek. A belépő 2 euró, EU-tagországbeli diákoknak pedig csak egy. A több mint tízezer kiállítási tárggyal rendelkező Ázsiai Művészetek Múzeuma a krikettpálya mellett található. Felnőtteknek 6 euró a belépő, a kedvezményes jegy pedig 3 euróba kerül. Tippünk: ha több múzeumra is kíváncsi vagy, vegyél kombinált bérletet 14 euróért, amivel 3 napon át mehetsz be az Ázsiai Művészetek Múzeumába, az Antivouniotissa Múzeumba, a régi erődbe és a Palaiopolis Múzeumba.

A cikkben említett fontosabb helyszíneket térképen is jelöltük. Írásunk a térkép alatt folytatódik.
Látnivalók   I   Gasztronómia

 

5. A nagy túra

 A túrázás szerelmesei Korfut imádni fogják, mert egy közel 220 kilométeres túraútvonal húzódik végig a szigeten, így aki végigmegy rajta, az gyakorlatilag találkozik az összes domborzati változattal, ami elérhető a szigeten, a számtalan itt honos állat- és növényfajról nem is beszélve. Körülbelül 10 nap alatt lehet teljesíteni a távot, de mivel sok helyen nagyon rossz állapotban van az út, a jelzőtáblák pedig meglehetősen esetlegesek, ajánlatos megvenni a hozzá tartozó útikönyvet, az ára 10 euró postaköltséggel együtt. A kevésbé tapasztalt túrázóknak az útvonal egy-egy szakasza ajánlott, legfőképpen az északi, mivel a szigeten ott van a legtöbb látnivaló.

legjobb_turautvonal_korfun_5.jpg

6. Apró ékszerdobozok

 Korfu északnyugati oldalán áll a parányi település, Paleá Períthia. A falu egy részét a 60-as évektől kezdve fokozatosan hagyták el lakói, így tulajdonképpen olyan, mintha egy időkapszulába tévedne az idelátogató. A településen találsz néhány igazán kitűnő éttermet, amelyek miatt sokan járnak ide. Ilyen például a Foros, ami egyáltalán nem olcsó, viszont minden étel olyan, mintha egy költemény lenne. Kassiópi apró települését északon találod, ezt a helyet már a római korban is kedvelték az üdülni vágyók. A Kassopítra nevű templommal szemben indul az ösvény felfelé a 13. században épült kastélyba, mely uralja a város látképét. Ha erre jársz, ne hagyd ki a kastélyt, minden nap nyitva áll a látogatók előtt.

7. Így tedd felejthetetlenné a nyaralást!

 Nem baj, ha nem tudsz lovagolni, kezdők számára is ugyanolyan biztonságos és élvezetes a lovas túra, pláne, ha olyan festői környezetben van lehetőséged nyeregbe szállni, mint amilyen Korfu. A sziget közepén található Ano Korakiana település az egyik legismertebb lovastúraszervező otthona. A másfél-két órás túrák főszezonban vasárnap kivételével naponta két alkalommal indulnak. A lélegzetelállító tájakon végighaladva olyan arcát is láthatod a szigetnek, ami másképpen rejtve maradna előtted. A hőség ellen kalappal védekezz, de a tűző naptól nem kell tartanod: a túraútvonal olajfaligetek alatt halad végig, ami természetes árnyékot ad a lónak és neked is. Lovas túrákat kínálnak Avlakiban is, ezekről ITT tudhatsz meg többet.

lovastura_korfun_7.jpg

8. Szemet gyönyörködtető úti célok

 Angelokastro Korfu északnyugati oldalán található. A 12. században épült kastély belsejében nincs sok látnivaló egy földalatti templomot és néhány katakombát leszámítva, de az utazó szeme elé táruló látvány miatt megéri felmászni a domb tetején álló várba. Szintén gyönyörű kilátás nyílik a szigetre és a közeli öbölre Korfu második legmagasabb pontjáról, az Ágii Dékáról. Áno Garoúna faluból körülbelül egy óra alatt lehet felsétálni a ma már inaktív vulkán tetejére, amit a mára elhagyatottá vált közeli kolostorhoz tartozó gyümölcsfák borítanak. A Korfu várostól délre fekvő Kanóni városából festői látvány tárul a szemünk elé Vlahérna és Pondikonísi szigetek irányába. Utóbbit Egér-szigetként is emlegetik, az apró földdarabon néhány fán, egy bizánci kápolnán és egy időszakosan ott tartózkodó gondnokon, valamint néhány macskán kívül nem sok látnivaló akad, a kis sziget viszont távolról különleges látványt nyújt.

9. Ahogyan kevesen látják Korfut

 Korfu az egyik legsűrűbb úthálózattal rendelkező görög sziget, miért ne pattannál hát biciklire és fedeznéd fel két keréken? A száznál is több apró falut ritkán látja a tipikus turista, pedig életre szóló élményeket szerezhetsz, ha kicsit eltávolodsz a népszerű helyektől. Délen dombos vidékeket járhatsz be, és ott van a gyönyörű Korission-tó is, amit csak egy vékony földnyelv választ el a tengertől. A tó melletti Agos Georgiosban bérelhetsz kerékpárt például ITT. A sziget középső részén hegyes-völgyes vidékeken át vezet az út és számtalan borászatot is meglátogathatsz, ha megszomjaznál út közben. Korfu városban több kerékpárkölcsönző kínálja szolgáltatásait, mint például EZ, ahol már napi 8 eurótól bérelhetsz biciklit. Az északi parton fekvő Acharaviban hegyi kerékpárokat bérelhetsz és állóképességednek megfelelő szintű vezetett túrákon is részt vehetsz. Az üzlet szolgáltatásairól IDE kattintva tudhatsz meg többet.

biciklitura_korfun_9.jpg

10. Egynapos kirándulások

 A szomszédos Albániába mindenképp ugorj át egy napra, ha teheted, mi elsősorban a fantasztikus Ágii Sarándát ajánljuk, méghozzá a románkori Butrint várának romjai miatt, ahol az utazónak az az érzése támad, mintha megállt volna az idő. Ali Pasa egykori otthona és az azt körülvevő régészeti terület az UNESCO Világörökség része, nem véletlenül: a fenséges kastélyt és a környező romokat több mint tizenkét éven át tárták fel a régészek, a kivételes leleteket pedig a szomszédos múzeumban tekintheted meg. A parkba, a múzeumba és a kastélyba egyszerre válthatsz jegyet, ami körülbelül 5 eurónak megfelelő albán lek. Legalább három órát szánj a látnivalók felfedezésére és tartsd szem előtt, hogy a múzeum délután 4-kor bezár. Albánián kívül számtalan más úti célt is választhatsz, ha kiruccannál Korfuról. A Korfu város kikötőjében található Ionian Cruises utazási iroda Kefalóniától kezdve Platarián át több albán városig kínál utakat.

 

További görögországi tippjeink:

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása