Te és a világ

Hasznos és gyakorlatias utazási tippek, ötletek

Stockholmi látnivalók – 10 pénztárcabarát tipp

2016. december 09. 16:11 - Pető Dóra

Stockholm az egyik legkedvesebb európai városunk, mert rendkívül nyitott, barátságos, befogadó és végtelenül zöld – a szó szoros és átvitt értelmében egyaránt. Viszont nem fogunk mellébeszélni: Stockholm nem olcsó város. Ám ha megfogadod tippjeinket, nagyságrendekkel olcsóbban járhatod végig a stockholmi látnivalókat, mint azok, akik nem készülnek fel előre.

 

1. Pénztárcabarát városnézés                                         

A Gamla Stan, az óváros fantasztikus középkori épületeknek ad otthont, itt található a Noble múzeum és a Királyi Palota is. Merülj el a színes házak látványában és fedezd fel gyalog a környéket! Ha szeretnél helyi idegenvezetőt, aki beavat a környék történelmébe és megmutatja a manapság divatos helyeket, akkor jelentkezz be egy ingyenes városnéző túrára. Három típusú túrát ajánl a családi vállalkozásként működő cég: a főbb látványosságokat, a Sröder bulinegyedet és a történelmi városrészt bemutató séták ingyenesek, ám a túra végén illik borravalót adni a vezetőnek. Ha szeretnél gyors impressziókat kapni a stockholmi látnivalókból, akkor pattanj fel a 69-es buszra vagy a 7-es villamosra, amelyek útvonala számos látványosság mellett vezet el. Vegyél magadnak egy tejeskávét és egy croissant-t és utazd végig végállomástól végállomásig valamelyik vonalat és gyönyörködj a városban. Ha kivillamosoztad magad, szállj le a Kungliga Djurgården-nél és sétálj egy nagyot a stockholmiak kedvenc parkjában. Itt találod egyik kedvenc kávézónkat, Rosendals Trädgård-ot, ami tulajdonképpen egy üvegház: itt tarka virágok mellett helyben készült, organikus finomságokat kóstolhatsz.

gamla_stan_stockholmban_2.jpg

2. Így közlekedj olcsón Stockholmban

A tömegközlekedés meglehetősen drága, ezért azt javasoljuk, hogy vegyél bérletet, mivel ezzel jelentősen olcsóbban utazol, mintha vonaljegyeket vennél minden egyes utazáshoz. Az egy napos korlátlan bérlet ára kb. 3800 Ft, a 72 órásé 7600 Ft. Ha nem tervezel sokat tömegközlekedni, akkor maradj a vonaljegynél, aminek Stockholmban három típusa van: a város három zónája tulajdonképpen három koncentrikus körnek felel meg. Ha csak egyetlen zónában szeretnél tömegközlekedni, akkor a vonaljegy ára 825 Ft, a két zónába érvényes ára 1240, míg a mindhárom zónába érvényes vonaljegyért 1650 Ft-ot kell fizetned.

3. A legjobb stockholmi múzeumok

Az interaktív zenés ABBA múzeumot ne hagyd ki, ha Stockholmban jársz. A négytagú együttes az egyik legsikeresebb svéd márka a világban, így a múzeum is igen kitett magért: személyes tárgyaikon túl a látogatók maguktól a tagoktól hallhatják a legkedvesebb emlékeiket az együttes fénykorából – a 1300 ft-ba kerülő audioguide-on az ő hangjukat halljuk. A felnőtt belépő 6400 ft-ba kerül, a 7-15 évesek számára csak 2100 ft-ba.
A gyönyörű 17. századi hajót, a Vasát bemutató múzeum kihagyhatatlan élmény. A jéghideg tenger megőrizte a négyszáz évvel ezelőtt elsüllyedt hajót, a Vasa múzem pedig minden megtett azért, hogy korhű környezetben helyezze el a hullámsírból kihúzott páratlanul szép hajót. A Vasa az egyetlen, 17. századból fennmaradt hajó, így nem véletlen, hogy ez a legnépszerűbb stockholmi látnivaló és egyben egész Skandinávia leglátogatottabb múzeuma. A felnőtt belépő 4300 ft-ba kerül, szeptembertől május végéig minden szerdán csak 3300 ft-ba. A 18 éven aluliaknak ingyenes a belépés.
A Djurgården szigeten található skanzen nemcsak egy középkor svéd falut mutat be, de belekóstolhatunk a tradicionális svéd foglalkozásokba is, például kipróbálhatjuk az üvegfújást. Mivel a sziget egy állatkertnek is otthont ad, láthatunk rénszarvast, medvét és farkast is. Az élmények számát növelendő tradicionális népviseletbe öltözött férfiak és nők masíroznak el mellettünk, ami miatt a látogatónak az az érzése támad, hogy ez bizony egy tipikus turistahely, ám kivételesen az a fajta, amit jó szívvel ajánlunk.

4. Ha valami igazán különlegesre vágysz

A turisták nem igazán ismerik, a helyiek viszont imádják a Södra színházat, ami nevével ellentétben napjainkban főleg zenés programokat kínál. A páratlan elhelyezkedésű színházból gyakorlatilag bármely szögből rálátsz a várost körülvevő vízre, nyáron a kilátást pedig három teraszról is élvezheted. A város legrégebbi színházának repertoárja változatos, az árak viszont az exkluzív helyszínhez igazodva nem olcsóak. Jóval pénztárcakímélőbb, ám kulturálisan szintén különleges élményt nyújtó túrát kínál a stockholmi közlekedési vállalat, rövidítése SL. Stockholm száz metrómegállójából ugyanis több mint kilencven igazi művészeti remekmű: 150 művész munkájának hála a megállókban kiállított szobrok, installációk, mozaikok és festmények egy 110 kilométeres kiállítássá változtatják a város metróhálózatát. Az SL ingyenes, angol nyelvű vezetett túrákat kínál a metróvonalon, vagyis csak a metrójegyet kell megvenned. Június 2. és augusztus 30. között érhetőek el az angol túrák, ekkor keddenként, csütörtökönként és szombatonként vehetsz részt az egy órás kultúrkörúton.

kilatas_sodra_szinhaz_teraszarol_4.jpeg

5. Finomat jó áron Stockholmban

Az éttermek igen borsos áron kínálják a jobbnál jobb ételeket a svéd fővárosban, de ez nem jelenti azt, hogy minden spórolt pénzedet ételre kell költened. Tippünk: ha már kezd korogni a gyomrod, keresd a ’Dagens rätt’ vagy ’Dagens lunch’ feliratot az éttermek előtt, ami napi menüt jelent. A főétel mellé általában salátát vagy kenyeret hoznak, esetleg egy kávét vagy édességet utána. A napi menü ára svédországi viszonylatban nagyon barátságos. Szerencsére a street food is meghódította Stockholmot, így egyre több helyen látsz lakókocsiból rögtönzött pop-up éttermet vagy apró bódét, amelyekben igazi világkonyhai finomságokat találsz. Ha biztosra akarsz menni, hogy nem kerülöd el a legjobban fogadhoz való fogást, töltsd le az ingyenes StreetKäk névre hallgató alkalmazást, ami megmutatja neked, hogy hol vannak street food helyek a közeledben.

6. Éjszakai élet

A Folkungagatan on Sodermalm nevű környék SoFo néven vonult be a köztudatba, a londoni Soho mintájára ez lett a város bulinegyede. A helyiek egyik kedvenc környéke ez, itt gyűlnek össze egy kis esti beszélgetésre egy pohár bor vagy sör fölött. Az Urban Deli népszerű a helyiek körében. Noha nehezen lehet eldönteni, hogy a terasszal is rendelkező helyiség csemegebolt vagy inkább kávézó, a hangulata minden esetre magával ragadó, a helyiek is szívesen töltik itt az estét egy pohár jó bor társaságában. A háromszintes Debaserben minden este élőzene van, a paletta pedig igen széles, szóval itt biztosan megtalálod a neked való zenés programot. A Morfar Ginko Stockholm egyik legnépszerűbb bárja, ami nyáron nyitott terasszal várja azokat, akik laza környezetben innának meg egy-két pohár italt, mielőtt belevetik magukat az éjszakába – bevalljuk, nekünk ez a kedvenc helyünk.

stockholm_ejszakai_elete_6.png

7. Megfizethető skandináv dizájn

Svédország híres kreatív iparáról, így te sem mehetsz haza anélkül, hogy ennek egy darabkáját ne vinnéd magaddal. Noha a legtöbb dizájner shop elég drága, akadnak megfizethetőbbek is, mint például a Designtorget vagy a Lagerhaus. Berendezési tárgyak, kiegészítők, dísztárgyak és konyhai eszközök egész arzenálját kínálja mindkét bolt, ahol igazán eredeti darabokra is bukkanhatsz. Az Östermalm névre hallgató városrész egyébként a svéd kreatívjainak kedvenc, számos ismert és feltörekvő tervező nyitott itt üzletet, érdemes szétnézned – ha nagy bevásárlásra nem is, de inspiráció céljából tökéletes.

8. A legjobb kávézók Stockholmban

A helyiek népszerű találkozási pontja a Wayne’s Coffe, amelyből sok található Stockholmban – Skandináviában ez a lánc népszerűbb, mint a Starbucks. Az egykori nyomornegyedből mára az egyik legnépszerűbb környékké vált Sröderben is találni jó párat. Itt találod a Café Stringet is, aminek nem csak az a különlegessége, hogy isteni palacsintát ehetsz a kávéd mellé, hanem az is, hogy ha tetszik a szék, amin ülsz, el is sétálhatsz vele – persze csak miután kifizetted. A Götgatan utcán továbbsétálva beugorhatsz a Tully’s Coffee, ahol több mint harminc féle shake-t kínálnak. A kávézót úgy alakították ki, hogy aki bent ül, jól láthassa, hogy ki sétál az utcán és ez fordítva is igaz. Ha elfáradtál a városnézésben, ülj be egy csésze kávéra vagy shake-re és figyeld a járókelőket. Az óváros felé sétálva térj be a Muggen’s nevű kávézóba, ami óriási csillárjaival és vintage bútoraival a régmúlt időket idézi – nem úgy a kínálata! Fair trade kávék és organikus finomságok várják, hogy megízleld őket. Nekünk ez az egyik kedvenc helyünk.

stockholm_legjobb_kavezoi_8.jpg

9. Maradj aktív Stockholmban is!

A városnézésnek és a kikapcsolódásnak ideális kombinációja, ha valami olyan tevékenységet választasz, ami jól átmozgat és közben még a stockholmi látnivalókat is felfedezheted. Kézenfekvő megoldás a biciklibérlés, amit Stockholmban számtalan helyen megtehetsz. A Rent-a-bike-nál 21 500 ft-ért bérelhtsz bringát három napra, ugyanez a Stockholm Adventures-nél 19 500 ft-ba kerül. Legolcsóbb a Cykelstallet, ahol ugyanezért 16 500 ft-ot kell fizetned. Stockholm festői szigeteit kajakkal is bebarangolhatod, bérelhetsz kajakot a Langholmen-nél és a Ralis Kajaknál, mindkettőnél 4 órára 10 000 ft-ot kell fizetned a bérlésért. A Brunnsvikens Kajak Klub messze a legolcsóbb, náluk 6600 ft-ért bérelhetsz kajakot egy egész napra, az alacsony árnak azonban megvan az oka: a városközponttól igen messze található a klub: az Universitetet metrómegálló környékén. Ha úszni vagy napozni szeretnél, Stockholm minden lehetőséget megad neked erre, számtalan strandja közül könnyen megtalálod a számodra legkedvesebbet. A Brunnsviksbadet füves-homokos szabadstrandja szintén az Universitetet megálló közelében található, a közeli Hága park emellett további fürdőző helyeket is kínál. Utóbbiaknál gyorsabban mélyül a víz, így tapasztaltabb úszóknak ajánljuk. Langhomen zöld szigeténél ugyanez a helyzet, a víz gyorsan mélyül, ám itt a partot sziklák tagolják, ami még változatosabbá teszi a látványt. Smedsuddsbadet strandja családok körében népszerű elsősorban a homokos part és a tusoló, wc, kávézó közelsége miatt.

10. Hol találj jó szállást Stockholmban?

Ha bejárnád a zsezsegő Stockholmot, akkor időről-időre csekkold le a maiUtazás.hu Repjegyvadász ajánlatait, ahol az aktuálisan elérhető legjobb csomagajánlatok közül válogathatsz, így egy gombnyomással foglalhatsz szállást és repülőjegyet is. Habár május és szeptember a legnépszerűbb hónapok, ha stockholmi városnézésről van szó, gyakorlatilag tavasztól őszig bármikor mehetsz, a város klímája ideális a kulturálódásra és a kirándulásra is.

stockholi_utazas_10.jpg

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása