Te és a világ

Hasznos és gyakorlatias utazási tippek, ötletek

Egy Parádés hétvége disznóvágással és focival Abonyban

2020. március 10. 15:41 - Janka10

„Szívesen veszünk részt olyan rendezvényeken is, ami túlmutat a sporton. A hétvégén az I. Abonyi Pecsenye Parádéra kaptunk meghívást, ahol belekóstolhattunk – szó szerint is – a vidéki emberek életében és a disznóvágás és feldolgozás folyamatába – emlékszik Szebeni István, aki az Andonik Médiaválogatottat erősítette az abonyi hétvégén. – Németh Lajossal és Győrfi Palival sokat viccelődtünk és emlékeztük gyerekkorunk disznóvágásaira, mert valamennyiünknek volt már része benne anno, de persze nem lehet megunni. – mosolyog.

A sztárcsapat tagjai természetesen fociztak is Abonyban, mert nem maradhatott ki az életükből az sem, a helyi csapattal mérettettek meg, ahol nem az eredmény, hanem az újabb barátságok megkötése volt a fontos.

„Igazi Hungarikumnak számító hétvége után nem lehetett a mosolyt levakarni az arcunkról – mondja Abaházi Csaba – sport, barátok, finom ételek, így volt teljes számunkra, köszönjük Abony.”

 img_4484.jpg

Hálás köszönet a Pecsenye Parádé sikeréért! Tisztelt Abonyiak! Kedves Barátaim! Öröm számomra, hogy múlt hét szombaton olyan program megrendezését vállalta fel városunk közössége, melyet eddig csak más településeken élhettünk át. Az I. Abonyi Pecsenye Parádé egyszerre volt hatalmas kihívás, örömteli feladat és közösségépítő esemény. A rendezői gárda hetek-hónapok óta készült a nagy napra és igyekezett mindent úgy előkészíteni, hogy a Parádé mindenki számára élmény legyen. A szervezők kitartó lelkesedése magával ragadta a versengésben résztvevő csapatokat, valamint a Főtérre kilátogató közönséget is, amitől igazi városi ünnepnappá varázsolódott a rendezvény. Ezúton szeretném köszönetemet kifejezni a rendezői csapatnak, a versengésben résztvevő baráti társaságoknak, az ANDONIK Média Válogatottnak, a sajtónak, valamint a több ezer érdeklődő vendégnek, hogy részt vállaltak ebben a felejthetetlen élményben. Tisztelettel: Pető Zsolt polgármester

 fb_img_1583682399767.jpg

Izsó Balázs, főszervező szavai:

„Abony méltó minden elismerésre, fel kell emelnünk oda ahová való.”
Az I. Abony Pecsenye Parádé ötlete Csányi Sanyi bácsi barátunk fejéből pattant ki, aki megkereste ezzel a városvezetést. Túl sokáig szerencsére nem kellett győzködnie senkit, ugyanis már maga az alapötlet is fantasztikus volt, amelyet aztán közösen gondoltunk tovább a csapat élén Pető Zsolt polgármester úrral, aki rögtön a kezdeményezés élére állt. Szerettünk volna egy böllér találkozót, ugyanis az ilyen és ehhez hasonló gasztronómiai fesztiváloknak általában nagy sikere van, viszont hasonló elnevezéssel nagyon sok rendezvényt tartanak, így találta ki Sanyi bácsi a Pecsenye Parádé fantázianevet, amelyet a végén „abonyiasítottunk”. Szerettünk volna hagyományt teremteni és Abonyban, a város rangjának megfelelő rendezvényt létrehozni, amelyre méltán lehetünk büszkék Mi, Abonyiak. Úgy gondolom ez talán sikerült is, egy részben autentikus de mégis fesztivál jellegű „gyermek” született, az Abonyi Pecsenye Parádé. Az igazsághoz viszont hozzá tartozik, hogy álmunkban nem számítottunk ekkora érdeklődésre és ilyen sikerre. A város vezetésével közösen, az egyik alappillére a gondolatainknak az, hogy közösséget kell építenünk, büszkévé tenni a város lakóit, erősíteni az Abonyhoz tartozás érzését, hiszen itt vagyunk otthon. Szavakba foglalni szinte lehetetlen, amit az elmúlt hétvégén átéltem, akár már pénteken, a felvezető rendezvénynek szánt gálamérkőzésen, ahol az ANDONIK Médiaválogatottal mérkőztünk meg, akár szombaton a Parádén. Sokan kérdezték, hogy neked abban mi a buli, hogy a munkád mellett éjszakáig dolgozol, van, hogy napi 16-18 órát ahelyett, hogy a gyerekeiddel, a családoddal lennél?! Erre csak annyit tudok mondani, hogy nekem minden fizetségnél többet ér, hogy ezer és ezer abonyi között körbenézve nem látok mást csak önfeledt szórakozást, mosolygást, boldogságot. De rajtam kívül rengeteg ember van, akinek az áldozatos munkája nélkül ez nem jöhetett volna létre. Nagyon nagy köszönet jár Csányi Sanyi bácsinak a rengeteg ötletért és támogatásért, Pető Zsolt polgármester úrnak azért, mert az első pillanattól kezdve szívén viselte a rendezvény sorsát, Abony Város Képviselő testületének, hogy lehetőséget adott a szervezéshez, Simon Szabinának és Bakos Lindának valamint a Kultúra Háza összes dolgozójának azért az áldozatos és lelkiismeretes munkáért amit elvégeztek. Nem utolsó sorban pedig Járdány Vanda települési képviselőnek azért, mert „elköltözött otthonról”, hogy éjt nappallá téve tervezzen és szervezzen, rengeteg áldozatot hozva a sikerért. Köszönet jár támogatóinknak is, akik nagyon nagy segítségeink voltak, nem tudunk eléghálásak lenni nekik! A legnagyobb KÖSZÖNET viszont annak a több ezer kilátogatónak jár, akik nélkül hiába dolgoznánk
fb_img_1583682428333.jpg

Járdány Vanda, főszervező szavai: 

Hajrá Abony!

Főzzünk valami finomat Abony Főterén!-hangzott el egy baráti beszélgetés alkalmával. Aztán sorra jöttek az ötletek, hogy miként lehetne ebből egy olyan gasztronómiai parádét létrehozni, ahol együtt eszik és táncol sok-sok abonyi és környékbeli vendég. Felbolydult a város, sorra jelentkeztek a főző csapatok az ország különböző pontjairól és a határon túlról is. Színesítettünk a hazai Street Food legjobbjaival, az ősi mesterségek, a kézművesek kirakodóival. Országos hírnévnek örvendő szakmai zsűrit és minden igényt kielégítő színpadi produkciókat állítottunk az Első Abonyi Pecsenyeparádé színvonalának emelése érdekében a március 7-i rendezvény mellé. Hurka, kolbász, pecsenye, pálinka és derelye. Minden volt, mi szem szájnak ingere! A Pecsenyeparádé látogatottsága meghaladta az 5000 főt. Velünk ünnepelt az Andonik Médiaválogatott, így személyi időjárás jelentőnk Németh Lajos, barátai Győrfi Pál, Szebeni István, Abaházi Csaba és sok televízióból ismert médiasztár. Étlen, szomjan innen senki nem távozott. Az utolsó malacfülig minden elfogyott. Óriási siker, elégedett, boldog, jóllakott abonyi és vendég baráti társaságok mentek haza tőlünk úgy, hogy máris mindenki a Második Abonyi Pecsenyeparádét várja. Szeretlek Abony, Szeretlek Pecsenye Parádé!

 

fb_img_1583650729423.jpg

Csányi Sanyi bácsi, ötletgazda szavai:

Azt kell tudni rólam, hogy a magyarországi gasztrofesztiválok atyja vagyok. A közösségi főző programokat Bajáról indította Béres Béla a kilencvenes évek közepén. Néprajzos és kultúr igazgató volt. Én 1999-ben indítottam a szolnoki Gulyásfesztivált, és a következő évben már megalakítottam a Magyar Gasztronómiai fesztiválok egyesületét, amely beindította a Magyarországi fesztivál őrületet. Ez a szervezet alapja volt a Magyar fesztivál szövetségnek. 45 éves vendéglátó múlttal rendelkezem, Tisza Szálló, Hozam étterem, Nívó klub, szakoktattam stb. A szolnoki Gulyásfesztivál töretlen népszerűségnek örvend. 14-16 ország vesz részt, kb 30-60 ezer ember vesz részt, hatalmas mennyiségű főzőcsapattal. Azt céltudatosan szerveztem, úgy, hogy idegenforgalmi látványossággá nője ki magát a rendezvény. Úgy gondoltam, hogy a hagyományőrzésnek, az ilyen jellegű rendezvényeknek gazdasági jelentőségük van, vagyis piaci értékkel rendelkeznek. Ez a gondolkodás működött és működik is. Abonyban a szülővárosomban 2009-ben kerültem vissza. Az akkori vezetésnek elmondtam az elképzelésemet, de nem működött. Az új városvezetés fogékonynak bizonyult, és az Abonyi emberek igényeire hallgatva, elindulhatott egy csodálatos rendezvény szervezése. Fantasztikus szervezői csapattal dolgozhattam. Nagyon megtisztelő volt. A lendület soha nem lankadt. Mindenre találtunk megoldást. Sok erkölcsi anyagi támogatást kaptunk. Köszönet az abonyi embereknek, hogy megtiszteltek bennünket, értették és érzékelték a törekvésünket, hiszen a fél ország rólunk beszélt.img_4844.jpg