Te és a világ

Hasznos és gyakorlatias utazási tippek, ötletek

Thaiföldre utazol? Ezeket mindenképp látnod kell!

2016. december 08. 10:58 - Pető Dóra

Thaiföld az ideális úti cél, ha egzotikus és meleg, de megfizethető helyre utaznál feltöltődni a téli hideg előtt. Bangkok kihagyhatatlan úti cél, hiszen egyszerre nyüzsgő nagyváros és spirituális buddhista központ, gyönyörű templomokkal és varázslatos szentélyekkel. A thaiföldi utazás nem az igazi tengerpart nélkül, így Bangok látnivalói után vedd az irányt dél felé és fedezd fel a mesés Koh Chang szigetét! A hófehér homokkal szegélyezett azúrkék tengert nem lehet nem imádni – aki egyszer meglátogatta, egész életében vissza fog ide vágyni.

1. Bangkok fő látnivalói

A Rattanakosin-sziget Bangkok bölcsője. A kanálissal körbevett régi városközpont múzeumoknak, templomoknak és egyetemeknek ad otthont. Érdemes a reggeli órákban sétálni itt, mielőtt igazán meleg lesz. Itt találod a Wat Phra Kaew nevű komplexumot, ami úgy néz ki, mintha egy igazi tündérmese díszlete lenne. A több mint száz épületet egybefogó együttes a város legnagyobb turistacélpontja. Itt található többek között a királyi család által használt Grand Palace is. Ha erre jársz, ne hagyd ki a Smaragd Buddha nevű lenyűgöző szobrot, a hely legnépszerűbb látványosságát, amit valójában jádekőből faragtak, de ezt kevesen tudják. A Wat Phra Kaew-be és a Grand Palace-ba a belépő 500 baht, audioguide-ot 200 bahtért bérelhetsz. Ha túravezetőt szeretnél fogadni, azt csak a jegypénztárnál tedd meg, a kint ajánlkozó önjelölt idegenvezetőket mindenképp utasítsd vissza, különben nem fogsz jól járni.

wat_phra_kaew_bangkokban_1_1.jpg

2. Kedvenc bangkoki látnivalónk

A Wat Pho nevű templom kisebb és kevésbé nyüzsgő, mint a Wat Phra Kaew, de mi éppen ezért szeretjük. A belépő ide mindössze 100 baht. Spirituálisabb és nyugodtabb hely, mint a már említett nagy és népszerű társa. Itt található a város legnagyobb fekvő Buddhája a maga 45 méteres hosszával és 15 méteres magasságával. A grandiózus szobor lába igazgyöngyökkel van kirakva, a test többi része pedig aranylapokkal borított. A szobornak helyet adó épületben 108 bronztál található, melyekbe, ha érmét dobsz, jó szerencséd lesz a buddhisták hite szerint. Mindössze 20 bahtért megveheted a 108 érmét a bejáratnál. Az épülettel szemközt található négy chedi (csúcsos sztúpa-szerű épület) tarka csempékkel borított, kék égbe nyúló tornyai fantasztikus látványt nyújtanak. A szomszédos épületben áll a Phra Buddha nevű arany szobor egy impozáns emelvényen. Az I. Rama uralkodó hamvait rejtő emelvény gazdagon díszített - állj meg pár percre előtte és szívd magadba a különleges atmoszférát. Ha kigyönyörködted magad, vedd az irányt a masszázspavilonok felé, ahol 420 bahtért kapsz egy órás kényeztetést.

wat_pho_bangkokban_3.jpg

3. Bangkok különleges arcai

A 18. század végén létrejövő Chinatown-ban nem sok minden változott, dacára az eltelt több mint kétszáz évnek. A Hualamphong vasútállomástól egy rövid sétára lévő környék igazi időutazást kínál a látogatónak. Szánj rá néhány órát erre a varázslatos helyre, de vigyázz, hogy ne tervezd túl a túrát: vessz el inkább a szűk utcákon, csodáld meg az egzotikus épületeket, próbáld ki a különleges utcai ételeket és hallgasd a számtalan kínai dialektusban beszélő járókelőt. A körzet nyugati felében egy apró indiai környéket találsz tele mindenféle bazári csecsebecsével és isteni indiai ételt kínáló kifőzdékkel, erre is szánj egy kis időt, mert igazán megéri. Bangkok különleges arcát akkor láthatod meg, ha vízre szállsz. Számtalan csónaktúra áll rendelkezésre a kanálisokon, a legtöbb a Tha Chang, a Tha Tin, Tha Oriental és Tha Phra Athit kikötőkből indul. Az ár alkuképes, de ha túl olcsón adják a túrát, akkor gyanakodhatsz, hogy nem kapsz majd sok látnivalót a pénzedért. Az egy órás túrák ára a kb. nyolc személyes csónakokban 1000 baht körül mozog, ám ez az idő egyszerűen nem elegendő arra, hogy érdemi benyomásokat szerezz. Javasoljuk, hogy legalább két órás túrára fizess be, ami 1500 baht körül érhető el. Ha a tömegközlekedést választod, akkor jóval olcsóbban megúszod. A Tha Changtól induló és Bang Yai-nél kikötő hajóútért 25 bahtot kell fizetned.

A cikkben említett fontosabb helyszíneket térképen is jelöltük. Írásunk a térkép alatt folytatódik.
Látnivalók   I   Gasztronómia

4. A legjobb piacok Bangkokban

Ha csak egy piacra mész el Bangokban, a Nonthaburi legyen az. A Chao Phraya expressz hajóval utazz el a Nonthaburi kikötőig, ahonnan néhány perces sétára van ez a lenyűgöző atmoszférájú, színes és nyüzsgő piac. Egzotikus gyümölcsök, különleges fűszerek és sült húsok kínálgatják magukat az árusok előtt. Érdemes korán jönni, mert a legtöbb stand bezár 9 körül.  A Chinatownban található Talat Mai vagy más néven az új piac több mint kétszáz éves. Ne igazi piacot képzelj el, a Talat Mai inkább egy magas épületek közé szorult szűk sétálóutca. Főleg fűszereket és különleges ételeket árulnak itt, turistával nemigen fogsz találkozni errefelé, szóval, ha igazán autentikus élményre vágysz, megéri eljönni a Tha Ratchawong kikötőhöz közeli, Th Yaowarat utcán található piacra. A közelben fekvő Fénypiacon (Flashlight Market) használt holmikat és antikvitásokat vásárolhatsz nagyon olcsón. Szombat esténként a hely igazi kuriózum, a helyiek és a turisták zseblámpával világítanak, hogy lássák az alku tárgyát, így az egész piac ezernyi apró fénynyaláb halmazává változik. A Khao San Road és környéke a hátizsákos turisták paradicsoma. Ha vásárolni akarsz, itt megteheted: pólók néhány dollárért kaphatóak, ékszerek és ajándéktárgyak hatalmas garmadája szintén nagyon olcsón kínálja magát. A közelben van egy kedves utcai piac, ahol mindenféle finomságot ehetsz, ha megéheztél a vásárlás közben.

vasarolj_kulonlegessegeket_a_thai_piacon_5.jpg

5. Ismerd meg a thai gasztronómiát!

Ha több nap áll rendelkezésedre Bangkokban, akkor ne foszd meg magad a thai főzőkurzusok élményétől, ami egyszerre tartogat kihívást, szórakozást és gasztrokalandokat. A félnapos tanfolyamok rendszerint egy piaclátogatással kezdődnek, ahol együtt szerzitek be a menü hozzávalóit és megismerkedtek a thai konyha alapjaival. A közös főzés után közös étkezés következik, a legtöbb helyen a kinyomtatott recepteket is magaddal viheted. Poo főzőiskoláját jó szívvel ajánljuk, ahol a kurzusok 1500 bahtba kerülnek. A Silom ennél olcsóbb – 1000 baht egy kurzus – és több fogást is tartalmaz, a konyha felszereltsége azonban szerény. Mindezzel együtt ez a legjobb ár-érték arányú főzőiskola a városban. Ha passzívabb gasztrokalandra vágysz, a Bangkok Food Tours-ot neked találták ki. A néhány órától több napig tartó túrák 1350 bahttól kezdődnek. A város mellett található híres úszó piac az egyik legnépszerűbb bangkoki látnivaló. Ide is szerveznek túrát, ahol életre szóló élményekben lesz részed, ha ezt választod. Az egész napos túra ára 3600 baht.

6. Paradicsomi állapotok – Koh Chang szigete

Egy thaiföldi utazás sem az igazi a szigetvilág felfedezése nélkül! A hátizsákos turisták és családok számára is ideális Koh Chang szigete az egyik kedvencünk, ha egzotikus partokra vágyunk. Még csak belegondolni is nehéz, hogy Koh Chang-on, amelynek neve Elefánt-szigetet jelent, tíz évvel ezelőtt még nem volt folyamatos elektromosáram-ellátás és alig néhány motorbicikli járt az utakon, ma pedig már az egyik legnépszerűbb turistacélpont Thaiföldön. Az ország második legnagyobb szigete mégsem túl zsúfolt, hiszen festői tengerpartjait és sűrű dzsungeleit még nem rontotta el a turisták hada.

7. Ko Chang strandjai

A Hat Sai Khao névre hallgató, - egyébként fehérhomokos partot jelentő - északnyugati sáv főszezonban nagyon népszerű, így számíthatsz némi zsúfoltságra, különösen a délebbi részeken. A hófehér homok fölé nyurga pálmafák magasodnak, némelyik bele-beleér az azúrkék vízbe. Ha nem főszezonban jössz és elkerülöd a turisták hadát, nem is akarsz majd elmenni innen. Hat Kaibae strandja a családok kedvenc helye, nyugodtabb és csendesebb, mint a hátizsákos turisták által előnyben részesített többi tengerpart. A napozás mellett kajakozással is töltheted itt az időt. Ao Khlong Prao szintén jó választás lehet, mert a part gyönyörű, ám elég keskeny, ami azzal jár, hogy dagálykor a part legnagyobb részét elfoglalja a víz. Lonely beach szintén népszerű a bulizni vágyó fiatalok körében, ám a víz és a part nem olyan tiszta, mint az északi részeken.

koh_chang_legszebb_tengerpartjai_7.jpg

8. A sziget rejtett ékkövei

A Nam Tok Khlong Plu nevű vízesés a sziget belsejében található, amit tuk-tukkal tudsz megközelíteni. A háromszintes vízesést egy hosszabb felfelé sétálással érhetsz el a dzsungelen keresztül. Odaérve a vízesés alsó medencéjében fürdeni is tudsz. Ha reggel érkezel, még a felhők előtt, fantasztikus látványban lesz részed. A Nam Tok Than Mayom tulajdonképpen három vízesés, melyek egy közös medencében találkoznak a hegyekben. A vízesés tetejéről gyönyörű a kilátás. 200 bahtért tudsz belépni a vízesést is magába foglaló parkba. Nam Tok Khiri Pet apró vízesése a sziget további két vízeséséhez képest kevésbé népszerű a turisták körében – ha meguntad a zsúfolt strandokat, keresd fel a Ban Salak Phet településtől negyed óra sétára lévő vízesést és hűtsd le magad a tiszta medencében.

9. Ha elég volt a hófehér homokból és azúrkék vízből…

A sziget déli részén fekvő Ban Bang Bao falu ideális helyszín, ha szuvenírt vennél, mert gyakorlatilag az egész település egy nagy piactér. értelemszerűen emiatt kevésbé tradicionális ez a falu, mivel itt szinte minden a kereskedelemről szól, de ha beszereznél egy-két csecsebecsét, ideális választás lehet. A Tree Top kalandpark egy félnapos programot kínál, ha meguntad a tengerpartozást. Ez a park mindent tud, amit egy kalandparknak illik tudnia, szóval, ha szereted a kihívásokkal teli kikapcsolódást, nem fogsz csalódni. A szigeten lévő összes programirodában tudsz jegyet váltani ide. A Ban Kwan Chang elefántrezervátum a sziget északi részén található. A másfél órás vagy három órás látogatás ára 500, illetve 900 baht és magába foglalja az etetést, a fürdetést és az elefántlovaglást is. Ao Salak Kok mangroveerdői lenyűgöző látványt nyújtanak. Fedezd fel a sziget népszerű látnivalóját kajakkal – mi imádjuk a rejtélyes növényzetet és a mangroveerdő csodás színeit. A túrára minden programirodában be tudsz fizetni.

elefantrezervatum_thaifoldon_9.JPG

10. Szuper túraútvonalak Koh Chang-on

A Jungle Way és az Evolution Tour túráit azoknak ajánljuk, akik szeretnék közelebbről is felfedezni a sziget belsejét. Az egy vagy többnapos túrákat képzett vezetők tartják, akik minden fűszálat ismernek a környéken. Az egynapos túrák legtöbbje nem könnyű terepen vezet végig, ám a kitartás jutalma egy hűsítő fürdés valamelyik vízesésben és egy elefántrezervátum meglátogatása. Lehetőség van könnyebb útvonalat is választani, erről a foglaláskor tudsz megegyezni az irodával. Ha nem ijedsz meg a szokatlan túráktól, ajánljuk az éjszakai trekkinget, ami a Khao Salak Phet-re, a sziget legmagasabb csúcsára vezet fel. Életre szóló élmény lesz a 744 méteres magasságból nézni a felkelő Napot!

11. Kedvenc Koh Chang-i éttermeink

A nyugati parton számtalan jó ár-érték arányú éttermet találsz. Mi nagyon szeretjük a Norng Bua Hat Sai Khao-ban és a Porn’s Bungalows Restaurant-ot Hat Kaibe-ben. Ha isteni és nem túl drága tenger gyümölcseire vágysz, akkor a Phu-Talay nevű éttermet ajánljuk Khlong Prao-ban. A sziget északi csücskénél találod a Jungle Way éttermet, ami nevéhez hűen bepillantást nyújt az esőerdő élővilágába, méghozzá egy néhány szinttel feljebb lévő terasz segítségével. Ha felsétálsz ide, miközben az ételed készül, talán láthatsz néhány erdei élőlényt is. Éjszakai élet szempontjából a Lonely Beach és Hat Sai Khao az ideális célpont – itt egymást követik a bárok, csak győzd megtalálni a számodra legszimpatikusabbat!

a_legfinomabb_thai_etelek_11.jpg

+1 Thaiföldi utazás? Mikor és hogyan?

Bangkok és Ko Chang egész évben meleg és párás, ez alól talán csak a december és a január jelent kivételt, amikor kicsit enyhül a hőség, de ekkor is 30 fok körül van a hőmérséklet. Az esős évszak májustól októberig tart, ekkor mindennapos kisebb-nagyobb esőre lehet számítani. Ha thaiföldi utazást tervezel, akkor csekkold le a maiUtazás.hu Repjegyvadász ajánlatait, ahol az aktuálisan elérhető legjobb csomagajánlatok közül válogathatsz. Itt egy gombnyomással foglalhatsz szállást és repülőjegyet, ami után már nincs más dolgod, mint kivárni az utazás napját!

komment
süti beállítások módosítása