Te és a világ

Hasznos és gyakorlatias utazási tippek, ötletek

10+1 különleges amszterdami látnivaló

2017. március 02. 14:57 - Pető Dóra

Amszterdam télen-nyáron ideális választás, ha élményekben gazdag hosszú hétvégére vágysz. Adunk néhány tippet az amszterdami látnivalók felfedezéséhez, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a holland fővárosból.

 

1. Így fedezd fel az amszterdami látnivalókat!

Amszterdamban több vállalkozás kínál ingyenes városnéző túrákat, ezek közül mi a New Europe Tours sétáit ajánljuk jó szívvel – felkészült túravezetőik szórakoztató és érdekes történeteket mesélnek az amszterdami látnivalókról, miközben olyan különleges helyekre is felhívják a figyelmed, amelyeket egyébként nem feltétlen ejtenél útba. A City Free Tour piroslámpás negyeden végigkalauzoló városi sétája minden pénteken este 8-kor kezdődik és körülbelül másfél óráig tart. Kiskorúaknak nem ajánlott, de ha elmúltál már 18, akkor biztosan tetszeni fog.

amszterdam_utazas_1.jpg

2. Így utazz és foglalj szállást Amszterdamban! 

Amszterdam régóta az egyik legnépszerűbb európai turistacélpont, ami nem is csoda: szuper múzeumok, kávézók, kiterjedt parkok és különleges szórakozóhelyek teszik élhetővé és élvezhetővé a holland fővárost. Ha felfedeznéd az amszterdami látnivalókat, akkor nézd meg a maiUtazás.hu Repjegyvadász ajánlatait, ahol sűrűn találhatsz nagyon jó ajánlatokat  – a csomagok mindig az aktuálisan elérhető legkedvezőbb árú szállást és repjegyet foglalják magukba.

A cikkben említett fontosabb helyszíneket térképen is jelöltük. Írásunk a térkép alatt folytatódik.
Látnivalók   I   Gasztronómia   I   Szórakozás   I   Vásárlás

3. Amszterdam, a vizek városa

Amszterdam egészen más arcát mutatja, ha a kanálisokról szemléled. Ahelyett, hogy befizetnél a sokszor drága és tömeges hajóutakra, javasoljuk, hogy bérelj saját hajót, amennyiben nagyobb társasággal utazol. Nemcsak anyagilag éri meg sokkal jobban, de a hajóra ételt és italt is felvihetsz, arról nem is beszélve, hogy oda mentek, ahová akartok. Nyáron nagyon sok helyi választja a kikapcsolódásnak ezt a formáját, és nem véletlenül: a hajó fedélzetén, a napsütésben piknikezésnél kevés jobb dolog van Amszterdamban. A Canal Motor Boats-nál az első óra 50 euróba kerül, utána óránként 10 euróval csökken a bérleti díj. Az egyik legolcsóbb cég a Boaty, ők három órára 79 euróért adnak bérbe egy hajót.

kanalisok_amszterdamban_3.jpg

4. Itt bérelj bringát Amszterdamban

Amszterdam az egyik leginkább biciklisbarát európai város, a legtöbb helyi lakos is bringával közlekedik a városon belül. Mi is azt javasoljuk, hogy legalább pár órára próbáld ki a kétkerekű városnézést. Meglátod, hogy egészen más perspektívát kínál ez az eszköz, és a hollandok legendás udvariasságát is megtapasztalhatod: senki nem fog csengetni vagy rád szólni, ha nem mész elég gyorsan vagy bizonytalankodsz az irányt illetően. A városban több helyen bérelhetsz bringát, egy óra körülbelül 6-7 euróba kerül, az egész napos bérlés ára pedig 15 euró körül mozog. Az A-Bike Rental, a MacBike hasonló árakkal működnek, náluk valamivel olcsóbb a Mike’s Bike Tours, ahol egy napra már 10 eurótól bérelhetsz bringát.

5. A legjobb amszterdami piacok

Az amszterdami virágpiac világhírű. A Singel kanális mellett húzódó piacon mindenképp sétálj végig, noha ezt a piacot vásárlásra nem igazán javasoljuk, mert itt jóval magasabbak az árak, mint a kevésbé frekventált helyeken. Az egyik kedvencünk az Albert Cuyp Market, ami az egyik leghangulatosabb bolhapiac a városban. Régi könyveket és vintage ruhákat is vásárolhatsz itt, miközben a hamisítatlan holland street foodot is kipróbálhatod: nyers heringet, friss Stroopwaffelt és kézműves csokit kínálnak az árusok. A Waterlooplein az egyik legnagyobb bolhapiac a városban, ami itt nincs, az nem is létezik. A közel háromszáz bódé hatalmas mennyiségű árut kínál, de ha türelmes vagy/tudod, hogy mit akarsz vásárolni, akkor igazán különleges holmikra bukkanhatsz.

a_legjobb_amszterdami_piacok_5.jpg

6. A legjobb ingyenes koncertek

A világ egyik leghíresebb koncerttermében, a Concertgebouw-ban minden szerdán délben ingyenes koncertet adnak, amire bárki bemehet. Nem tévedés, valóban ingyen van. A jegyet a helyszínen veheted át, de érkezz időben, mert hamar elfogynak. A weboldalukon tudod csekkolni a programot, az ingyenes koncert szerdánként 12.30-kor kezdődik és fél óráig tart. Az impozáns Muziektheaterben keddenként hallgathatsz ingyenes koncertet, itt is 12.30-kor kezdődnek a fél órás koncertek. Havonta egyszer vagy kétszer a koncertet ingyenes épületbejárás követi, erről érdemes előre tájékozódni a weboldalukon.

7. Kedvenc amszterdami múzeumaink

A majdnem egy évtizedig tartó felújításon átesett Rijksmuseum Amszterdam legnagyobb múzeuma, csaknem 800 év művészetét öleli fel a benne található monumentális gyűjtemény. Fél napot legalább kalkulálj a felfedezésére. A felnőtt belépő 17,5 euróba kerül. A Van Gogh Múzeum a világ legnagyobb gyűjteményét tartalmazza a nehéz sorsú holland mestertől, erre a múzeumra is szánj legalább egy fél napot, ha alaposan be akarod járni. A felnőtt belépő 17 euróba kerül, amit érdemes online megvenni, időpontfoglalással együtt, hogy ne kelljen sorba állnod. Noha az előbb említett múzeumok világhírűek, és ha Amszterdamban jársz, mindenképp javasoljuk, hogy ne hagyd ki őket, a mi kedvencünk mégis egy jóval kisebb és kevésbé nevezetes múzeum, a Van Loon Múzeum. A 17. században épült emeletes ház a nemesi származású Van Loon családhoz tartozott. Ritka, hogy egy épületbe érve pontosan úgy érezzük magunkat, mintha visszarepültünk volna akár több száz évet az időben, de a Van Loon tökéletesen visszaadja a letűnt főúri korok hangulatát. Mindössze 8 eurórért pompás bútorok, nemesi arcképes és kristálycsillárok között kóborolhatunk és az elegáns kertet is felfedezhetjük.

amszerdami_muzeumok_7.jpg

8. Titkos helyek Amszterdamban

A Vondelbunkert-et eredetileg földalatti óvóhelyként használták a második világháborúban, manapság azonban egészen másféle funkciót tölt be: szórakozóhely és kulturális tér egyben, ami koncerteknek és alternatív performanszoknak ad otthont. Még egy saját sörfőzdét is üzemeltetnek odalent, így igazán autentikus élményben lehet része annak, aki ellátogat ide. Az aktuális programot a honlapjukon tudod megnézni. Hasonlóan különös hely a Brug9, ami egy egykori földalatti börtöncellából alakult át saját atmoszférájú koncerthelyszínné és kiállítási térré.

9. Különleges amszterdami látnivalók

Sokan nem tudják, de nem kell feltétlenül elhagynod Amszterdamot, hogy bepillanthass a vidéki Hollandia mindennapjaiba. Amszterdam központjától mindössze 20 perces buszúttal elérhető a Geitenboerderij Riddammerhoeve nevű kecskefarm, ahol amellett, hogy szeretgetheted az állatokat, mindenféle házi készítésű finomságot is beszerezhetsz, például sajtot, tojást, tejet és mézet is. A kecsketejes jégrémjük egyszerűen fenséges, ha erre jársz, ne hagyd ki! Ha már természet, akkor javasoljuk, hogy ha időd engedi, látogass el a Fruittuin van West nevű gyümölcsöskertbe, ahol magadnak szedheted az isteni és friss gyümölcsöt. A hangulat magával ragadó, a gyümölcsök pedig fenségesek, ideális délutáni program, ha szép az idő.

gyumolcskert_amszterdam_mellett_9.jpg

10. Egyedülálló amszterdami alkoholélmények

A ‘t Nieuwe Diep nevű bár és szeszüzem egy egykori szivattyúházból lett kialakítva a Flevopark közepén. A patak mellett, árnyas fák alatt álló hangulatos házban saját gint készítenek, emellett sört, üdítőket és snacket kaphatsz itt. Ideális hely egy kis délutáni ejtőzésre. Hasonlóan különleges hely a Brouwerij 't IJ nevű apró sörfőzde, ahol saját készítésű, organikus söröket kóstolhatsz.  Az épület egykor fürdőházként funkcionált, közvetlenül mellette áll egy szélmalom, csak hogy az élmény még autentikusabb legyen. Ha szereted a Heinekent, akkor a Heineken Múzeumot semmiképp ne hagyd ki. Interaktív és szórakoztató kiállítás a Heineken Experience, amit a legendás holland sörgyár épületében alakítottak ki. A felnőtt belépő 16 euróba kerül, amit érdemes online lefoglalni, hogy elkerüld a sorba állást.

10+1 Kedvenc rejtett amszterdami templomunk

Amikor Hollandiában betiltották a katolicizmust, a katolikusoknak nem volt más választásuk, mint áttérni a reformációra vagy titokban gyakorolni a hitüket. Akik az utóbbi mellett döntöttek, azok számtalan furmányos módszert találtak ki arra, hogy háborítatlanul tehessék ezt. Így jöttek létre a titkos templomok, melyeket kívülről semmi nem különböztet meg az átlagos lakóházaktól. Az egyik legérdekesebb, máig működő titkos templom az Ons Lieve Heer op Solder, ami egy kevésbé ismert amszterdami látnivaló. A 17. században épült ház felső emeletén található a templom, oltárral, padsorokkal és egy működő orgonával. Vasárnaponként tartanak itt misét, amire bárki bemehet.

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása