Te és a világ

Hasznos és gyakorlatias utazási tippek, ötletek

10+1 szuper tipp Londonban és a legismertebb londoni látnivalók

2017. február 20. 15:04 - Pető Dóra

London pezsgő, trendi, meglepő és inspiráló – no meg egyébként is a világ közepe. Összeszedtük neked a legkülönlegesebb helyeket, hogy a kötelező londoni látnivalókon túl igazi gyöngyszemekre is lelj!

 

1. Ingyenes londoni múzeumok

Londonban a legtöbb múzeum ingyenesen látogatható, de nemcsak ezért javasoljuk, hogy menj múzeumba, hanem azért is, mert a legtöbb nagyon-nagyon színvonalas. A Museum of London, a Natural History Museum, a Science Museum, a National Gallery és a Tate Modern is ingyenesen látogathatóak! A Tower Híd megtekintése csak kívülről ingyenes, a bent található, a híd történetét bemutató kiállítást 9 fontért nézheted meg, amire online is lehet jegyet váltani. A híd felvonása igazi látványosság, a felvonások időpontjáról itt tájékozódhatsz, szerintünk nem érdemes kihagyni.

london_utazas_1.jpg

 2. A legkülönlegesebb londoni látnivaló: a Camden Town

A Camden Town London közepében található, a város északi központjának is szokták nevezni. A bohém hangulatú városrészben számtalan street food helyet és bolhapiacot találni, emiatt a helyiek és a turisták egyik kedvence. Amit a Camden Market-en nem találsz meg, az nem is létezik. Könyv, ékszer, bizsu, új és használt ruhák, bútor és étel-ital – ezt mind egy helyen kínálja az eklektikus hangulató piac. A Camden tökéletesen reprezentálja London kulturális olvasztótégely-jellegét: az indiai, afrikai, európai konyha képviselőit is megtalálod itt, mi például nagyon szeretjük az olasz Trufflesecco-t és az autentikus indiai ételeket kínáló Masala Zone-t.

A cikkben említett fontosabb helyszíneket térképen is jelöltük. Írásunk a térkép alatt folytatódik.
Látnivalók   I   Gasztronómia   I   Szórakozás   I   Vásárlás

 

3. A legjobb londoni piacok

Londonban számos szuper piac van, ahol nemcsak egyedi holmikat vásárolhatsz, de a hangulat is garantáltan magával ragad. Mi nagyon szeretjük a Covent Garden Market-et, ahol ékszereket, édességet és szuvenírt lehet kapni, hétvégenként pedig művészpiacot tartanak itt, rajzok, festmények és kézműves csodák sora várja, hogy gazdára találjon. A Greenwhich Market a kézműves ékszerek és szuvenírek mellett igen különös holmikat is kínál: a makarontól kezdve a sapkákon át az állatos maszkokig igen széles a felhozatal. Ha kinézelődted magad, vegyél valami finomat (itt is világkonyha van) és vedd az irányt a folyó felé. Ülj ki egy padra és gyönyörködj a vízben, igazán különleges hangulata van. A Borough Market a gasztrorajongók Mekkája, míg a Brick Lane Market-et azoknak ajánljuk, akik szeretik a vintage ruhákat és bútorokat.

legjobb_londoni_piac_3.jpg

4. Fedezd fel Londont két lábon!

Több szervezet ajánl ingyenes városnéző túrákat Londonban, például a Free Tours By Foot, a Strawberry Tours és a Free London Walking Tours. Nem csupán a legfőbb londoni látnivalók köré szerveződnek ezek a túrák, hanem nagyon izgalmas tematikus séták is találhatók a kínálatban. A Strawberry kínál például Harry Potter- és street art-túrát, a Free Londonnal kísértetjárta helyszíneket barangolhatunk be, a Free Tours By Foot pedig a legismertebb színházakat veszi sorra egyik legnépszerűbb ingyenes városi sétáján. A sétákon való részvétel regisztrációhoz kötött, a túra végén illik borravalót adni a túravezetőnek.

5. Kedvenc londoni klubjaink

Ha szereted az élő zenét, akkor Camden Town lesz a neked való hely. Az egykor színházként működő Koko elképesztő hely, ahol változatos zenei stílusokkal találkozhatsz estéről estére. Ha még nem buliztál páholyban, akkor itt a kitűnő alkalom, hogy kipróbáld! Az Underworld szintén nagyon menő a helyiek körében, itt olyan bandákat hallhatsz élőben, mint a Placebo, a Radiohead vagy a The Cranberries. Ha kedveled a jazz-t, akkor a Jazz Cafe a neked való hely, ha pedig egy kis blues-t hallgatnál, akkor javasoljuk, hogy látogasd meg a Blues Kitchen-t, aminek a konyhája is isteni.

legjobb_klub_londoban_5.jpg

6. Így spórolj Londonban

A London Pass-szal komoly összeget meg lehet spórolni, mivel a kártya tulajdonosa ingyen mehet be több mint hatvan múzeumba, 1 napig ingyen használhatja a Hop On Hop Off buszjáratokat és expressz bejutást élvez számos népszerű látványosságba. Az egynapos kártya ára 62 font, a kétnaposé 85 font, a háromnapos pedig 101 fontba kerül. Ha kiváltod a Visitor Oyster Card-ot, a tömegközlekedést fél áron veheted igénybe. A kisebb távolságokat érdemes gyalog megtenni, de a nagyobbakra így is úgy is metróra vagy buszra kell szállnod, itt pedig komoly összegeket lehet elég gyorsan elkölteni, ezért a kártya ajánlott azoknak, akik sokat terveznek metrózni, buszozni.

 7. A West End leghíresebb darabjai elérhető áron

A Lyceumban adják az Oroszlánkirályt – lélegzetelállító díszletek, varázslatos kosztümök és Elton John világhíres zenéje teszik ezt a darabot felejthetetlenné. A Novello Színházban láthatod a Mamma Mia!-t, az Aladdin-t a Prince Edward Színházban adják, a Thriller című Michael Jackson emlékműsort pedig a Lyric Színházban. Nem kell feltétlen vagyonokat költened, ha látni akarsz egy darabot a legtöbb színházat – az elsőbb felsoroltakat is – tömörítő, világhíres West End-en. Ha online foglalsz jegyet jó előre, akkor igen nagy kedvezményekhez juthatsz. Ha tudod, hogy mikor mit szeretnél látni, akkor érdemes felkeresni a Leicester Square-en található TKTS jegyirodát, ahol last minute jegyekhez juthatsz, méghozzá nagyon kedvező áron.

londoni_szinhazak_7.jpg

 8. Warner Brothers Studio a kedvenc londoni látnivalónk

A Harry Potter rajongóknak kötelező program a londoni Warner Brothers Studio. A nagy sikerű mozifilmek eredeti helyszínei, jelmezei és varázslatos kellékei tekinthetők meg itt, azokat is bűvöletbe ejtve, akik még egyetlen részt sem láttak a világhres srozatból. A látogatók láthatják Harry híres seprűjét, a Nimbus 2000-et, de Dumbledore szobája és a Griffendél közösségi szoba is mind bejárható, ráadásul arról is bőven kapunk információkat, hogy milyen technológiával keltették életre a film készítői a valóságban nem létező varázslényeket. A jegyek 39 fonttól érhetőek el.

9. A legjobb londoni bevásárló utcák

A Bond Street és a Mayfair a luxusmárkák otthona, ide azért érdemes ellátogatni, mert az utca és a kirakatok gyönyörűek. Az Oxford streeten akkor is sétálj végig, ha nem akarsz vásárolni – bár több mint 300 üzlete meglehetősen csábító. A Regent Street árait tekintve egy fokkal barátságosabb, mint az Oxford, de olcsónak ez sem nevezhető. A Carnaby Street-en már bukkanhatsz jó dealekre, itt a független butikok éppúgy megtalálhatóak, mint a helyi dizájnerek munkáit felvonultató pop-up üzletek. Ha kedveled a különleges és ritka darabokat, akkor a már fentebb említett Covent Garden a te helyed. Az olcsó, ám különleges holmik lelőhelye a Notting Hill-i Portobello Road Market. A piac egy része giccseket és ételt kínál, ám másik részén valódi kincsekre bukkanhatsz.

oxford_street_9.jpg

10. Így foglalj szállást és repjegyet Londonba

 Ha kedvet kaptál egy londoni hosszú hétvégéhez, akkor irány a maiUtazás.hu Repjegyvadász oldala, ahol az aktuálisan elérhető legjobb csomagajánlatok közül válogathatsz, itt egy gombnyomással foglalhatsz szállást és repülőjegyet is Londonba. Az angol főváros éghajlata meglehetősen csapadékos, így szinte bármikor lehet esőre számítani. A legszárazabb hónapok a február és a március. A csapadékos időjárást némileg ellensúlyozza a hőmérséklet, hiszen itt télen sincsenek mínusz fokok, nyáron pedig kellemesen langyos időre számíthatsz, az átlaghőmérséklet a nyári hónapokban 23 fok.

+1 Itt bulizz Londonban

A Cargo az egyik kedvenc londoni klubunk. Az egykor vasúti hangárként működő épület napjainkban változatos zenei stílusoknak ad otthont, nem is beszélve a pop-up grillezőről, ami isteni falatokkal látja el a bulizásban elfáradt közönséget. Tippünk: pénteken érkezz este 10 előtt, addig ingyenes a belépés. A Studio 338-at nyáron szeretjük, amikor hatalmas tetőteraszán a csillagos ég alatt bulizhatunk. Ha télen jársz itt, akkor sem kell helyhiánytól tartanod, mivel ez London legnagyobb klubja. A Corsica Studios elsősorban a huszonévesek kedvelt helye, de ha kedveled a garage-t és a dubstepet, akkor garantáltan tetszeni fog, életkortól függetlenül.

london_ejszakai_elet_11.jpg

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása