Te és a világ

Hasznos és gyakorlatias utazási tippek, ötletek

10 kihagyhatatlan dublini látnivaló

2017. február 02. 16:08 - Pető Dóra

Dublin az egyik legnépszerűbb európai úti cél, aminek oka az, hogy nagyon szerethető és hangulatos város, ami több meglepetést tartogat, mint elsőre gondolnád. Összegyűjtöttük Neked a legnépszerűbb dublini látnivalókat, hogy garantáltan ne maradj ki semmiből, ha az ír fővárosban jársz. 

 

1. A legjobb dublini pubok

Dublin a kocsmák Mekkája, így mivel kezdhetnénk a város bemutatását, ha nem a legjobb pubokkal? Először is, ha ránk hallgatsz, elfelejted az útikönyvek által első helyen emlegetett Temple Bar-t! Tele van turistával és már semmit nem látsz a hely eredeti bájából. Menj inkább olyan pubokba, ahová a helyiek járnak, autentikusak vagy különlegesek. Mutatunk néhányat: a Brazen Head 1198 óta áll nyitva, ez Írország legrégebbi kocsmája, amit le sem tagadhatna – az épület úgy néz ki a színes virágaival, középkori ablakaival és apró kövekből összetákolt falaival, mintha koboldok laknák. A The Bank on College Green-ben azért érdemes inni egy pohár sört, mert egy régi bankot építettek át pubbá és egyszerűen gyönyörű lett. Ha már átépítés: a The Church egy olyan pub, ami eredetileg templom volt. Nem sok minden változott belül, csupán annyi, hogy imakönyvek helyett söröskorsókat szorongatnak odabent az emberek. Mi imádjuk, szerintünk neked is tetszeni fog. A Hogans nem tud semmi különlegeset felmutatni, annyi viszont biztos, hogy hamisítatlan ír pub és éppen ezért az egyik kedvencünk. Ha a kastély környékén jársz, ugorj be ide egy pohár sörre.

legjobb_pub_dublinban_1.jpg

 

2. Mikor és hogyan utazz Dublinba?

Egész Írországban, így Dublinban is nagyon változékony az időjárás. Május, június és szeptember rendszerint naposak, míg július és augusztus jellemzően esős hónapok. A téli hónapok is tartogatnak meglepetéseket, Dublin meglepően hangulatos és kellemes úti cél az év hideg időszakában is. Ha dublini hosszú hétvégére vágysz, akkor nézd meg a maiUtazás.hu Repjegyvadász ajánlatait, ahol sűrűn találhatsz nagyon jó dublini ajánlatokat  – a csomagok mindig az aktuálisan elérhető legkedvezőbb árú szállást és repjegyet foglalják magukba.

A cikkben említett fontosabb helyszíneket térképen is jelöltük. Írásunk a térkép alatt folytatódik.
Látnivalók   I   Gasztronómia   I   Szórakozás   I   Vásárlás

3. Shopping és kultúra Dublinban

Dublinban több bevásárlóutcát is találsz, így ha kedveled a divatot vagy csak szeretnél inspirálódni, nem lesz nehéz dolgod. A Grafton és a Henry utca a fő shopping központok - ha erre sétálsz, ne csak a kirakatokat nézd, hanem pillants felfelé is: az építészet lenyűgöző, ragyogó homlokzatok és méltóságteljes árkádok szegélyezik itt utadat. A Drury utca a fiatal tervezők Mekkája, apró dizájnershopok sorakoznak egymás mellett és kínálják szebbnél szebb áruikat. Az árak nem alacsonyak, de itt garantáltan minőséget kapsz a pénzedért. A legjobb bevásárlóközpont a Powerscourt Centre, ahol a ruhától kezdve az ékszeren át a kávézókig mindent megtalálsz. Ha elfáradtál a shoppingolásban, akkor hadd ajánljunk a figyelmedbe egy múzeumot, amit alapesetben nem biztos, hogy meglátogatnál. A Dublinia nem a legnépszerűbb dublini látnivaló, de izgalmas módon kalauzolja a látogatót a viking- és középkori Írországba, ahol középkori utcarészleteket, viking harci jelmezeket, több száz éves otthonokat és viking hajókat láthatsz testközelből. A középkor sötét világát is hűen bemutatja a múzeum, ezért ha kisgyermekkel érkezel, inkább válassz más programot. A belépő 9,5 euróba kerül.

vasarlas_dublinban_3.jpg

4. Hol egyél Dublinban?

A néhány éve nyitott, számos rangos gasztronómiai díjat elnyert Etto a dubliniak egyik kedvence. Nem a legolcsóbb étterem, de minőségi alapanyagai és különleges fogásai megérik az árukat. A hétköznap kapható kétfogásos ebédmenü ára 20 euró, a három fogásosé 25. Foglalj asztalt, ha itt szeretnél enni, mert tényleg nagyon népszerű a hely. Ha kifejezetten olcsó ételre vágysz, akkor válaszd a pubokat vagy a különböző street food helyeket. Városszerte sok mexikói – például a méretes buritokat kínáló Boojum -, közel-keleti, például a The Mongolian Barbeque, vagy éppen török étkezdét találsz, ahol jóval kedvezőbb áron lakhatsz jól, mint a klasszikus éttermekben. Az ír fővárosban évekkel ezelőtt lezajlott az a kávéforradalom, ami akkoriban Európai nagyvárosain, így Budapesten is végigsöpört, és aminek következtében stílusos kávézók kínálják széles választékukat számtalan helyen a városban, ahol baristák készítik el kedvenc italodat. A Brother Hubbard, amit mi nagyon kedvelünk, nem csupán egy kávézó, de ideális helyszín brunchra is. A reggeli menük 3-10 euró között mozognak.

5. Így közelkedj Dublinban

Dublin igazi biciklibarát város, ezért ha szereted az új helyeket két keréken felfedezni, javasoljuk, hogy bérlelj bringát. A budapesti BuBihoz hasonló rendszer működik Dublinban, ahol a város különböző pontjain lévő biciklitárolókból veheted el a bringádat és rakhatod le őket egy másik tetszőleges ponton. Turistáknak az 5 euróba kerülő háromnapos bérlet javasolt, amit a legtöbb bringatárolónál lévő terminálnál tudsz megvenni bankkártyával. A fizetési lehetőséggel ellátott állomásokat itt találod. Az első félóra ingyenes minden egyes elindulás után, az ezt követő használatért fizetned kell időarányosan. Szerencsére a szolgáltatás nem drága, 2 óra másfél euróba kerül, de három órás folyamatos használatért is csak 3,5 eurót kell fizetned, ráadásul a bringával saját tempódban, kényelmesen nézheted meg az összes dublini látnivalót.

utazas_dublinba_5.jpg

6. Így spórolj Dublinban

Dublin nem olcsó hely, de ha megfogadod tippjeinket és élsz a város nyújtotta lehetőségekkel, jóval kevesebbet fogsz költeni az utazás végére, mint tervezted. Számos ingyenes múzeum található a városban, melyek nagy része még érdekes is, így például a National History Museum, a fantasztikus National Gallery, vagy a régészet szerelmeseinek kedvence, a National Museum of Ireland-Archaeology. A város felfedezéséhez nem kell drága idegenvezető segítségét kérned, az önkormányzat is szervez városismertető túrákat, ráadásul ingyeneseket. A tematikus túrák érdekesek, a vezetők felkészültek, ám a közönség többnyire idősebbekből áll. Ha inkább fiatalokkal múlatnád az időt, akkor csatlakozz a Dublin Free Walking Tour sétáihoz vagy a Next Dublin Tour csapatához, mindkét helyen találsz ingyenes és kedvező árú városnéző túrákat.

7. Ismerd meg az ír sört és whisky-t!

Ha szereted a sört, akkor azért, ha nem szereted, akkor pedig éppen azért látogass el a Guinness Storehouse-ba. Írország legismertebb exporttermékét itt ismerheted meg igazán, az izgalmas bemutató alatt bepillantást nyerhetsz a sörkészítés rejtelmeibe és megtanítanak profi módon csapolni is. Már reggel egy pohár Guinness-szel a kezedben sétálni igazán felemelő élmény, szerintünk ne hagyd ki! Ha online foglalsz jegyet, spórolhatsz akár 30%-ot is a jegyeden, sőt sorban állás nélkül mehetsz be a múzeumba. A 14 eurótól elérhető belépő mellé kapsz egy pohár sört is. A sör mellet a whisky az írek kedvence és igencsak nagy mesterei a gyártásának is. 

legjobb_sor_dublinban_7.jpg

8. Ki a zöldbe

A St.Stephen’s Green névre hallgató közpark a helyiek kedvence, mert hatalmas és tiszta, tele lugasokkal és árnyat adó fákkal. Ha csak egy órára is ülsz ide ki délután, máris kapsz egy pici bepillantást a helyiek mindennapjaiba, ahogy munka után leülnek egy rövid piknikre vagy betérnek egy rövid sétára. A vízen úszó kacsák és illatozó virágok látványa bármilyen nyári délutánt nagyon kellemessé tehet. A Dublin Zoo a világ harmadik legrégebbi állatkertje, a hatalmas Phoenix parkban található állatkertbe már csak ezért is érdemes ellátogatni, valamint azért is, mert itt láthatsz rinocéroszt és gorillát is. A felnőtt belépő 17,5 euróba kerül, a 3-16 évesek 13 euróért mehetnek be, míg a 3 évesnél fiatalabb gyerekek számára ingyenes a belépés.

9. Kihagyhatatlan dublini látnivaló

A Trinity College Írország legrégebbi egyeteme, és mint ilyen, lélegzetelállító és fenséges látványt nyújt tornyaival és elegáns homlokzataival. A Long Hall névre hallgató egyetemi könyvárhoz hasonlót még biztosan nem láttál, már csak miatta is megéri ellátogatni az egyetemre, hiszen ritka az olyan alkalom, amikor szinte a Harry Potter egyik részének díszletei között érezheted magad, ez a könyvár viszont éppen ilyen. Az egyetemisták által vezetett túra 14 euróba kerül, de garantáltan megéri az árát, mivel izgalmas történeteket hallhatsz az épületről, valamint megnézheted a gazdagon díszített kellsi kódexet is, a 9. században keletkezett kéziratot, ami az írek egyik legértékesebb írásos emlékeként igencsak féltve őrzött kincs. A fél órás túrára a főkapu mellett lehet jegyet váltani, online jegyváltásra és előzetes időpontfoglalásra nincs lehetőség.

trinity_college_9.jpg

10. Egynapos kirándulások Dublin környékén

Dublinban számos utazási iroda kínál egynapos kirándulásokat szebbnél szebb tájakra, ezek közül összeszedtük Neked a legszebbeket. A Dublintól alig 20 kilométerre délre található Wild Wicklow jó néhány ismert film forgatási helyszínéül szolgált, ami nem is csoda: a zöld hegyek, a mélykék tó és az érintetlen természet megihlette a P.S. I Love You és A rettenthetetlen rendezőit is. Az Óriások útja Írország északi részén fekszik, Dublintól kb. 150 kilométerre északra, ami ugyan nincs közel, de  a látványért megéri utazni. A vulkanikus tevékenység eredményekért létrejött hatalmas hatszögletű bazaltoszlopokból 40 000 darab meredezik az óceán felé a parton, amelyek a napszaktól és fényviszonyoktól függően sárga, szürke és zöld színekben pompáznak. A Moher-sziklákat Írország leglátványosabb természeti képződményének tartják, amivel lehet vitatkozni, az viszont tény, hogy nagyon különleges látványt nyújt a nyugati partot övező, gyakorlatilag függőleges sziklafal. Ha csak egy napod van kirándulni, és nem vagy tériszonyos, mi a Moher-sziklákra szavazunk, garantáltan életre szóló élmény lesz.

komment
süti beállítások módosítása