Te és a világ

Hasznos és gyakorlatias utazási tippek, ötletek

Izlandi utazás? Ezeket a helyeket mindenképp látnod kell!

2016. december 09. 11:56 - Pető Dóra

Ha szereted a festői tájakat, a forró termálvizet, a vad természeti szépséget és a finom ételeket, akkor Izland nagyon fog tetszeni Neked. A Budapesttől mindössze négy és fél órás repülőútra fekvő város számos meglepetést tartogat. Tapasztalt utazásszakértőink megosztják Veled tippjeiket, hogy izlandi utazásod még annál is emlékezetesebb legyen, amilyennek megálmodtad.  

 

1. Így fedezd fel a reykjavíki látnivalókat!

Nyáron érdemes bringával felfedezni a várost és környékét, ezt pedig a legjobb, ha Reykjavík egyik legnépszerűbb bringakölcsönzőjében teszed meg. A vezetett túrák előnye, hogy nemcsak a reykjavíki látnivalók mellett tekerhetsz el, hanem izgalmas történeteket, városi legendákat is hallhatsz a településről, így valóban emlékezetes élményben lesz részed! A tematikus, két és fél órás városi túrák 6500 ISK-ba kerülnek, míg ha csak bérelsz, akkor 4 órára 3500 ISK-t kell fizetned, de szerintünk megéri a vezetett túrát választani. Nem olcsó, ám életre szóló élményben lehet részed, ha részt veszel egy néhány órás lovas túrán. Reykjavík vörös sziklás részén, szürreális, ám lélegzetelállítóan szép tájon vezet végig a túraútvonal, amely lóháton még izgalmasabb és fenségesebb, mintha gyalog tennéd meg ugyanezt. A két és fél órás túra ára 14 500 ISK-ba kerül, ami nem kevés, de hidd el, az élményért megéri.

a_festoi_szepsegu_reykjavik_1.jpg

2. Hogyan utazz Izlandra, hol szállj meg és mikor?

Ha kedvet kaptál egy izlandi utazáshoz, akkor időről-időre csekkold le a maiUtazás.hu Repjegyvadász ajánlatait, ahol az aktuálisan elérhető legjobb csomagajánlatok közül válogathatsz, így egy gombnyomással foglalhatsz szállást és repülőjegyet is Reykjavíkba. Ősztől tavaszig olcsóbb szállásokra, ám meglehetősen hideg időjárásra számíthatsz, a hőmérséklet 0 fok alá is mehet. Májustól szeptemberig már barátságosabb a klíma, de a hőmérséklet ekkor sem megy 15 fok fölé. Az ország természeti szépségei viszont az év minden szakaszában lenyűgözőek – hogy ezek közül mit érdemes felkeresni, arra tapasztalt utazásszakértőink adnak néhány tippet.

3. Kirándulás az izlandi vidékre

Hafnarfjörður központjától délre található Krýsuvík, ahol gőzölgő vulkánok és zubogó, forró források színesítik a hétköznapinak amúgy sem nevezhető tájat. Megéri felmenni a terület legmagasabb pontjára is, a fentről elénk táruló látvány biztosan kárpótol majd az extra erőfeszítésért. A legjobb az egészben, hogy nincs szükséged túravezetőre, hogy felfedezd a területet, az információs táblák bőven ellátnak tudnivalóval a geotermikus képződményekről. Nem fogsz itt két egyforma színű tavat találni, a néhol majd’ 50 méter mély Grænavatn-tó például zöld színű, köszönhetően a benne élő algáknak. Nem messze innen található az óceánt hosszan övező Krýsuvíkurberg szikla, ahol számtalan különleges madárfaj fészkel, a látvány pedig magáért beszél. Hogy megtaláld a számodra legszebb és legoptimálisabb hosszúságú túraútvonalat, térj be a Hafnarfjörður településen található információs központba, ahol minden szükséges információval és térképpel ellátnak majd.

kr_suvik_idealis_kirandulohely_3.jpg

4. Itt shoppingolj Reykjavíkban

Laugavegur az az utca, ahová, ha shoppingról van szó, muszáj ellátogatnod. Mivel ez Reykjavík egyik legnépszerűbb bevásárló utcája, az árak is ehhez igazodnak: ha nagy bevásárlást nem is rendezel itt, egy kirakatnézegetős séta inspirációnak tökéletes. A boltok bezárása után sem néptelenedik el a környék, számtalan klub, bár és étterem csalogatja a látogatókat. A Laugavegur utcából nyílik a Skólavörðustígur utca, ami bájos kávézóival, apró galériáival és kézműves üzleteivel a város egyik leghangulatosabb része, és itt már az árak is barátságosabbak. Ha bevásárlóközpontba vágysz, akkor a két legnagyobbat ajánljuk figyelmedbe: a Kringlan a városközponttól kicsit keletre fekszik, több mint százötven üzletével a shoppingolni vágyók Mekkája. A legnagyobb bevásárlóközpont a Smáralind, amely Reykjavík déli városrészében fekszik. Az épület maga is megér egy kis buszozást – a lenyűgöző építészeti elemeket magán viselő, hófehér belsővel rendelkező komplexum a legnagyobb bevásárlóközpont a fővárosban.

A cikkben említett fontosabb helyszíneket térképen is jelöltük. Írásunk a térkép alatt folytatódik.
Látnivalók   I   Gasztronómia   I    Szórakozás   I    Vásárlás

5. Ezeket a reykjavíki látnivalókat ne hagyd ki!

A Hallgrímskirkja templom Reykjavík egyik legikonikusabb épülete, a város majd’ minden pontjáról látható orgonasípra emlékeztető tornya. Több mint negyven éven át épült, 1945-ben kezdték építeni, a tornyot pedig 1986-ban fejezték be. A templom több mint ötezer sípból álló orgonája huszonöt tonnát nyom, a hangzása sem utolsó, érdemes hát betérni és meghallgatni. Minden hónap utolsó vasárnapján délután 2 órakor tartanak angol nyelvű misét a templomban, valamint betérhetsz orgonazenés meditációra is minden csütörtökön délben. A régi kikötő egykori halfeldolgozó üzemében kapott helyet a Tengerészeti Múzeum, ami izgalmas betekintést nyújt Izland tengerészeti és halászati történelmébe. Az egyik legnépszerűbb reykjavíki látnivalóba a felnőtt belépő 1500 ISK-ba kerül. Az Óðinn hadihajó, amely 1959 óta szolgálja az országot, a múzeum mellett horgonyoz és része az élménynek, hiszen minden nap indulnak vezetett túrák a hajó fedélzetére és belsejébe. A belépőjegy ide 1200 ISK-ba kerül, szerintünk semmiképp ne hagyd ki, emlékezetes tapasztalat lesz! Lehetőség van kombinált jegy vásárlására is, mely 2200 ISK-ba kerül és a hajóra és a múzeumba is be lehet menni vele.

a_hallgrimskirkja_templom_reykjavikban_5.jpg

6. Egy festői helyszín Reykjavík mellett

Reykjavíktól északra fekszik a festői Videy-sziget, ami ideális kirándulóhely lehet egy egész napos vagy akár félnapos túrára is. A parányi sziget gyalog és biciklivel is bejárható, ám akármelyiket válaszd is, képeslapra való tájakból nem lesz hiány. A sziget gazdag túraútvonalakban, csak győzd bejárni az összeset. Építészeti szempontból is fontos a sziget, a rajta álló templom egyike az ország legöregebb templomainak, az ikonikussá vált Videy-ház pedig az ország legelső kőből épült épülete! A szigeten található továbbá a Yoko Ono tervezte Imagine Peace-torony, mely a világbékét hirdeti. A húsz méter magas és egy méter széles torony fényét geotermikus energia biztosítja. Jó, ha tudod, hogy Videy szigetéről különösen gyönyörű a sarki fény. A különleges természeti jelenség novemberben és február-március környékén a legragyogóbb, noha más hónapokban is láthatod kevésbé pompás verzióját. A sarki fény nélkül is tökéletes lehet az izlandi utazásod, ám ha jól időzítesz, életreszóló élményeket szerezhetsz. Nyáron a Skarfabakki és az Aegisgardur kikötőkből indulnak Videy-ra kompok, míg télen csak előbbiből van közlekedés a szigetre szombatonként és vasárnaponként.

7. Autentikus fürdőélmények

Ha autentikus izlandi élményre vágysz, akkor el kell látogatnod Nauthólsvíkba, itt található ugyanis a fővároshoz legközelebbi geotermikus tengerpart. A tenger egy részét elkerítették, az így létrejött medence vizét pedig egy közeli meleg vizű forrással melegítik, ami ugyan sosem lesz forró, de legalább barátságosabb hőmérsékletű, mint az óceán, ami télen 1-5 Celsius-fokos, de nyáron sem megy 15 fok fölé. A helyiek egyébként imádnak a jeges óceánban úszni, aminek hagyománya ősidőkre vezethető vissza. Az alacsonyabb hőmérsékletet leszámítva Nauthólsvíkot semmi nem különbözteti meg a klasszikus tengerpartoktól: lehet itt napozni, röplabdázni és focizni is. Legegyszerűbben a Hlemmur térről induló 19-es busszal juthatsz el ide. A legnépszerűbb forrás a festői szépségű Kék Lagúna, sokan csak emiatt utaznak Izlandra. A forró tengervizet bugyogtató forrás Grindavik település mellett található, nem messze Reykjaviktól. A fürdőzés mellett szaunázhatsz vagy vehetsz egy frissítő masszázst, de beülhetsz a bárba is egy finom italra. Érdemes előre belépőjegyet foglalni, mert a hely nagyon népszerű. A sztenderd belépőjegy, ami tartalmaz egy arcpakolást is, 40 euróba kerül, az ennél több szolgáltatást tartalmazó belépőjegyek értelemszerűen drágábbak. Nyári hónapokban a jegyek 10 euróval többe kerülnek, mint télen.

kek_laguna_izlandon_7.jpg

8. A legjobb termálforrások Izlandon

A Kék Lagúnán túl is van élet, illetve forrás Izlandon, nem is kevés! A legtöbb eléréséhez autót kell bérelned, mert tömegközlekedéssel nem megközelíthetőek. Landmannalaugar a fővárostól keletre fekszik, a sziget déli részén. Ez a hely a túrázók paradicsoma szép ívű lankáival és változatos színeivel. Néhány órás túra után jól esik beleülni a forrásvízzel teli, gőzölgő medencébe, ami ráadásul elég nagy, így nem kell attól tartanod, hogy nem férsz be a tömegtől a vízbe. Az egyik legrégibb forrás Seljavallalaugban található, az ország déli részén. A természetes medence egyik oldalát a hegy határolja, ahonnan a forró víz a medencébe folyik, másik oldalán pedig a Laugará folyó csörgedezik, szóval a lélegzetelállító látvány garantált. Reykjavikból 2-3 órás autóúttal juthatsz fel ide. A hegy lábánál lévő parkolóból még egy jó negyed órát túráznod kell felfelé, de természeti szépségekben ezen az úton sem lesz hiány, szóval abszolút megéri.

9. Bálnales és bárányterelés Izlandon

Több reykjavíki cég is kínál hajós kirándulást, amelyeken természetes élőhelyükön, a tengerben figyelheted meg a bálnákat. Nincs azonban garancia a sikerre, semmi nem garantálja, hogy a bálnák épp a te hajódnak mutatják meg magukat. A kirándulásokat szervező cégek szerint ha nyáron mész, akkor 90% az esélye, hogy látni fogod a monumentális jószágokat, télen ennél valamivel kisebb. Az Elding iroda az öreg kikötőben található, ők 9900 ISK-ért kínálják a 2,5-3,5 órás programot. Az Extrem Iceland ugyanennyiért kínálja ugyanezt a szolgáltatást, az ő irodájuk is az öreg kikötőben található. Az összes többi szolgáltató drágább ennél, ezért azt javasoljuk, hogy ha bálnalesre mennél, közülük válassz. Ha már autentikus élményekről beszélünk, muszáj megemlítenünk a szeptemberi országos birkaterelést. Az izlandi nyájtulajdonosok ilyenkor meghívják rokonaikat, barátaikat és azokat az idegeneket is, akik érdeklődnek az izlandi tradíciók iránt, hogy segítsenek begyűjteni a lankákon legelésző négylábúakat és téli, fedett szálláshelyeikre terelni őket. A többnapos rendezvény sok gyaloglással, evéssel és ivással telik, éjszakánként pedig óriási bulikkal – nekünk ez volt az izlandi utazásunk fénypontja, ezért bátran ajánljuk.

izlandi_balnales_9.jpg

10. Kóstold meg az izlandi különlegességeket!

Reykjavík nem olcsó hely és ez igaz az ételekre is. Van viszont jó néhány olyan hely a városban, ahol nem kell mélyen a pénztárcádba nyúlni, ha finomat akarsz enni. Ilyen például a tavasztól őszig nyitva tartó Fish and Chips Vagninn. A Grandagarður kikötőben álló piros mobil halsütöde friss és finom halat és sült krumplit árul, mindezt barátságos áron. A Svarta Kaffid (Fekete Kávé) szintén jó választás lehet, ha olcsón akarsz valami finomat enni. A friss cipóban szervírozott forró leveseket a helyiek is imádják. A kicsi, de barátságos hamburgerező, a Hamborgarabulla Tomasar friss és méretes hamburgereket kínál elérhető áron. Ha a kikötő közelében jársz és éhes vagy, tuti választás lesz ez a hely.  Nincs jobb módja a reykjavíki ételkülönlegességek felfedezésének, mint egy jól szervezett gasztrotúra! A Reykjavik Food Walk által szervezett túra hat helyszínre látogat el, ahol a látogatók tizenhárom helyi specialitást kóstolhatnak meg, köztük a tradicionális izlandi báránylevest, homárlevest, az ikonikussá vált hot-dogot és számtalan érdekes, helyben készült sajtot. Közben érdekes infókkal gazdagodhatsz az ételek eredetéről, történetéről és elkészítéséről. A négy órás túra nem olcsó, 13 900 ISK-ba kerül fejenként, de garantáltan elégedetten és jóllakottan távozol majd.

komment
süti beállítások módosítása