Te és a világ

Hasznos és gyakorlatias utazási tippek, ötletek

Kanári szigetek - Tippek a tökéletes nyaraláshoz a világ egyik legkellemesebb klímájú szigetein

2016. december 06. 11:07 - Pető Dóra

Sokan azt gondolják, hogy a Kanári-szigetek nem több, mint tengerpartok sora és a Teide-hegy, ám ez hatalmas tévedés. A hét nagyobb tagból álló spanyol szigetcsoport minden utazó álma, mert megvan benne minden, amire egy fantasztikus nyaraláshoz szükség van: kristálytiszta víz, homokos tengerpartok, történelmi városok, változatos túraútvonalak, isteni ételek és gazdag kultúra. Olvasd el tippjeinket, hogy Te is megismerhesd a Kanári-szigetek igazi arcát!

 

1. Szállás és utazás pénztárcabarát módon

Ha bejárnád a festői Kanári-szigeteket, akkor időről-időre csekkold le a maiUtazás.hu Repjegyvadász ajánlatait, ahol az aktuálisan elérhető legjobb csomagajánlatok közül válogathatsz, így egy gombnyomással foglalhatsz szállást és repülőjegyet is. Bárhol is legyen a szállásod a Kanári-szigeteken belül, a szigetek között könnyen tudsz közlekedni: mehetsz komppal vagy a Binter Canarias belföldi repülőjárataival is. Ha időben foglalsz, utóbbi még olcsóbb is lehet, mint a komp. A nagyobb szigeteken helyi buszjáratokkal juthatsz el egyik helyről a másikra, de utót is bérelhetsz, ami itt meglehetősen olcsó, kb. napi 25 eurótól juthatsz bérelt autóhoz.

utazas_a_kanari_szigetekre_1.jpg

2. Az igazi Gran Canaria

Habár sokan csak a tengerpartig jutnak Gran Canarián, a sziget igazi kincsei annak belsejében vannak. Bérelj autót és járd be a festői Arucas, Teror és Firgas városokat, és biztosra vesszük, hogy sem a városokba vezető út természeti szépségeiben, sem az ottani építészeti emlékekben nem fogsz csalódni. Arucasban ugorj be egy kávéra a Gourie 3-Café-ba, ami barátságos áraival és isteni kávéjával igazán jó kiindulópontja lehet a városnézésnek. Terorban ajánljuk az El Rincon de Magui éttermet, ami nem tipikus turistahely, ellenkezőleg: a helyiek kedvence, így ha tradicionális spanyol ételt ennél, ráadásul barátságos áron, itt a helyed. A Roque Noblo szikla a sziget kellős közepén áll és tulajdonképpen Gran Canaria szimbóluma, amit nem szabad kihagynod, ha erre jársz. A fenséges sziklát könnyű megközelíteni, a bátrabbak akár meg is mászhatják. A sziklától dél felé indul az egyik legszebb autóút, amit a szigeteken láthatsz. A 60-as útról térj le a 605-ösre és haladj dél felé. A táj változatossága és a bájos hegyi falvak téged is biztosan elvarázsolnak majd.

A cikkben említett fontosabb helyszíneket térképen is jelöltük. Írásunk a térkép alatt folytatódik.
Látnivalók   I   Gasztronómia   I   Szórakozás

3. A kihagyhatatlan Teide

A Teide vulkán 3718 méterével Európa egyik legmagasabb hegye. Felvonóval a legegyszerűbb feljutni a Tenerife szívében álló hegy tetejére, ehhez azonban egy engedélyt kell magaddal vinned, amit INNEN tudsz ingyen letölteni. A felvonóra érdemes jegyet foglalni, amivel akár több órás sorban állást spórolhatsz meg magadnak. A retúrjegy a csúcsra 27 euróba kerül, az egy útra szóló jegy pedig 13,5 euróba. A legfelső megálló 3555 méteren található, innen három útvonal visz fel a csúcsra. A hegy tetején mindig hideg van, így függetlenül attól, hogy milyen jó idő van a lábánál, vigyél magaddal hosszúnadrágot és dzsekit. Tippünk: vedd meg a jegyet online a délután 2-4 órás idősávba, mert ekkor 10% kedvezmény jár minden jegytípusra. 16:50-kor megy le az utolsó felvonó, kivéve, ha nagyon rossz az idő, mert akkor - többszöri figyelmeztetés után – viszonylag hamar lezárják a felvonót.

teide_vulkan_tenerifen_3.jpg

4. Kulináris élvezetek Santa Cruz de Tenerifén

A Granja park mellett található Calle Noria kávézók és éttermek egész hadát kínálja az éhes gyomornak. A házak a szivárvány minden színében pompáznak, a hangulat pedig olyan, mintha Latin-Amerikába csöppentél volna! Az El Bulan nem nevezhető olcsó helynek, de a minőséget ismerve nyugodtan mondhatjuk, hogy a város egyik legjobb ár-érték arányú tapaszbárja. A Papas Arrugadas a Tenerifén honos krumpliból készült tradicionális helyi étel, rengeteg helyen kapható. A pirospaprika-szósszal leöntött egészben sült burgonya olcsó és laktató fogás. Javasoljuk, hogy a Bodeguita Canaria nevű étteremben próbáld ki, ez az egyik kedvencünk. Ami az esti szórakozást illeti: az Avenide de Anaga a tengerpart mentén húzódó utca, tele klubokkal és bárokkal. Nappal nem forgalmas, esténként viszont a legjobb választás egy italra. Ha spórolnál a szórakozáson, válaszd inkább a La Laguna nevű egyetemi városrészt, ahol a diákok pénztárcájához igazított árakkal várják a vendégeket az éjszakai bárok.

5. A páratlan Loro Park

Tenerife északi részén, Puerto de la Cruz-ban fekszik ez az óriási park, ami számtalan különleges növény- és állatfajnak ad otthont. Az itt lakó több mint 700 állat egy része szabadon sétál a járókelők között, így igazán közelről meg tudod figyelni őket. A felnőtt napijegy 33 euróba kerül, a gyerek 22-be. Ha online veszed meg a jegyet, akkor jegyenként egy 5 eurós bónusszal ajándékoznak meg, amit a park számtalan boltjában vagy éttermében vásárolhatsz le. Ha családdal utazol, akkor vegyél kombinált jegyet, ami a Loro Parkon kívül a gigantikus vízi vidámparkba, a Siam Park-ba is érvényes. A kombinált felnőtt jegy 57 euróba kerül, a gyerek 38-ba és ez esetben fejenként 10 eurós voucher-t kaptok ajándékba. ITT tudhatsz meg mindent a jegyekről.

a_tenerifei_loro_park_5.jpg

6. San Cristobal de la Laguna, a gyarmati város

Tenerife egykori fővárosa nem véletlenül része az UNESCO Világörökségnek. A bájos történelmi városnak számtalan építészeti emléke van, reneszánsz és neoklasszikus templomok, 17-18. századi villák és egy gyönyörű katedrális is. Környékükön rengeteg boltot és kávézót találsz, így ha kigyönyörködted magad az épületekben, vessz el a szűk utcákon és fedezd fel a környéket! A katedrálison kívül az Iglesia de Nuestra La Concepción és az Iglesia de Santo Domingo de Guzmán templomokat mindenképp látogasd meg, a város ikonikus épületei ezek, történelmi jelentőségükről nem is szólva. Ha szívesen elmélyednél a helyi kultúrában és szokásokban, javasoljuk, hogy látogasd meg a Történeti és Antropológiai Múzeumot! Ide a felnőtt belépő 5 euró, a kedvezményes 3,5. Tippünk: időzítsd a látogatást péntek vagy szombat délután 16h utánra, mert az állandó kiállítást ekkor ingyen nézheted meg!

7. A legszebb tengerpartok

Noha Lanzarote szigete vulkáni tevékenység által jött létre, tengerpartjait - néhány kivételtől eltekintve – nem fekete homok borítja. Bérelj autót és járd körbe a szigetet, életre szóló élményben lehet részed! Az északnyugati Famar rózsaszínes sziklái vagy a déli Papagayo hófehér homokos partja minden utazót elvarázsolnak. Ha Gran Canarián jársz, akkor a Playa de las Canteras vagy a hófehér homokos Anfi a legjobb választás. A pálmafák övezte, íves Las Teresitas Tenerife szigetének legnépszerűbb tengerpartja. Ugyanitt a nyugati oldalon El Naviot azoknak ajánljuk, akik szeretnek szörfözni és kedvelik a vízi sportokat. Fuerteventura szigetén a kacifántos nevű Playa de Sotavento de Jandía tengerpart vitathatatlanul a legszebb: az azúrkék víz és az aranysárga homok párosa egyszerűen megunhatatlan. Itt nincsenek pálmák, így szinte árnyék is alig akad, bérelj hát napernyős nyugágyat és vigyél magaddal kalapot!

lanzarote_7.jpg

8. Kirándulás La Gomerára

La Gomera szigete tele van szebbnél szebb túraútvonalakkal. A Garajonay Nemzeti Park a sziget jelentős részét felöleli, a kényelmes kirándulástól kezdve a nehezebb terepeken át a hegymászásig mindenki megtalálja a kondijának megfelelő útvonalat. A sziget számos információs irodájának egyikében szerezz be egy térképet és irány a természet! Ha megéheztél, akkor ajánljuk a Las Hayas-i  Casa Efigenia éttermet, ami házias ízeivel és barátságos áraival minden utazó kedvence. A sziget nyugati oldalán található Valle Gran Rey a helyiek és a turisták kedvelt helye. Naplementekor megtelik a tengerpart élettel, táncosok és zenészek szórakoztatják önmagukat és a közönséget, miközben mindenki a lemenő Nap színeiben gyönyörködik. Örökké emlékezetes program lesz a bálnafigyelés: az erre szakosodott négy órás hajóút ebéddel együtt 40 euróba kerül, ha Valle Gran Rey-ből indulsz és 43-ba, ha Playa de Santiagoból.

9. Egy rejtett gyöngyszem: El Hierro festői szigete

El Hierro apró szigete nem igazán népszerű a turisták között, ennek oka pedig az, hogy nem ismerik. A Kanári-szigetek legnyugatibb tagja változatos felszínnel és gyönyörű élővilággal várja azokat az utazókat, akik értékelik az érintetlen természetet. Az a fajta hely, ahol simán várnod kell néhány percet az úton, míg áthajtanak előtted több száz birkát, ugyanakkor a sziget legeldugottabb pontján is elérhető az ingyenes wifi. A tengerparton vannak ugyan bárok és éttermek, de ne számíts „Egyet fizet, kettőt kap” akcióra vagy hangos bulihelyekre. A Guachinche Frontera étterem például nincs is rajta a sziget bárjait és éttermeit felsoroló, turisták számára nyomtatott szórólapon, pedig az étel kitűnő, az asztaloktól ráadásul pompás kilátás nyílik az öbölre. A sziget déli csücskében található La Restinga halászfalu népszerű merülőpont, így ha búvárkodni támad kedved, ide mindenképp látogass el. Los Cristianosból komppal 99 euróért kaphatsz retúrjegyet a szigetre, de mehetsz repülővel is.

el_hierro_szigete_9.jpg

10. A földöntúli Lanzarote

A szigetcsoport legészakabbi tagja holdbéli tájaknak ad otthont: a Timanfaya Nemzeti Park egyes részei valóban úgy néznek ki, mintha a Holdon járnánk. A 360 darab vulkán megtekintése egyedül nem megengedett: gyalog vagy busszal viszik körbe a turistákat a nem mindennapi tájon. Az útvonalakról és árakról ITT tudhatsz meg többet. A sziget felszíne annyira változatos és sokszínű, hogy ha jó a kondid, akkor mindenképp javasoljuk, hogy biciklivel fedezd fel az egyes részeket. A Puerto del Carmen-beli Revolution Bike-tól bérelhetsz bringát már napi 10 eurótól. A cég vezetett túrákat is kínál különböző hosszúságú útvonalakra. La Geria borvidéke kihagyhatatlan, ha a szigeten jársz. A fekete vulkáni hamuból kinövő harsogó zöld szőlőtőkék hihetetlen látvány nyújtanak, nem is beszélve a zamatos borról, amit itt kóstolhatsz. A Timanfaya Nemzeti Park keleti oldalán található lankákon egymást követik a borászatok, az egyik legrégebbi az El Grifo, ahol egy borászati múzeum is betekintést ad a hagyományokba. 

+1. Miért éppen februárban menj?

A Kanári-szigeteken egész évben jó idő van, a február viszont több szempontból is ideális időpont az utazásra. Noha az átlaghőmérséklet 17 Celsius-fok körül van, ha nemcsak a tengerpartokért mész, akkor február a te hónapod. Az egyik ok, amiért mi különösen februárban szeretünk itt lenni, az a karnevál. Nehéz eldönteni, hogy a Santa Cruz de Tenerifén heteken át zajló ünnepség a szemet, az ízlelőbimbókat vagy a lelket gyönyörködteti leginkább, ezért mi inkább csak annyit mondunk, hogy ha életre szóló élményt keresel, a karneválon a helyed. Van egy másik tippünk is februárra: a Gran Canaria szívében álló bájos Tejeda falu minden évszakban elragadó, ám hála a rengeteg mandulafának, februárban a leghangulatosabb. A helyiek egy egész hónapon át mindenféle mandulás étellel és itallal ünneplik a fák virágzását. A kedves kis településen sok éttermet és bárt találsz, mi most mind közül a Let me Take U-t szeretnénk kiemelni. A házias ízeket és a barátságos kiszolgálást a külföldiek és a helyiek is imádják, szóval ha erre jársz, ide mindenképpen térj be!

 

További spanyolországi tippjeink, amik hasznosak lehetnek:

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása