Te és a világ

Hasznos és gyakorlatias utazási tippek, ötletek

Costa Del Sol, Európa Kaliforniája - 10 nagyszerű utazási tipp, ha Andalúziába vágysz!

2016. november 24. 12:45 - Pető Dóra

A Malaga és Gibraltár között elhelyezkedő napos, hangulatos és pezsgő dél-spanyolországi Costa del Sol-ban még sosem csalódtunk. Összegyűjtöttük neked a legjobb helyeket, hogy te is úgy térj vissza a nyaralásból, ahogy mi: a fogadalommal, hogy mindenképpen visszamegyünk.

 

1. A legszebb tengerpartok

A Malaga városához közeli El Bajondillo a kedvencünk, mivel ellentétben Costa del Sol legtöbb tengerpartjával, itt nem kövek, hanem finom aranyszínű homok övezi a partot. A pescato névre hallgató apró sült hal a környék specialitása, a parton húzódó számos étterem és bár legtöbbjében megtalálod. Ropogtass el egy tál friss halat, miközben a hullámzó vízben gyönyörködsz! A picivel délebbre fekvő La Carihuela is nagyon jó választás. Érkezz korán, keress magadnak egy kényelmes nyugágyat a parton és figyeld, ahogy a könyék éledezik: ahogy a kávézók és teraszok egyre telnek meg élettel, és az apró boltok is kinyitják kapuikat. A tengerparti sétány a közeli kikötőhöz vezet, ahol stílusos üzleteket, hangulatos éttermeket és pezsgő éjszakai életet találsz.

costa_del_sol_legszebb_tengerpartja_1.jpg

2. Mikor menj, és hogyan utazz?

A főszezon Costa del Sol-on júniustól októberig tart, ezekben a hónapokban ne számíts magányos sétákra a tengerparton, de arról sincs szó, hogy a tömeg élvezhetetlenné tenné ezt a gyönyörű dél-spanyolországi partszakaszt. Viszont a gyakorlati oldaladra lesz szükség, ha ekkor utazol: foglalj jó előre szállást, hogy nehogy hoppon maradj. Ezt legpraktikusabban a maiUtazás.hu Repjegyvadász ajánlatai közül teheted meg, ahol a szállás mellett repülőjegyet is foglalhatsz, mindezt egyetlen kattintással. Itt mindig az aktuálisan elérhető legjobb szállás+repülőjegy kombinációkat találod, így ha Costa del Sol-ra utaznál, először itt nézz mindenképp szét.

3. Éjszakai élet

Ha buli, akkor Puerto Banus! A Costa del Sol szívének nevezett kikötőváros az éjszakai élet Mekkája, tele bárokkal, klubokkal és diszkókkal. A house szerelmeseinek a Dreamers-t ajánljuk, ahol nemzetközi DJ-k mixeire élvezheted a ritmust hajnalig. A Tibu a környék egyik legnagyobb klubja, amelynek teraszáról kényelmes ágyakon pihenve élvezheted a kikötőre néző kilátást, ha már kitáncoltad magad. A belépés éjfélig ingyenes, utána 10 euró fejenként. A malagai Moliere Beach-ben még sosem csalódtunk. A zene változatos, a koktélkínálatról nem is beszélve, ráadásul a tengerparton van – kell ennél több? Aki visszafogottabb kikapcsolódásra vágyik, annak a malagai Antigua Casa de Guardia-t ajánjuk, ahol a fantasztikus helyi borokat egyenesen a hordóból csapolják. Szintén kedvelt hely Malagában a Zzpub, ahol hétfőtől péntekig élőzene, hétvégén soul, jazz, funky vagy salsa várja a bulizni vágyókat.

costa_del_sol_ejszakai_elete_3.jpg
 4. Fedezd fel a környéket!

Costa del Sol nem csupán tengerpartok sorából és éjszakai klubokból áll, a természeti környezet éppoly elragadó, mint a turisták szórakoztatására kiépült infrastruktúra. A John Keo túraszervező iroda séta- és trekking útvonalak egész garmadáját kínálja azoknak, akik felfedeznék a környező hegyeket. Az egy napostól az akár egy hetes túrákig számtalan program közül válogathatsz, az árak 20 eurótól indulnak. Ha inkább két keréken járnád be a környéket, akkor a Sierra Cycling túráit neked találták ki! A Mountain Bike-os vezetett túrák 70 eurótól kezdődnek, áruk hosszúságtól és a terep jellegétől függően változik. A Viajes Rusadir iroda szervezett kirándulásokat kínál Costa del Sol mesés tájain és városaiban. Az egy napos túrák között van néhány, amely csak oroszok vagy csehek számára szerveznek, ám a legtöbb program mindenki számára elérhető.

A cikkben említett fontosabb helyszíneket térképen is jelöltük. Írásunk a térkép alatt folytatódik.
Látnivalók   I   Gasztronómia   I   Éjszakai élet

5. A kihagyhatatlan Nerja

Costa del Sol keleti végén található Nerja kihagyhatatlan úti cél, ha erre jársz. Az Európa balkonja névre hallgató méretes tengerparti erkélyről gyönyörű kilátás nyílik a tengerre és a szomszédos partszakaszokra. A híres Nerja-barlangok szintén bakancslistás elemek, amelyek varázslatos barlangrajzaikkal, cseppkőtornyaikkal és régészeti leleteikkel az őskorba repítenek vissza. Az audioguide-os normál belépőjegy 10 euróba kerül, 12 éves kor alatti gyermeknek viszont csak 6 euróba. A Történeti Múzeumot se hagyd ki, ha ide látogatsz, ide a belépő 4 euró. Ha kombinált jegyet veszel, ami a barlangba és a múzeumba is érvényes, akkor csak 11 eurót kell fizetned. Ha jól időzíted a látogatást, akár ingyen is bemehetsz a múzeumba: február 28-án, május 18-án és szeptember 27-én nem kell fizetned a belépőjegyért. 

nerja_kihagyhatatlan_uti_cel_5.jpg

6. Fedezd fel Malagát és környékét!

Malaga önmagában megér egy-két napot – csodás tengerparti sétányával, új és középkori épületeivel, isteni kávéjával és stílusos éttermeivel mindenkit elvarázsol, így ha teheted, mindenképp fedezd fel a várost. Malaga környéke is kínál azonban látnivalókat, méghozzá nem is akármilyeneket! A 10. században épült Gibralfaro erőd azért tartozik kedvenc úti céljaink közé, mert tetejéről nemcsak a tengerre nyílik csodás kilátás, de a szárazföld irányában a hegyeket is megcsodálhatjuk, és innen látszik igazán, hogy milyen változatos vidék is Costa del Sol. A normál belépőjegy 2,2 euróba kerül, de ha az Alcazabába is érvényes kombinált jegyet veszed meg, akkor csak 3,55 eurót kell fizetned. Az Alcazaba Spanyolország legjobb állapotban fennmaradt mór erődje és Malaga egyik legfontosabb látnivalója is. A múzeummal is felszerelt ókori erődnek varázslatos hangulata van, nem is beszélve az éjszakai díszkivilágításról! Tippünk: érkezz vasárnap délután 2 óra után és ingyen mehetsz be mindkét erődbe!

7. Picasso nyomában

A malagai Picasso Múzeum a világhírű művész több mint kétszáz alkotását őrzi, köztük nemcsak festményeket és rajzokat, hanem szobrokat és kerámiákat is. A múzeumnak helyet adó, 16.században épült Buenavista Palace már önmagában megérne egy látogatást, de az egyedülálló Picasso-gyűjtemény miatt semmiképp sem szabad kihagynod, ha erre jársz. A normál belépőjegy 8 euróba kerül, 26 éven aluli diákoknak 5 euróba, a látogatáshoz biztosítanak audioguide-ot. Jó, ha tudod, hogy ha vasárnap érkezel, akkor a nyitvatartási idő utolsó két órájában ingyen mehetsz be a múzeumba. A közeli Plaza de la Merced tér 15-ös száma alatt születtet Picasso, az épület ma egy múzeumnak otthont, ahová akkor is érdemes ellátogatnod, ha nem vagy Picasso-rajongó, mert a művész saját berendezési tárgyai mellett korabeli fotókat és máshol nem látható alkotásokat is láthatsz. Szombatonként izgalmas és mindenki számára ingyenes workshopokat és alkotóműhelyeket szerveznek itt. A normál belépőjegy a múzeumba 3 euróba kerül, de vasárnaponként 16h-tól ingyenes a belépés.

8. Gasztronómiai kalandok

Torremolinos gyönyörű tengerpartja megér egy kis autózást/buszozást. A The Carvery névre hallgató étterem a helyiek és a turisták egyik kedvence. A parthoz közel található étteremben kifogástalan a felszolgálás, az ételek ízletesek, frissek és még az árak is barátságosak. Ha a tengerben gyönyörködve fogyasztanál el néhány koktélt, pohár bort és frissen készült tapaszokat, akkor az El Gato a te helyed! Mivel a hely nagyon népszerű, érdemes előre asztalt foglalni, főleg, ha az esti órákban ugornál be. A közeli Marbella nevű településen az árak magasabbak, mivel a városka igazán elegáns butikjai és luxus hotelei elsősorban a vastagabb pénztárcával rendelkező vendégeket várják. Viszont az óvárosi rész gyönyörű, szűk utcáival, hangulatos kávézóival és a templommal téged is biztosan elvarázsol majd. Nem kell azonban feltétlenül mélyen a zsebedbe nyúlni, ha Marbellában jársz és valami igazán finomat akarsz enni. A pici, de hangulatos El Salon friss és finom tapaszokat kínál, a házi Sangriáról nem is beszélve. A Paellas Y Mas nevű étteremről ódákat zengenek a turisták, főleg a peallat dicsérik, ami olyan friss, hogy szinte érezni a tenger ízét benne. A főételek 10 euróba kerülnek, a paella viszont valamivel drágább. Noha a Miguel y Maria nevű étterem közvetlenül a tengerparton található, az árai meglepően barátságosak. Pizzát 7 eurótól tudsz enni, levest 4 eurótól, húsételt pedig már 6 eurótól, miközben hallgatod a tenger morajlását.

9. A lélegzetelállító Ronda

Ha nem lenne más Rondában, mint a híres Puente Nuevo híd, akkor is megérné ellátogatni ide. A régi és új városrészt összekötő, szakadékból kiemelkedő kőhíd népszerű fotótéma a turisták körében – igaz, ez az a hely, amiről nem lehet rossz fényképet készíteni, hiszen innen elképesztő látvány tárul elénk a kanyonra, bár maga a híd sem utolsó látvány, ha van elég bátorságunk leereszkedni a lábánál lévő régi vízimalomhoz. A másik két híd – a román híd és a régi híd – is megér egy látogatást, bár ezek nem olyan fenségesek, mint a Puente Nuevo. Ronda szűk utcái és hangulatos épületei hosszú sétákra hívnak, amit érdemes megszakítani egy-egy gasztronómiai kitérővel: tapaszt szinte minden sarkon kapni, nem is beszélve az isteni borokról. Kedvenc kávézónk a Cafe de Agata, ahol söröket, gyümölcskoktélokat és desszerteket is kóstolhatsz. Sörrajongóknak a Malastrana sörkertet ajánljuk, hatalmas a választék és helyi különlegességeket is kipróbálhatsz.

a_rondai_puente_nuevo_hid_9.jpg

10. Egy napos kirándulások

Gibraltár és a szomszédos Marokkó sincs messze, így ha már itt jársz, ne hagyd ki a lehetőséget és látogass el ezekre a helyekre! Costa del Solról Gibraltárra a Julia Travel utazási irodával már 45 eurótól szerveznek kirándulásokat, amelyek magukban foglalják a természeti kincsek sokaságával büszkélkedő Szent Mihály barlang meglátogatását is. Tangier népszerű célpont a turisták körében, hiszen tipikus marokkói város mecsettel, piaccal, óvárossal és gyönyörű, arab építészeti remekművekkel. Az utazási irodák, mint például a Spain Day Tours, körülbelül 80 eurótól kínálnak egy napos kirándulásokat Tangierbe, az árban benne van a retúr kompút, az idegenvezető és rendszerint egy étkezés is.

Érdekel a többi spanyolországi tippünk is? Itt találod őket:

komment
süti beállítások módosítása