Te és a világ

Hasznos és gyakorlatias utazási tippek, ötletek

Athénba utaznál? Íme, 10 kihagyhatatlan úti tipp a görög fővárosban

2016. november 23. 13:04 - Pető Dóra

Athén tavasszal és ősszel ideális úti cél, ahol a kellemesen meleg klímában mindent kipróbálhatsz, ami egy utazást igazán feledhetetlenné tesz: merülj el a nyüzsgő athéni piacok gazdag kínálatában, kóstolj autentikus görög finomságokat árnyas tavernákban, de szakíts időt a kultúrára és a pihenésre is: az Akropolisz ókori épületeinek felfedezése és a változatos tengerpartokon sütkérezés teszik tökéletessé a nyaralásod.

 

1. A kihagyhatatlan Akropolisz

Nehéz nem megtalálni Athén legnépszerűbb látnivalóját, az Akropoliszt, mivel az Akropoli metrómegálló mellett található. Az 1987 óta az UNESCO Világörökségi listáján szereplő monumentális, ókori épületegyüttes Athén szinte minden pontjáról látható, hiszen a város fölé magasodó méretes szikla tetejére épült. A normál belépőjegy 20 euróba kerül, a kedvezményes 10 euróba. Novembertől márciusig a normál ár felét kell csak kifizetni a jegyekért. Mindenkinek, aki nem múlt még el 19 éves, vagy 65 év felett van, ingyenes belépést biztosítanak az Akropolisz területére. Sajnos még mindig nincs lehetőség online jegyvásárlásra, a belépőt csak a bejárat mellett veheted meg.

az_akropolisz_athenban_1.jpeg

2. Így utazz és találj jó szállást Athénban!

Ha felfedeznéd a varázslatos Athént, akkor nézd meg a maiUtazás.hu Repjegyvadász ajánlatait, ahol sűrűn találhatsz nagyon jó ajánlatokat  – a csomagok mindig az aktuálisan elérhető legkedvezőbb árú szállást és repjegyet foglalják magukba. Athént tavasszal és ősszel a legkellemesebb megnézni, mivel ekkor nincs olyan meleg, mint a nyári hónapokban. Ha mégis úgy döntesz, hogy nyáron nézed meg a görög fővárost, mindenképp vigyél magaddal naptejet és kalapot.

3. Fedezd fel Athént gyalogosan!

A GetYourGuide több európai nagyvárosban, köztük Athénban is kínál városismertető túrákat, a választékuk ráadásul igen széles. A 29 eurótól kezdődő tematikus túrák a város nevezetességei, gasztrokalandok, street art vagy a kultúra köré szerveződnek. A honlapjukon biztosan megtalálod az érdeklődésedhez leginkább passzoló túrát, melyek közül a legrövidebb másfél órás, a leghosszabb pedig 5 órás. Hasonlóan gazdag kínálattal vár az Athens Walking Tours, áraik és a túrák tematikája is nagyjából hasonló a GetYourGuide által kínált sétákhoz. Ingyen is megnézheted Athént, mi az Athens Free Walking Tour túráját ajánljuk, amit angol nyelven vezetnek. A körülbelül két órás városnézés végén illik borravalót adni az idegenvezetőnek.

athen_barmikor_kivalo_uti_cel_3.jpg

4. Alternatív túrák

Az Akropoliszt és környékét akár segway-jel is felfedezheted. A két órás túra során megismerkedhetsz a legismertebb műemlékekkel, a görög kultúrával és közben garantáltan jól fogsz szórakozni. Az ára 59 euró fejenként. Egy városról a gasztronómiája mond el sok mindent, így azt tanácsoljuk, hogy ha igazán meg akarod ismerni Athént, a városnézésen túl ismerkedj meg a konyhájával is. Számos iroda kínál autentikus főzőkurzusokat, például 74 euróért négy fogásos menüsort készíthetsz el egy helyi gazstrospecialista irányításával, majd a kis csoportban elkészített ételeket együtt fogyasztjátok el a kurzus végén. Valamivel drágább ugyan, de exkluzívabb is a Monastiraki negyedben szervezett 3,5 órás főzőkurzus, aminek megkoronázásaként a tetőteraszon kóstoljátok végig az általatok kreált ételeket, miközben a kivilágított Akropoliszban gyönyörködtök.

A cikkben említett fontosabb helyszíneket térképen is jelöltük. Írásunk a térkép alatt folytatódik.
Látnivalók   I   Gasztronómia   I   Vásárlás

5. Ismerd meg a görög kultúra bölcsőjét!

Az athéni látnivalók közül a Nemzeti Régészeti Múzeum az egyik legismertebb. Az 1800-as évek elején alapított múzeum az ókori görög kultúra egyik legnagyobb tárháza, benne több tízezer kiállítási tárggyal. A Victoria metróállomástól pár perc sétára található múzeumba a belépő 10 euró. A 18 év alattiak és EU-tagországbeli diákok ingyen mehetnek be a múzeumba. November 1. és március 31. között a hónap minden első vasárnapján bárki számára ingyenes a belépés. Az Akropolisz Múzeumban őrzik a hányattatott sorsú Akropolisz épületdarabjait, szobrait, ókori műalkotásait. Az épület igencsak közel hozza a múltat a jelenhez, amíg a múzeum üvegpadlóján sétálva letekintünk az alattunk lévő ókori romokra. A normál belépő 5 euróba kerül, amit online is megvehetsz ITT. Az EU tagországokból érkező 18 év alattiak és a diákok ingyen mehetnek be a múzeumba.

az_akropolisz_muzeum_athenban_5.jpg

6. A legnépszerűbb piac Athénban

A központi piac vagy más néven a Varvakios piac az egyik legnyüzsgőbb, leginkább élettel teli pontja a városnak. Nem számít, ha egy hotel szobában laksz és nincs hol főznöd, erre a piacra el kell jönnöd. Egy város igazi esszenciáját mindig a piac adja, ez az athéni központi piacra kiváltképp igaz. Sétálj el a gazdagon megrakott asztalok mellett, figyeld meg, hogy mit vesznek a helyiek és próbálj meg szóba elegyedni az árusokkal. A számtalan hal, hús, zöldség és gyümölcs nemcsak a szemedet kápráztatja el, de az étvágyadat is garantáltan meghozza. A piacon található éttermeket frissességben és árszínvonalban semmi sem veri, szóval ha megéheztél, nyugodtan egyél bármelyikben. Ha megtaláltad az olivaárusokat, állj meg egy pillanatra és figyeld meg, hogy milyen számtalan színben és méretben kínálják a portékájukat! Kóstolni ér, szóval nyugodtan kóstolj addig, amíg meg nem találod azt, ami a legjobban ízlik. Vegyél akár egy fél kilót is belőle és vidd magaddal a városnézésre – garantáltan autentikus élményben lesz részed!

7. Így vásárolj Athénban!

A Monastiraki Bolhapiac a turisták kedvence, noha valójában csak vasárnaponként van itt használt könyveket és régiségeket áruló bolhapiac, egyébként inkább egy klasszikus bazárra hasonlít. Az ugyanezen nevet viselő metrómegállónál található piacon mindenből találsz eredetit és hamisítottat, legyen szó aranyról, ezüstről, kézműves termékekről vagy világmárkák ruhadarabjairól. Ha biztos akarsz lenni benne, hogy minőségi dolgot veszel, ne itt vásárolj, de ha szuvenírt akarsz hazavinni, akkor a Monastiraki a Te helyed! Vasárnaponként igazán autentikus a hely, ekkor a helyiek elhozzák ide megunt portékáikat és az arra sétálónak az az érzése támad, hogy Athén egész lakossága itt lebzsel. Igazi kincsekre is bukkanhatsz ekkor, ha van türelmed a tömegben kígyózni. Hogy ezt elkerüld, érkezz a kora reggeli órákban, de mindenképp 11 óra előtt!
A Syntagma teret a Monastirakival összekötő Ermou utca a nagy világmárkák és a helyi kereskedők utcája. Utóbbiak főleg kozmetikai termékeiket árulják, érdemes betérni néhányba. Ha inkább a dizájner-vonal érdekel, irány a Kolonaki negyed! Az egyik legtrendibb környék az Evangelismos és a Syntagma megállóktól is egyforma, kb. 10 perces távolságra található.

az_atheni_monastiraki_piac_7.jpg

8. Pénztárcabarát éttermek Athénban

Amint említettük, a piacokon található kis kifőzdék frissességben és árszínvonalban verhetetlenek, nyugodtan egyél bármelyikben például a központi piac területén. Athénban számtalan taverna található, szinte minden utcában találhatsz olcsó helyet, a minőség azonban ingadozó. A parányi személyzettel rendelkező O Kostasban mindig friss az étel és barátságos a légkör. A Syntagma téri étteremben nincsenek asztalok, egy bárpult van, ami mellett elfogyaszthatod a gyros-odat, de jobb, ha inkább elvitelre kéred és leülsz a környéken egy padra és figyeled a járókelőket, miközben az isteni ételt majszolod. A kikötőhöz közeli Arsenis ugyan nem esik a városközpontba, de megéri a pár perces út busszal vagy taxival, mert erről a helyről ódákat zengenek a helyiek. A tulajdonos nevét viselő étteremben mindig friss az étel, és az árakat illetően is hihetetlenül barátságos. A város peremén található Juicy Grill azt hirdeti magáról, hogy ő készíti a legjobb hamburgert Athénban és azt kell gondolnunk, hogy igaza van. Az emeletes burgerek 8-11 euró között mozognak, de méretük miatt elképzelhető, hogy nem lesz szükséged több étkezésre aznap. 

9. A legjobb tengerpartok Athén közelében

Nem kell feltétlenül átkompoznod egy szigetre, ha szép tengerpartot akarsz látni Athén mellett. Ha csak pár napod van a görög fővárosban, akkor praktikussági okok miatt is azt javasoljuk, hogy maradj a közelben és busszal utazz a várostól kicsit délebbre fekvő tengerpartokra. Pireas, Faliron, Gyfada vagy Voula partjain való fürdőzés azért jó választás, mert körülbelül 20 perc alatt odaérsz Athén belvárosából, a víz mégis tiszta, a partok rendezettek. Többségük homokos, ám a Vouliagmeni és Varkiza között található sziklás partszakasznak is megvan a maga varázsa. Az Öblöknek (The Coves) nevezett kiváló snorkelező hely a helyi fiatalok kedvence, ne számíts hát elnéptelenedett tengerpartra. Az Athéntől kb. 20 km-re délre fekvő Anavissos az athéniak kedvenc hétvégi kirándulóhelye. Szuper tengerparti tavernákat találsz itt és egy hosszú partszakaszt, ami szörfözésre is kiválóan alkalmas. A narancssárga színű KTEL távolsági buszokkal juthatsz el ezekre a helyekre a legkönnyebben és leggyorsabban, az ár a távolság függvénye. A buszok légkondícionálóval felszereltek. A jegyet a buszon veheted meg és tartsd meg az út végéig, mert előfordulhatnak ellenőrök.

meses_tengerpart_athennal_9.jpg

10. Kirándulás a közeli szigetekre

Athénban három kikötő található, ahonnan hajók és kompok mennek a közeli szigetekre: a színes házakkal és hangulatos öblökkel tarkított Szaróni-szigetekre, a képeslapra illő Kükládokra és Krétára a Piraeus kikötőből mennek a hajók, amit a zöld metróvonallal érhetsz el könnyedén, nagyjából 2 perc alatt. A Rafina kikötő valamivel messzebb van, innen indulnak a hajók a csendes Tinosra, a népszerű, ám zsúfolt Mykonosra és az érintetlen partokkal tűzdelt Androsra. Taxival kb. 45 perc alatt juthatsz el a kikötőbe Athén belvárosából. A Lavrion található legmesszebbre Athéntől, körülbelül 1 óra az út ebbe a kikötőbe, ahonnan Keára, Kythnosra és Lomnosra közlekednek a hajók. A kompok pontosan indulnak, elővételes jegyvásárlásra alapvetően nincs szükség, hacsak nem főszezonban akarsz utazni vagy akkor, amikor a helyiek többsége is. A helyiek július közepétől augusztus végig nyaralnak, így ha Te is ekkor tervezel szigetlátogatást Athénból, foglalj jegyet előre – a visszaútra is. Ha péntek este indulnál a Szaróni-szigetekre vagy Hydrára, szintén foglalj jegyet előre, mert ezek az útvonalak a helyiek körében is igen népszerűek.

 

További görögországi tippjeink:

Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása